Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1977
 
 
Aanvaller, De (1977)

Aanvaller, De (1977)

De aanvallerOmschrijving

Britse jeugdserie over een jongen die met zijn vader, ooit een beroemde voetballer, in een caravan door het land reist.

 

Berebios (1977-1980)

BerebiosEind jaren '70 verzorgden AVRO, KRO, NCRV, TROS en VARA om beurten de uitzending op woensdagmiddag. De AVRO bedacht dat het leuk zou zijn om de kinderprogramma's te laten presenteren door de toen populaire beren uit de Bereboot. Zo ontstond de Berebios, een twee uur durende bioscoopvoorstelling op televisie met voorfilms, een hoofdfilm en zelfs een pauze. In de eerste uitzending werden naast een lange aflevering van de Bereboot de tekenfilms De Kleine Beer, Piggeldy en Frederick, en Hippo het Niespaard uitgezonden. Ook was er filmklassieker van Charlie Chaplin te zien en als hoofdfilm een compleet verhaal van Kuifje.

Bolek & Lolek (1977)

Bolek & LolekOmschrijving

Poolse tekenfilmserie over twee jongetjes die de wereld ontdekken.

 

 

Charlie's Angels (1977-1981) 

Charlie's AngelsDrie ex-politieagenten, ingehuurd door ene nooit in beeld verschijnende Charlie die uitsluitend opdrachten via een speaker aan zijn 'Angels' doorgeeft, vormen de voornaamste ingrediënten van deze Amerikaanse serie die onlosmakelijk verbonden is met de jaren 70. Jill, Kelly en Sabrina worden bijgestaan door steun en toeverlaat John Bosley, hoogstwaarschijnlijk de enige medewerker van het in Los Angeles gevestigde Townsend Agency die Charlie ooit ècht heeft gezien.

Circus Rondau (1977)

Circus RondauOmschrijving

Vlaamse jeugdserie over Silvia, een jonge secretaresse die haar oom Leo, een circusdirecteur, op zijn sterfbed belooft zijn circus voort te zetten.
 
 
 

Dik Voormekaar Show, De (1977-1979)

De Dik Voormekaar ShowAndré van Duin maakte op 16-jarige leeftijd zijn televisiedebuut in het AVRO-programma Minjon. Al snel had hij succes met zijn komische optredens, wat leidde tot eigen televisie- en theatershows, en sinds 1972 is hij ook regelmatig in de Top 40 te vinden. In november 1972 ontmoet hij radiotechnicus Ferry de Groot. Samen bedenken ze een radioprogramma voor Radio Noordzee. Een onderdeel van de uitzending is 'Hobbykwartier', gepresenteerd door Van Duin in de rol van Dik Voormekaar. Deze rubriek slaat zo aan bij het publiek dat na 10 afleveringen Dik Voormekaar het hele programma presenteert als 'De Dik Voormekaar Show'.

Dunderklumpen (1977)

DunderklumpenTijdens de midzomernacht, als de nachten kort en de dagen lang zijn, gaat de 9-jarige Jens met zijn ouders en jongere zusje Camilla op vakantie naar het hoge noorden van Zweden. Ze logeren in een huisje op het verlaten eiland Öhn, waar in het bos Dunderklumpen woont. Dit kleine mannetje voelt zich eenzaam en sluipt 's nachts het huisje van de familie Wolgers binnen. Op zoek naar vrienden ziet hij ziet daar de poppen van Camilla liggen, die wanneer hij ze aanraakt één voor één tot leven komen. De vier poppen worden door Dunderklumpen meegenomen naar zijn roeibootje, samen met een klein kistje waarvan Dunderklumpen denkt dat er een schat in zit.

Flockton Flyer, The (1977)

The Flockton FlyerOmschrijving

Britse jeugdserie over een oude stoomlocomotief, de Flockton Flyer, die wordt beheerd door de familie Carter.

 

Happy Days (1977-1985)

Happy Days

Het leven van het gezin Cunningham afkomstig uit Milwaukee is eind jaren 50 allerminst saai te noemen wanneer Arthur Fonzarelli, kort gezegd Fonzie bij hun komt inwonen. Hoewel het een gezellige boel is ziet vader Cunningham, in tegenstelling tot zijn vrouw, de situaties waar Fonzie zijn zoon Richie en de ietwat eigenzinnige dochter Joanie in meetrekt soms met lede ogen aan maar knijpt zo nu en dan ook met een glimlach een oogje dicht.

Richie, zijn vrienden Ralph en 'Potsie', Joanie en haar vriendje 'Chachi' belandden elke aflevering weer in een situatie waarin je nooit weet of het nu goed of fout zal aflopen. Hoe loopt het af wanneer Richie de ijzerwarenhandel van zijn vader tijdelijk moet overnemen, Ralph meedoet aan een illegale autocross, Fonzie weer eens gecharmeerd raakt van zijn ex-vlam Pinky of als hij na een motorongeval als patiënt misbruik maakt van de gastvrijheid die de Cunninghams hem bieden.

Henkie's droomboom (1977)

Henkies DroomboomOmschrijving

Zweedse tekenfilmserie over een jongetje dat het liefst bovenin een boomtop ligt te fantaseren.

 

 

Iene Mini Musical (1977)

Iene Mini MusicalOmschrijving

Nederlandse zangwedstrijd waarin kinderen van 16 basisscholen liedjes zingen en musicalfragmenten uitbeelden.

 

Kleine Lord Fauntleroy, De (1977)

De Kleine Lord FauntleroyOmschrijving

Britse jeugdserie over een Amerikaans jongetje dat te horen krijgt dat hij de enige erfgenaam is van zijn rijke Britse grootvader.

