Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1970
 
 

Banana Splits (1970)

Banana SplitsOmschrijving

Amerikaanse kinderserie over The Banana Splits, een popgroep met vier dieren, afgewisseld met de tekenfilmseries The Three Musketeers en The Arabian Knights.

 

Betty Boop (1970-1975)

Betty BoopOorspronkelijk was ze poedel, maar Betty Boop zou uiteindelijk worden omgetoverd tot een seksbom gebaseerd op het uiterlijk van actrice Mae West en met de zangstijl van Helen Kane, die bekend stond als de "Boop-oop-a-doop queen". Betty Boop is afkomstig uit de Max Fleischer Studio's uit New York, pioniers op het gebied van de tekenfilm. Door haar korte rode jurkje, bobkapsel en haar vrouwlijke sexy vormen, sloeg menig mannenhart op hol. Betty Boop maakte haar debuut in 1930 in de korte film "Dizzy Dishes". Ondanks haar kleine rol kan ze toch haar muzikale talent te laten zien, en een jaar later werd haar hondenuiterlijk in de Betty veranderd zoals we die nu kennen.

Borderers, De (1970)

De BorderersOmschrijving

Britse avonturenserie over de familie Ker, grensbewoners van het gebied tussen Engeland en Schotland omstreeks 1564, de tijd waarin koningin Mary in Schotland en koningin Elizabeth in Engeland regeert.
 
 

Bruintje Beer (1970)

Bruintje BeerOmschrijving

Nederlandse poppenserie over de avonturen van Bruintje Beer en zijn vrienden Roosje Krulstaart en Wimpie Das.

 

Catweazle (1970-1971)

CatweazleIn de elfde eeuw na Christus wordt Europa geteisterd door aanvallen van de beruchte Noormannen. Op het platteland van Engeland woont de magiër en kluizenaar Catweazle, een magere en bebaarde excentriekeling. Hij voelt zich erg aangetrokken tot de magie, maar helaas voor hem hebben zijn spreuken met regelmaat van de klok geen uitwerking. De Noormannen besluiten naar Catweazles grot te gaan om hier voor eens en altijd een einde aan te maken. De magiër grijpt zijn pad Touchwood, zijn tovermes Adamcos en zijn magische duimring en slaat op de vlucht. Catweazle ziet nog maar één uitweg: hij springt in het meer en doet een magische toverspreuk.

Fabian van Fallada (1970)

Fabian van FalladaTerwijl in Nederland voor het eerst de avonturen van Floris waren te zien, konden de Vlamingen in het najaar van 1969 kijken naar de belevenissen van Fabian van Fallada. Een jaar later was de situatie omgekeerd: de BRT zond Floris uit en de NOS liet de Nederlandse kijkers kennismaken met Fabian, een jonge luitenant in dienst van het Oostenrijkse huzarenleger. Het verhaal speelt zich af in 1788. Een geheimzinnige bandiet in de gedaante van een weerwolf berooft de bevolking en jaagt hen angst aan. Ook Fabian en zijn escorte worden overvallen. Hij verliest daarbij zijn manschappen en de soldij van het garnizoen. 

Hans Brinker en de zilveren schaatsen (1970)

Hans Brinker en de zilveren schaatsenBij de naam Hans Brinker wordt meestal gedacht aan het dappere jongetje dat zijn vinger in de dijk stak toen hij er een gat in ontdekte en daarmee een dijkdoorbraak voorkwam. Deze uitleg klopt maar ten dele, omdat de jongen uit het verhaal geen naam heeft. De naam Hans Brinker is afkomstig uit het gelijknamige boek dat in 1865 werd gepubliceerd. Het was geschreven door de Amerikaanse schrijfster Mary Mapes Dodge. Zij had Nederland nooit bezocht maar was door enkele geschiedenisboeken geïntereseerd geraakt in het land achter de dijken. Het verhaal gaat over een 15-jarige jongen uit het plaatsje Broek.

Klassewerk (1970-1989)

KlassewerkNa enkele jaren in de quiz Weet je veel de kennis van scholieren te hebben getest werd dit programma door de KRO in het najaar van 1970 vervangen door Klassewerk. In dit spelprogramma werden naast kennis ook creativiteit en sportiviteit getest bij leerlingen uit de zesde klas van de lagere school. De competitie bestond uit verschillende rubrieken zoals Gekkenwerk, waarin binnen de duur van het programma een creatieve opdracht moest worden vervuld. In Kunst en Vliegwerk werd een behendigheidsspel gespeeld en in Muziekwerk moesten zowel vragen over popmuziek beantwoord worden als een muziekstuk gespeeld worden.

