Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1983
 
 
A-Team, The (1983-1986)

A-Team, The (1983-1986)

The A-TeamIn het najaar van 1983 werd The A-Team zeer snel populair bij de jeugd, vaak tot ongerustheid van veel ouders, want was de Amerikaanse actieserie niet te gewelddadig? De makers, die in Amerika ook bekritiseerd werden, waren het hier niet mee eens. Ze wezen erop dat de serie niet gewelddadiger was dan een tekenfilm en dat er nooit bloed te zien was. Er vielen geen dodelijke slachtoffers en er werd zelfs nooit iemand neergeschoten. Kinderen trokken zich niets van de discussie aan en keken iedere week naar hoe het A-Team mensen in nood hielp. De Vietnamveteranen waren op de vlucht geslagen nadat ze onterecht beschuldigd waren voor het beroven van de bank van Hanoi.

Anna, Ciro & Co. (1983-1984)

Anna, Ciro & Co.Deze Italiaanse jeugdserie gaat over de belevenissen van de drie in Rome wonende vrienden: Anna, Ciro en Francesco.

De 12-jarige Anna woont als wees bij haar oma in een gezellig huis met een tuintje. Ciro is 9 jaar en heeft de meeste mogelijkheden om zich overal vrij te bewegen omdat zijn vader 's nachts werkt en overdag slaapt. De 13-jarige Francesco is als oudste de leider van de vriendenclub. Zijn ouders hebben een bouwmarkt waar hij zo nu en dan gebruik maakt van de gereedschappen die daar te koop zijn. Deze komen namelijk heel erg goed van pas bij hun avonturen.

Zo ook wanneer de oma van Anna opeens verdwenen lijkt te zijn en de kinderen zich herinneren dat zij vroeger bij de geheime dienst heeft gewerkt en wanneer Ciro in de ban is van een kaarstspel, waardoor zelfs zijn leven op het spel kom te staan. 

 

Bamse (1983-1984)

BamseHet stripfiguurtje Bamse is een creatie uit 1966 van de Zweedse tekenaar Rune Andréasson, en had oorspronkelijk het doel kinderen normen en waarden bij te brengen. Bamse is een beer die wanneer hij de donderhoning van zijn grootmoeder eet supersterk wordt. Maar hoe sterk hij ook wordt, de vriendelijke Bamse zal nooit geweld gebruiken. Tijdens zijn avonturen wordt Bamse bijgestaan door twee goede vrienden, meneer Schildmans en Huppie Konijn. Meneer Schildmans is een schildpad die veel van slapen houdt. Onder zijn schild bewaart hij allerlei voorwerpen, waaronder een eet- en slaapbel die hij zelf heeft uitgevonden.

Belfy & Lillibit (1983-1984)

Belfy en LillibitErgens in het bos, aan de voet van een berg woont het elfachtige kaboutervolk de Fanits. Belfy is één van hen. Ze woont sinds de dood van haar ouders bij haar oom Doc, de enige dokter van het dorp die graag wijn drinkt. Belfy maakt zich vaak zorgen om hem, ook omdat hij zo slordig is terwijl zij van netjes en opgeruimd houdt. Haar beste vriend is Lillibit, een avonturier die alles wil weten, zich overal mee bemoeit en nergens bang voor is. De twee Fanits zijn goed bevriend met de dieren die in het bos wonen. Ze verplaatsen zich bij voorkeur op de rug van een vos, een vogel, een egel of een vliegende eekhoorn.

Blufkwis, De / Blufshow, De (1983-1987)

De BlufshowOmschrijving

Maandelijkse spelshow voor jongeren waarin twee scholen (later verenigingen) elkaar afbluffen door bij de quizvragen de tegenstander op het verkeerde been te zetten.

Na het eerste seizoen in 1983 werd de titel De Blufkwis veranderd in De Blufshow waarin presentator 'de man die alles kan' Hans Kazàn elke aflevering artiesten van eigen bodem en een mysteriegast ontvangt waarbij zijn goocheltrucs natuurlijk niet mogen ontbreken.