 

Kon hesi baka - Kom gauw terug (1977-1978)

Kon hesi baka - Kom gauw terugDeze jeugdserie, naar het gelijknamige jeugdboek dat in 1977 de Gouden Griffel won, gaat over het leven in Suriname voor de onafhankelijkheid in 1975. Henk Barnard bewerkte zijn eigen boek tot scenario en voerde ook de regie. Het verhaal gaat over Georgien en Herwin Kraal, twee Surinaamse kinderen. Hun moeder woont en werkt in Nederland, om geld te verdienen voor hun overtocht. Tot die tijd logeert Herwin bij de buren in Paramaribo en Georgien op het platteland bij hun oom Albert. Daar gebeuren vreemde dingen. De bittere cassaveplant gaat dood, tante Lucy wordt ziek en niemand weet wat ze mankeert.

Koning Bolo (1977)

Koning BoloNa jarenlang verhalen te hebben geschreven voor Pipo de Clown bedacht Wim Meuldijk een nieuwe serie, die zich afspeelt rond koning Bolo uit het land Minisolo. Dit koninkrijk is zo klein dat alle beroepen slechts door één persoon worden uitgeoefend. Is deze ziek, dan moet de koning volgens de wet diens plaats innemen. Hierdoor komt koning Bolo vaak in hachelijke situaties terecht. Als de sluwe graaf Aksan Sierkonflex en zijn zuster Philomien uit het naburige land Bulketanië op bezoek komen willen die in het enige restaurant eten. Maar dan blijken zowel de kok als de ober ziek te zijn. Koning Bolo moet beiden vervangen, maar krijgt gelukkig hulp van zijn hofhouding.

Kris Pusaka, De (1977-1978)

De Kris PusakaProducent Carl Tewes wilde na twee reeksen Q & Q graag een avonturenserie maken die zich tegen de achtergrond van het koloniale verleden van Nederland in Indonesië zou afspelen. Schrijver Anton Quintana deed hiervoor uitvoerig research. Hij bedacht het verhaal over een gestolen kris: een traditioneel Indonesisch steekwapen, vaak met een gegolfde kling. Van oorsprong is een kris een religieus voorwerp waaraan bijzondere krachten worden toegedicht, die zowel negatief als positief kunnen zijn. Wanneer de kris van generatie op generatie overgaat spreekt men van een 'pusaka', een erfstuk waarin de geest van de voorouders huist.

Kuifje, De avonturen van (1977-1978)

De avonturen van KuifjeDe avonturen van de 'razende reporter' Kuifje zijn bedacht door de Belgische striptekenaar Hergé, en verschenen voor het eerst op 10 januari 1929 in de krant 'Le Petit XXième'. Samen met zijn hond Bobbie reist hij de hele wereld rond, en zet zelfs voet op de maan. Kuifje leert tal van kleurrijke figuren kennen, zoals de opvliegende kapitein Haddock, de verstrooide professor Zonnebloem, de detectives Jansen en Janssen en de operazangeres Bianca Castafiore. De populaire stripverhalen zijn in de loop der jaren bewerkt tot onder andere speelfilms (zowel getekend, met echte acteurs, als met poppen), hoorspelen en een musical.

Maja de Bij (1977-1983)

Maja de BijAl vanaf de dag dat ze geboren wordt is Maja een nieuwsgierig bijtje. Haar lerares juffrouw Cassandra, die haar tot werkbij moet opleiden, bestookt ze met tientallen vragen. Maja vindt het moeilijk om zich aan de regels te houden. Het liefst wil ze de wereld buiten de korf verkennen. Die kans krijgt ze wanneer ze met de andere bijen de bijenkorf verlaat om honing te zoeken. Het bevalt Maja zo goed dat ze besluit niet terug te gaan. Haar sullige vriendje Willie, die voor iedere situatie een bijenspreekwoord paraat heeft, wordt erop uitgestuurd om Maja te zoeken. In plaats haar weer mee te nemen naar de korf weet Maja Willie over te halen om met haar op ontdekkingstocht te gaan.

Muppet Show, The (1977-1982)

The Muppet ShowHoewel eigenlijk bedoeld voor volwassenen was The Muppet Show ook onder kinderen populair. Werden de eerste afleveringen in Nederland nog om 21.15 uur uitgezonden, binnen een half jaar werd het tijdstip verschoven naar het begin van de avond. Ook in de rest van de wereld was de serie een groot succes, de muppets - een samentrekking van de woorden 'puppet' en 'marionette' - waren in meer dan 100 landen te zien. Het is bijna niet voor te stellen dat er destijds niet één Amerikaanse zender in het programma geïnteresseerd was, zodat Jim Henson en zijn team noodgedwongen uit moesten wijken naar Engeland, waar alle afleveringen zijn opgenomen.

Opkopers, De (1977)

De OpkopersOmschrijving

Vlaamse jeugdserie over de komische belevenissen van Anton en Pol, handelaren in tweedehands spullen; het personage Pol was afkomstig uit het programma Driemaal is scheepsrecht en zou terugkeren in de serie Merlina.

 

Paddington (1977-1978)

PaddingtonToen de Britse schrijver Michael Bond in 1956 kerstinkopen aan het doen was zag hij in een winkel een speelgoedbeer helemaal alleen staan. Hij kocht de beer direct en dat was het begin van een reeks boeken over het beertje Paddington, waarvan het eerste deel in 1958 zou verschijnen. Paddington dankt zijn naam aan Paddington Station, het treinstation in Londen waar de familie Brown hem is tegengekomen bij de afdeling Gevonden Voorwerpen, met een briefje "Wilt u goed voor deze beer zorgen? Dank u wel". Oorspronkelijk komt Paddington uit Peru, waar zijn oude tante Lucy hem Engels heeft geleerd.