Koeboe de Koe (1970-1972)

Koeboe de KoeLou Steenbergen, afkomstig uit een toneelfamilie, was op vele terreinen actief. Hij was naast acteur ook regisseur, ontwierp decors, gaf leiding aan het Haagse Jeugdtoneel en presenteerde een quiz op televisie. Daarnaast schreef hij een zesdelige kinderserie. Geïnspireerd door de uitspraak "zo dom als het achtereind van een koe" wilde hij laten zien dat er best eens een slimme koe zou kunnen zijn. Dat werd Koeboe, die samen met het varken Hammie en de geit Mekkie in een stal woont op de boerderij van Hark en Riek Schoffel, net als Keffie de waakhond. De dieren leven in een eigen wereld en kunnen wel met elkaar maar niet met de mensen praten.

Met z'n vieren op een onbewoond eiland (1970)

Met z'n vieren onbewoond eiland

De door Astrid Lindgren geschreven serie Vi på Saltkråkan (Nederlandse titel: De kinderen van de Zeekraaibaai) was in 1964 in Zweden een groot succes. Er volgden tussen 1964 en 1967 maar liefst vier speelfilms die zich met name richten op de opgroeiende kinderen van het eiland. De vierde film, 'Skrållan, Ruskprick och Knorrhane' (op de dvd vertaald als ‘Skrållan, Gemenerik en Knorrepot’) was in de zomer van 1970 op de Nederlandse televisie te zien als serie. Dat was opmerkelijk omdat de eerdere films hier niet waren uitgebracht en de oorspronkelijke televisieserie pas in 1972 voor het eerst werd uitgezonden.

Puffenstuf (1970)

PuffenstufJimmy is een gewone jongen maar in het bezit van een ongewoon voorwerp, een sprekende gouden fluit. Als hij op een zonnige dag op zijn fluit speelt wordt zijn aandacht getrokken door een kleurige boot. Wanneer Jimmy in boot wegvaart slaat het weer al snel om. Jimmy komt in een storm terecht die wordt veroorzaakt door de heks Witchiepoo, zittend op haar gemotoriseerde bezemsteel Vroem-broem. Zij wil de gouden fluit afpakken. Jimmy belandt in het water maar weet aan wal te klimmen van een eiland waar Puffenstuf, een vriendelijke draak, hem te hulp schiet. 

Tom Sawyer, De avonturen van (1970)

De avonturen van Tom SawyerOmschrijving

Duitse-Franse jeugdserie over twee vrienden in de jaren '40 van de negentiende eeuw; niet te verwarren met de tekenfilm Tom Sawyer.

 

Toppop (1970-1988)

ToppopAl vanaf begin jaren '60 zijn er op de Nederlandse televisie popprogramma's te zien. De meest bekende uit die tijd is Top of Flop waarin Herman Stok een jury, bestaande uit vier personen, liet bepalen welke plaat top of een flop was. Ook traden er artiesten op in NCRV's Tiener Magazine, de KRO liet de hitparade zien in Waauw en de AVRO gaf in Combo nieuw talent een kans. Regisseur Rien van Wijk wordt in 1968 gevraagd Bob Rooyens, regisseur van het baanbrekende popprogramma Moef-Ga-Ga, te vervangen. Iedere aflevering van de opvolger Doebidoe begint met een grafisch ontworpen titelbord van Frans Schupp. Deze opzet zal het begin zijn van Nederlands langstlopende popprogramma. 

Witte Piet, De (1970)

De Witte PietDit muzikale televisiespel begint met beelden van de intocht van Sint Nicolaas in Volendam waar hij op 14 november 1970 werd verwelkomd door Mies Bouwman, oftewel vrouwtje Bouw zoals de Hoofdpiet haar noemt. Op de kade stonden ook bakker Bolder en Marretje van de banketbakkerij waar al het snoepgoed gemaakt wordt dat Sinterklaas uitdeelt. Speciaal voor de Hoofdpiet wordt ook nog een appeltaart gebakken omdat hij daar zo gek op is. Als de pieten met alle suikerbeesten, marsepein, speculaas en andere lekkernijen weer vertrokken zijn komt Raimon de winkel binnen. Hij heeft de intocht ook gezien met zijn vier zusjes.

Woefs en de Lamaars, De (1970-1971)

De Woefs en de LamaarsNa twee jaar met veel succes fabels geschreven te hebben voor de Fabeltjeskrant bedacht tekstschrijver Leen Valkenier een nieuwe poppenserie, over de bewoners van het Nijverdal. Deze bestaan uit de Woefs, een hondachtig ras, en de katachtige Lamaars. De Woefs zijn harde werkers en maken onder leiding van Grote Bons Dingen die ze opslaan op de Dingeberg omdat ze niet weten wat ze er anders mee moeten doen. Dit in tegenstelling tot de Lamaars die, zoals hun naam al verraadt, nogal lui van aard zijn. Er was ook nu weer een verteller, Woefcas, die dezelfde rol had als meneer de Uil en de kijkers in plaats van kijkbuiskinderen het kindervolkje noemde.