 

Bollo, Bries en Bondgenoten (1983-1985)

Bollo, Bries en BondgenotenBollo de beer, Bries de leeuw en Zowella het clowntje zijn niet erg gelukkig in het circus. De directeur wil ze moeilijke kunstjes laten doen en is ook niet erg aardig voor ze. Samen besluiten ze te ontsnappen, maar waar moeten ze heen? Op zoek naar het avontuur besluit Bries, die graag bevelen geeft, naar zijn koninkrijk te gaan. In de wildernis leeft immers iedereen in vrijheid. Bollo, die alleen maar aan eten denkt, heeft meteen visioenen van patat en aardbeienijs. Omdat Zowella de twee niet in de steek wil laten sluit ze zich bij hen aan. Met hulp van een journalist, die het verhaal over hun leven in het circus graag wil opschrijven, weet het drietal te ontsnappen op een tandem.

Briefgeheim (1983)

BriefgeheimBehalve als politicus in de Tweede Kamer voor D'66 werd Jan Terlouw in de jaren 70 ook bekend als schrijver. Hij is de auteur van spannende jeugdboeken als 'Koning van Katoren' en 'Oorlogswinter', dat net als 'Briefgeheim' tot een televisieserie werd bewerkt. Het verhaal gaat over drie bevriende scholieren: Eva, Jackie en Thomas. Eva en Jackie zitten bij elkaar in de klas en Thomas is het jongere broertje van Jackie dat nergens bang voor is. De ouders van Eva maken tot haar verdriet veel ruzie. Jackie en Thomas vinden dat Eva hen maar eens een lesje moet leren door een avondje niet thuis te komen.

Cyrano de Bergerac (1983)

Cyrano de BergeracOmschrijving

Amerikaanse tekenfilm over een aanvoerder van het Franse leger die aan Roxane niet durft te vertellen dat hij verliefd op haar is vanwege zijn grote neus; uitgezonden als onderdeel van de Minibios.

 

Dolly Dots (1983)

Dolly DotsNog voordat ze in de Amerikaanse bioscoopfilm 'Dutch Treat' (1986) te zien waren, hadden de Dolly Dots al in hun eigen televisieserie gespeeld. De zes leden van de groep speelden zichzelf, maar de overige personages en situaties waren bedacht. In eerste instantie was het de bedoeling een serie te maken rond de meidengroep Luv'. Maar nog voordat er een begin gemaakt kon worden lag de groep uit elkaar en viel de keuze op de Dolly Dots. Niemand minder dan Harrie Geelen schreef het scenario en producent van de serie was John de Mol, destijds ook de manager van de Dolly Dots. Hij speelde niet mee in de serie, hiervoor werd het personage van Victor Daes bedacht.

Fame (1983-1984)

FameWie wil er nou niet goed kunnen acteren, musiceren of dansen en daarbij ook nog eens beroemd worden? Bruno, Coco, Danny, Doris, Montgomery, Leroy en Julie willen deze droom waarmaken en worden in deze serie gevolgd tijdens hun opleiding aan de New York School for the Performing Arts. De televisieserie was gebaseerd op de gelijknamige film uit 1980 die destijds weinig succesvol was maar wel twee Oscars had gewonnen. Vier acteurs uit de speelfilm zetten hun rol voort in de serie: Debbie “Lydia” Allen, Lee “Bruno” Curreri, Gene Anthony “Leroy” Ray en Albert “Shorofsky” Hague. De serie deed het aanvankelijk in Nederland ook niet zo best.

Flappie de Clown (1983-1985)

FlappieHet clownsduo Appie en Flappie trad eind jaren '50 voor het eerst op. Door de jaren heen werd Appie vertolkt door Fred Wiegeman, Wim Wama en Astrid Koster. Flappie werd vanaf het begin gespeeld door Ab van der Linden die dat zou blijven doen totdat hij in 1999 op 87-jarige leeftijd overleed. Met optredens in televisieprogramma’s als Ren je Rotkreeg het duo ook landelijke bekendheid waarbij Flappie steeds meer op de voorgrond trad. In 1978 werd de LP ‘De avonturen van clown Flappie’ uitgebracht en in datzelfde jaar verscheen ook het boek ‘Flappie en zijn hondje Dinky’. De illustraties waren gemaakt door Anton Pieck, de ontwerper van het sprookjespark in De Efteling.

