Toegankelijkheid

Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1986
 
 

Alvin en z'n boefjes (1986-1988)

Alvin en z'n boefjesRoss Bagdasarian Sr. bracht in 1958 het lied "Witch doctor" op single uit onder de naam David Seville, wat later ook de naam van de adoptievader van the Chipmunks zou worden. Het lied gaat over een dokter die de zanger vertelt wat hij moet doen om zijn liefdesverdriet te verwerken. Het nummer werd opgenomen op normale snelheid, behalve de woorden "oo-ee, oo-ah-ah, ting-tang, walla-walla, bing-bang", deze werden versneld opgenomen. Het werd een grote hit in Amerika en stond drie weken op nummer 1. Zo ontstond het allereerste Chipmunk-geluid. Het principe paste Bagdasarian datzelfde jaar nogmaals toe, ditmaal driestemmig.

Bluffers, De (1986-1987)

De Bluffers, DeErgens op aarde ligt het land Bluffonië, het land van de Bluffers. Ooit was Bluffonië een echt paradijs met meren, bossen en rivieren. Dat was voordat Clandestino kwam, een steenrijke en oppermachtige heerser die alle mensen verjoeg. Clandestino vernielde het land en maakte er een eentonige, kale vlakte van. Hij verbouwde het kleine kasteel met zijn torentjes tot een reusachtig lelijk fort. Daar woont hij samen met zijn waakhond Dull en zijn butler, de robot Sillikoon. Op de donkerste plek van zijn burcht heeft Clandestino de bron van zijn macht en rijkdom verborgen: het geheim van het alles willen hebben. Niemand durft het tegen Clandestino op te nemen, behalve de Bluffers.

Brat Farrar (1986)

Brat FarrarOmschrijving

Britse serie over een jongeman die erachter komt dat hij een dubbelganger heeft die op het punt staat een fortuin te erven.

 

Charlotte Aardbei (1986) / Strawberry Shortcake (2007)

Charlotte AardbeiOmschrijving

Amerikaanse reeks tekenfilms gebaseerd op een wenskaartenfiguurtje, over de belevenissen van een klein meisje dat in Aardbeienland woont; in 2003 en 2009 zijn nieuwe series gemaakt, uitgezonden door Jetix.

 

Chocky (1986)

ChockyOmschrijving

Engelse sciencefiction jeugdserie over een jongen die vriendschap sluit met een buitenaards wezen, maar omdat Chocky onzichtbaar is denkt iedereen dat hij een denkbeeldig vriendje heeft.
 
 

Ciske de Rat (1986)

Ciske de RatMet meer dan anderhalf miljoen bezoekers was 'Ciske de Rat' één van de succesvolste films van 1984. In korte tijd was de hoofdrolspeler, de toen 13-jarige Danny de Munk, uitgegroeid tot een meisjesidool. Voor de film had hij enkele liedjes opgenomen. De titelsong, 'Ik voel me zo verdomd alleen', zou op nummer 1 in de Top 40 komen. Twee jaar na het bioscoopsucces was Ciske de Rat als televisieserie te zien. De KRO had aan de grootschalige productie meebetaald en in ruil daarvoor waren er extra scènes gedraaid zodat er voldoende materiaal was voor vier afleveringen van 45 minuten.

DJ Kat Show (1986)

DJ Kat ShowOmschrijving

Brits kinderprogramma gepresenteerd door Linda de Mol (later Katrina Hylton-Hull) en de kat DJ Kat, dat op verschillende tijdstippen werd uitgezonden; de ochtendshow heette DJ Kat wake-up club.

 

Gebroeders Leeuwenhart, De (1986)

Gebroeders LeeuwenhartOmdat ze wist dat veel kinderen angsten hebben, en vooral bang zijn voor de dood, schreef Astrid Lindgren daar het boek 'De Gebroeders Leeuwenhart' over, dat ook in Nederland zeer geliefd is en in 1975 de Zilveren Griffel won. In 1977 werd het boek succesvol verfilmd, en van de film werd ook een televisieserie gemaakt. Aan het begin van de 20ste eeuw wonen de broers Jonatan en Karel Leeuw onder armoedige omstandigheden in Stockholm. De grauwheid van hun bestaan wordt benadrukt doordat dit gedeelte in zwart-wit is gefilmd. Karel, die door zijn broer Kruimel wordt genoemd, is erg ziek en heeft niet lang meer te leven.

Geheim van de Poppenspeler, Het (1986)

Het Geheim van de PoppenspelerOmschrijving

Britse jeugdserie over een jongen die van een oude poppenspeler een geheimzinnig doosje krijgt waarmee hij kan vliegen, door de tijd reizen en zich klein kan maken; in Engeland in zes delen uitgezonden.
 
 

Geheim van de Zwarte Draak, Het (1986)

Het Geheim van de Zwarte DraakOmschrijving

Duits-Fins-Nederlands-Joegoslavische avonturenserie over een gevaarlijke expeditie in de 17de eeuw van Duitsland naar China onder leiding van handelaar Kilian von Roggenburg.
 
