Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1973
 
 

Bloementuin, De (1973)

De BloementuinOmschrijving

Britse tekenfilmserie over een tweeling en de kat James die samen avonturen in een magische tuin beleven.

 

Geest uit de Gieter, De (1973)

De geest uit de gieterOmschrijving

Britse komische jeugdserie over een medewerker van een ijzerwarenzaak die ontdekt dat in een oude gieter een onhandige geest woont.

 

Guus de kangoeroe (1973)

Guus de kangoeroeOmschrijving

Finse tekenfilmserie over de avonturen van Guus de kangoeroe en zijn vriend Maurits de mol.

 

Inde Soete Suikerbol (1973-1974)

Inde Soete SuikerbolDe verhalen over bakkerij 'Inde Soete Suikerbol' begon als krantenstrip in De Standaard in 1935. Vanaf 1936 verscheen deze serie in boekvorm waarvan er zeven delen zijn uitgebracht. De verhalen werden geschreven door W.G. van de Hulst. Zijn oudste zoon, de toen 14-jarige Willem G. van de Hulst Jr., maakt de illustraties. De strip werd in de jaren '40 al bewerkt tot hoorspel en in 1950 tot een toneelspel. Voor de televisieserie werden de originele tekeningen van het eerste boek door de tekenaar zelf opnieuw gemaakt. Deze tekeningen hadden meer kleur en details, zodat ze geschikter waren om op televisie te vertonen.

Kat, De (1973)

De KatOmschrijving

Vlaamse jeugdserie over een man die, verkleed als kat, het opneemt tegen mileuvervuilende fabrieken.
 
 
 

Kerstnachtmerrie, De (1973)

De KerstnachtmerrieTijdens het schrijven van teksten en muziek voor het derde seizoen van Kunt u me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? vonden Harrie Geelen en Joop Stokkermans ook nog tijd om een kerstmusical te maken. Het verhaal gaat over Chris, een jongen die tegen zijn zin in op Kerstavond door zijn vader op de trein wordt gezet om de kerstdagen bij zijn oma door te brengen. In de trein fantaseert hij over zijn vier medepassagiers: een jonge vrouw, een oudere man die de krant leest, een dame met een koffer en een louche uitziende man. Chris denkt dat hij wel eens boef kan zijn die in de gevangenis zit en nu met verlof is.

Kiri de Clown (1973)

Kiri de ClownOm de periode te overbruggen waarin een nieuwe reeks dagelijkse afleveringen van Ti-Ta Tovenaar zou beginnen kocht de NOS een Franse poppenserie aan gemaakt door de Hongaarse immigrant Imre Hajdu. Hij maakte sinds de jaren vijftig in Frankrijk animatiefilms onder de naam Jean Image. Toen hij in 1966 door de Franse zender ORTF gevraagd werd een dagelijkse kinderserie te maken liet hij zich inspireren door de circussen die hij in zijn jeugd had gezien en zo ontstonden de avonturen van de clown Kiri. Kiri woont in het circus dat zijn naam heeft en is getrouwd met de koorddanseres Laura.

Klaartje Tip en Balthasar (1973)

Klaartje Tip en BalthasarOmschrijving

Britse tekenfilmserie over Klaartje Tip, een meisje met een grote bos paarsgekleurd haar, en haar hond Balthasar.

 

Molletje, Het (1973-1986)

Het MolletjeDe Tsjechische filmmaker Zdeněk Miler wilde begin jaren '50 graag een eigen tekenfilmfiguur ontwerpen, zoals Walt Disney ooit Mickey Mouse had bedacht. Omdat het hem aan goede ideeën ontbrak besloot hij 's avonds een wandelingetje te maken. Toen hij daarbij over een molshoop struikelde was dat het begin van Krtek, oftewel Het molletje. Drie maanden werkte Miler aan zijn creatie, waarbij hij van een blind diertje dat voornamelijk onder de grond leeft een vrolijk en innemend figuurtje maakte dat zijn kopje regelmatig boven de grond uitsteekt. In het eerste filmpje uit 1957, waarin de mol een overall krijgt met hulp van andere dieren, was het molletje ook sprekend te horen.

Motormuis (1973)

MotormuisOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over een tegen elkaar racende muis op een motor en een kat in een auto.

 

Programma met de Muis, Het (1973-1975)

Het Programma met de MuisHet Programma met de Muis werd vanaf 1973 door de NOS op zondagmiddag uitgezonden. Dit van origine Duitse programma was zeker ook populair in Nederland. De formule lijkt een beetje op Het Klokhuis waarin bijvoorbeeld wordt getoond hoe glas, lucifers of honing wordt gemaakt. Het verschil is wel dat tussen de filmpjes door een oranje muis met een kort grappig filmpje langskomt. Zijn oogleden gaan dan van klik-klik en zijn staart kan hij voor allerlei doeleinden gebruiken. De muis gaat regelmatig vergezeld van een klein blauw olifantje, die met zijn slurf net zo handig is als de muis met zijn staart.

Ren je Rot (1973-1983)

Ren je RotRen je rot was een kinderspelprogramma waarin de vragen niet beantwoord werden met een druk op de knop. Er moest op het startsein "Ren je roooooot!" van presentator Martin Brozius naar het vak met het goede antwoord worden gerend. Dankzij zijn rol als Arnout Koffij in de succesvolle serie Kunt U me de weg naar Hamelen vertellen, meneer? was Martin bekend geworden bij het jonge publiek.

Ook al had hij geen ervaring in het presenteren vond men hem bij de TROS toch de ideale kandidaat om Ren je Rot te presenteren. In het programma werden veel vragen gesteld naar aanleiding van bekende gasten als goochelaar Hans Kazan en ruimtevaartdeskundige Piet Smolders.

Theelepelvrouwtje (1973)

TheelepelvrouwtjeOmschrijving

Zweedse jeugdserie over een vrouw die op onverwachte momenten zo klein wordt als een theelepel; niet te verwarren met Vrouwtje Theelepel, dat op dezelfde boekenreeks is gebaseerd.
 
 

Toomai en de olifant (1973)

Toomai en de olifantOmschrijving

Britse avonturenserie over een jongen die in een wildreservaat in India opgroeit tussen de olifanten.

 

Vis (1973)

geen afbeelding beschikbaarOmschrijving

Britse jeugdserie over een onpopulaire jongen, door iedereen Vis genoemd, die vriendschap sluit met de zwerfhond Floss.

 

Willeke... Er was eens (1973)

Willeke... Er was eensNa een bezoek aan De Efteling bedacht zangeres Willeke Alberti dat het leuk zou zijn om sprookjes op een musicalachtige manier om te zetten in een televisieserie. Ze ging ermee naar de AVRO, die het goed vond passen bij het vijftigjarig jubileum van de omroep. De eerste aflevering werd uitgezonden tijdens de jubileumuitzending van de AVRO, die op 15 september 1973 vanaf 's morgens 7 uur tot half een 's nachts uitzond. Schrijfster Mies Bouhuys, die al eerder de Sinterklaasmusicals Het zoekgeraakte boek (1968), De Witte Piet (1970) en Een huis in een schoen (1971) had geschreven, bewerkte vijf minder bekende sprookjes voor de serie die als werktitel Willeke in Wonderland kreeg.

Wombels, De (1973)

De WombelsOmschrijving

Britse poppenserie (beeldje voor beeldje-techniek) over zeven pluizige wezens die het milieu helpen door afval te verzamelen en te recyclen.