Geheim van Vredenhof, Het (1983)

Het Geheim van VredenhofIn de duinen van het waddeneiland Schiermonnikoog bevindt zich het kerkhof Vredenhof. Hier werden sinds ca. 1800 de naamloze drenkelingen begraven die gedurende vele eeuwen aanspoelden, nadat begraven in de duinen werd verboden. Toen het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet werd door de Duitsers werd Vredenhof tevens gebruikt als begraafplaats voor de vele gesneuvelde soldaten die aanspoelden. Begin jaren '80 besloot journalist Wibo van de Linde een jeugddrama te schrijven rond dit bijzondere drenkelingenkerkhof. Hij bedacht het verhaal over Heleen en haar broer Jelle uit Assen die een zeiltocht over de Wadden maken.

Gil & Julie (1983-1987)

Gil & JulieEnkele jaren na Emilie kwam Kid Cartoons met een nieuwe serie voor peuters en kleuters, met nu niet één maar twee zesjarigen in de hoofdrol. Van Gil & Julie werden ook 78 afleveringen gemaakt, maar in tegenstelling tot Emilie waren die niet iedere dag te zien. De jarenlange traditie van een dagelijkse kleuterserie met afleveringen van 5 minuten was in 1980 gestopt. De VARA programmeerde Gil & Julie meestal op woensdag- of zaterdagmiddag zodat het enkele jaren duurde voordat alle afleveringen waren uitgezonden. De serie was gebaseerd op een Waals stripverhaal van Hilde Neetesonne en gaat over een ondernemende tweeling die samen de wereld om hen heen ontdekken.

Graaf van Monte Cristo, De (1983)

De Graaf van Monte CristoDankzij successen als Tom & Jerry en Flintstones kon Hanna-Barbera Productions in 1972 een nieuwe studio openen in Sydney. Eén van de eerste projecten waarmee de Australische vestiging aan de slag ging was 'Famous Classic Tales', een samenwerkingsverband met vier andere tekenfilmstudio's. Voor dit project, dat al in 1967 was gestart, werden 35 klassiekers uit de West-Europese literatuur verfilmd. Onder de 15 titels die door de studio's van Hanna-Barbera werden verfilmd bevonden zich "De Drie Musketiers" en "De Graaf van Monte Cristo". Beide romans waren geschreven door de Fransman Alexandre Dumas.

Gullivers reizen (1983)

Gullivers reizenOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over een man die na een schipbreuk op het eiland van de lilliputters terecht komt; uitgezonden als onderdeel van de Minibios.

 

Je ziet maar (1983)

Je ziet maarOmschrijving

Nederlands jongerenprogramma met diverse, soms spraakmakende, onderdelen en nieuwe muziek van Nederlandse bodem; de titel van het programma werd uitgesproken door voormalig premier Joop den Uyl.

 

Kameleon (1983)

KameleonOmschrijving

Vlaamse educatieve doe-serie, waarin Danny Verbiest de kijkers leerde knutselen, koken en tuinieren met goedkope of makkelijk vindbare materialen.

 

Koraaleiland, Het (1983)

Het KoraaleilandOmschrijving

Brits-Australische jeugdserie over drie jongens die in 1840 na een schipbreuk op een onbewoond eiland terechtkomen.

 

Kwicky Koala (1983)

Kwicky KoalaOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over de belevenissen van een razendsnelle koala, waarin ook opgenomen Mafkees Kat en Jut en Jul; uitgezonden als onderdeel van de Kinderbios.

 

Liegebeest (1983-1987)

LiegebeestDe Vlaamse poppenserie Liegebeestis alleen op de Belgische televisie te zien geweest, maar trok ook in Nederland veel kijkers. Het Liegebeest is een vreemd groen wezen dat ervan houdt mensen in de maling te nemen. Hij woont in een kasteel dat op het Regenboogeiland door de lucht zweeft. In het kasteel woonde ooit een koninklijke familie, waarvan nu alleen nog Dikkie is overgebleven, een verwend prinsje. Andere bewoners zijn Dikkies vriendjes Willem en Fientje, de kokkin Bomma, Augustijn de dichter, ridder Korneel en Pepijn de goochelaar. Froes de professor vindt van alles uit, hij heeft onder andere van twee oude koffiepotten de robots Victor en Victoria gemaakt.