 

Grote Dikke Beer vertelt, De (1986)

De Grote Dikke Beer verteltOmschrijving

Duitse tekenfilmserie over een beer en een tijger die samen in een huisje aan de rivier wonen, onder andere uitgezonden als onderdeel van Villa Achterwerk.

 

Grote Meneer Kaktus Show, De (1986-1993)

De Grote Meneer Kaktus ShowMeneer Kaktus was voor het eerst te zien in "Kweetniet", een theatervoorstelling voor kleuters uit 1981. Hierin vindt meneer Kaktus een zak waarin Kweetniet zit. Zoals zijn naam al zegt weet hij niets terwijl meneer Kaktus doet alsof hij alles weet. Peter Jan Rens speelde meneer Kaktus en Tony Maples was de eerste Kweetniet. Een jaar later was Peter Jan Rens te gast in het middagprogramma Tineke van Tineke de Nooij ter promotie van de film 'Brandende liefde' waarin hij de hoofdrol speelt. Zij is al een tijdje op zoek naar een programmaonderdeel voor kinderen. Als ze hoort van het bestaan van zijn kindervoorstelling wordt de theatergroep gevraagd voor de Sinterklaasuitzending.

Gummiberen (1986-1989)

GummiberenDe Duitse snoepfabrikant Haribo maakt al sinds 1922 snoepgoed van fruitgom in de vorm van een rechtopstaande beertje dat over de hele wereld populair is. Naar verluidt at het zoontje van Michael Eisner, destijds directeur van de Walt Disney Company, de snoepjes en inspireerde zijn vader daarmee voor een nieuwe tekenfilmserie rond een groep beren die kunnen bewegen als stuiterballen. Deze reeks vormde samen met de Wuzzels in 1985 de start van de televisieafdeling van Walt Disney. Het verhaal is gesitueerd in de Middeleeuwen en gaat over zes beren, elk met een eigen karakter en kleur, die verborgen voor mensen leven in de bossen.

Jem (1986-1987)

JemDe opkomst van muziekzenders aan het begin van de jaren '80 inspireerden de makers van deze Amerikaanse tekenfilm over twee rivaliserende meidengroepen. De liedjes worden gepresenteerd met een flitsende vormgeving alsof het echte videoclips zijn. Aan het begin en aan het einde van ieder nummer worden linksonder in beeld artiest en titel genoemd, precies zoals MTV dat altijd deed. Hoofdpersoon is Jerrica Benton, een jonge vrouw die na het overlijden van haar vader Emmett de helft van een platenmaatschappij erft, Starlight Music. Eric Raymond, de andere eigenaar, heeft de leiding overgenomen en vindt Jerrica ongeschikt om Emmetts werk over te nemen.

Kate & Maggie (1986)

Kate & MaggieOmschrijving

Australische jeugdserie over twee vrouwen die in het 19de eeuwse 'wilde westen' van Australië een halte van de postkoets beheren.

 

Kleine Koos (1986)

Kleine KoosOmschrijving

Nederlandse kinderserie waarin het meisje Koos in haar dromen de wereld van de zintuigen ontdekt.

 

Knappe Koppen (1986)

Knappe KoppenOmschrijving

Amerikaanse jeugdserie over twee jonge wetenschappers die leiding geven een groep jongeren met superkrachten.
 
 

Kolob-mysterie, Het (1986)

Het Kolob-mysterieDe 12-jarige Gretchen Kierney is een nieuwsgierig meisje dat alles wil onderzoeken. Haar grote droom is om als ruimtereiziger het heelal te ontdekken, en het bekijken van de nachtelijke hemel met haar sterrenkijker is dan ook één van haar favoriete bezigheden. Wanneer Gretchen bij haar oom en tante op het platteland gaat logeren wordt haar aandacht getrokken door een ongewoon uitziende windvaan boven op het dak van de schuur, die ook schijnt te bewegen als het niet waait. Volgens oom Donald stond de koperen vaan er al toen hij nog klein was en heeft hij nooit iets vreemds gemerkt.

Lucky Luke (1986-1987)

Lucky LukeCowboy Lucky Luke is een creatie van de Belg Maurice de Bevere, beter bekend als Morris. Het eerste stripverhaal 'Arizona 1880' verscheen in de Robbedoes Almanak van 1947 en in 1948 verscheen het eerste album, 'Dick Digger's goudmijn'. Later schreef René Goscinny, auteur van onder andere Asterix, mee aan het scenario. Lucky Luke gaat over een 'poor lonesome cowboy, a long long way from home', die in het Wilde Westen allerlei avonturen beleeft. Lucky Luke, de man die sneller schier dan zijn schaduw, wordt hierbij steeds bijgestaan door zijn slimme paard Jolly Jumper die zich regelmatig tot de lezer/kijker wendt.