Toegankelijkheid

Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1987
 
 
10 over half 5 Paul de Leeuw Show, De (1987-1988)

10 over half 5 Paul de Leeuw Show, De (1987-1988)

De 10 over half 5 Paul de Leeuw ShowHoewel Paul de Leeuw zijn televisiedebuut maakte in de talkshow van Sonja Barend was het de NCRV die hem als eerste een eigen programma gaf. Hij werd co-presentator van het al bestaande jeugdmagazine Snelbinder,dat werd gepresenteerd door de pop Gep Snelbinder, maar kennelijk was men daar niet tevreden over. Het zal nu niemand meer verbazen dat Paul alle aandacht naar zich toe wist te trekken, en weer een seizoen later werden de rollen daarom omgedraaid. Het tweewekelijkse scholierenprogramma kreeg de naam De 10 over half 5 Paul de Leeuw Show met Paul als hoofdpresentator en Gep als assistent.

ALF (1987-1990)

ALFOmdat zijn planeet Melmak op ontploffen staat besluit ALF, een afkorting van Alien Life Form, te vluchten. Met zijn ruimteschip volgt hij het radiosignaal van een amateurzender en belandt daardoor met zijn ruimteschip in de garage van de familie Tanner, bestaande uit vader Willie, moeder Kate en hun twee kinderen Brian en Lynn. De Tanners besluiten Gordon Shumway, de echte naam van ALF op te nemen in hun gezin en houden zijn komst geheim zodat wetenschappers er geen lucht van krijgen. Lucky, de kat van de familie, is helemaal niet blij met de komst van ALF. Op de planeet Melmak zijn katten namelijk een delicatesse en Lucky vreest dan ook zo nu en dan voor zijn leven.

Allemaal anderen (1987)

Allemaal anderenInformatie

Jongerenprogramma waarin jongeren tussen 12 en 18 jaar centraal staan en naar aanleiding van korte filmpjes praten over onder andere anticonceptie, feminisme, jezelf bewijzen, homoseksualiteit en het verschil tussen jongens en meisjes.

 

Carlos & Co. (1987)

Carlos & Co.Omschrijving

Vlaamse poppenserie waarin circusdirecteur Carlos vragen van kinderen beantwoordt, geholpen door Nelly het nijlpaard, Margaretha de aap, TW de kip, Fred de egel en Eddy de hond.

 

Charlie Brown en Snoopy Show (1987)

Charlie Brown en Snoopy ShowDe krantenstrip 'Peanuts' van Charles M. Schulz debuteerde op 2 oktober 1950 in zeven Amerikaanse kranten. De strip draait om een groepje kinderen, waaronder Charlie Brown en zijn hond Snoopy. Volwassenen komen in het verhaal niet voor. In 1984 waren er meer dan 2000 kranten in de gehele wereld die de strip publiceerden. Charlie Brown is een altijd tobbend maar innemend jongetje van ongeveer 6 jaar oud. Hij wint nooit met honkbal en het lukt hem maar niet een vlieger op te laten, toch blijft hij het keer op keer proberen. Zijn hond Snoopy heeft een grenzeloze fantasie, ligt graag bovenop zijn hondenhok en is bevriend met het vogeltje Woodstock.

Crossbow (1987-1988)

CrossbowWilliam Tell leeft met zijn zoon Matthew en vrouw Katrina in het plaatsje Clermont. De gemene landvoogd Hermann Gessler voelt steeds meer opstand en wil de burgers testen of ze de keizer nog trouw zijn. Dit is echter niet een idee van de keizer zelf. Gessler laat een paal plaatsen met de hoed van de keizer erop in het midden van het dorp. Hij vraagt alle inwoners voor de hoed te knielen, om zo er achter te komen wie de opstand veroorzaken. Iedereen knielt uit angst, behalve William Tell, Matthew en een monnik van het dorp. Tell en zijn zoon worden opgepakt en hij wordt gedwongen als vermaak met een kruisboog een appel van het hoofd van zijn zoon te schieten.

Dr. Krankenstein (1987-1988)

Dr. KrankensteinEen educatieve en komische horrorserie voor kinderen klinkt onwaarschijnlijk maar toch werd deze uitgezonden in 1987. In het eerste deel is te zien hoe de vreemde dr. Krankenstein samen met zijn eigenaardige hulpje Igor een nieuw levend wezen maakt. Hij heeft een laboratorium dat zich in de catacomben van zijn kasteel bevindt. Daar heeft hij van onderdelen van menselijke lichamen Boris gemaakt. Boris houdt van ranja en wil alles weten over hoe zijn lichaam functioneert. Hoewel dr. Krankenstein het liefst direct opereert maar niet altijd weet wat hij moet doen, gaat hij vaak kijken in de Bovenkamer.

Dungeons & Dragons (1987-1988)

Dungeons & DragonsDe zes vrienden Hank, Presto, Diana, Eric, Sheila en haar broertje Bobby stappen op de kermis nietsvermoedend in de attractie 'Dungeons & Dragons'. Maar het ritje neemt een onverwachte wending wanneer ze plotseling in een voor hen onbekende wereld staan. Hier lopen echte draken en tovenaars rond. Een dwergachtige figuur, de Dungeon Master (Tovermeester), schiet hen te hulp door elk een karaktereigenschap met een hulpmiddel te geven om zich te verdedigen. Hank krijgt een kruisboog van vuur en wordt de leider van de groep. Presto krijgt in zijn rol als magiër een toverhoed en Bobby wordt een barbaar met een grote knots.

Familie Oudenrijn, De (1987-1991)

De Familie OudenrijnOm verkeersveiligheid bij een groot publiek onder de aandacht te brengen bedacht Wouter Stips een komische familieserie die gemaakt werd in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Stips had zelf al Wordt Vervolgd gemaakt en strips spelen ook in deze serie een grote rol. Vader Martin is striptekenaar van beroep en maakt een stripverhaal in opdracht van VVN. De wat nerveuze juffrouw Dücker is medewerkster van deze organisatie en moet erop toezien dat Martin zijn werk op tijd inlevert. Omdat Martin ook nog een gezin heeft met opgroeiende kinderen en een inwonende opa zorgt dat vaak voor komische situaties.

Ferdy de Mier (1987-1988)

Ferdy de MierDe Tsjechoslowaakse schrijver en illustrator Ondřej Sekora publiceerde in 1933 voor het eerst zijn krantenstrip over Ferda de mier. Geïnspireerd door Walt Disney die Mickey Mouse een broek had gegeven kreeg de mier van hem een gestippelde sjaal. Ondřej Sekora bewerkte zijn stripverhalen tot een kinderboekenreeks waarvan het eerste deel in 1935 verscheen. Hoewel hij ook verhalen bedacht over andere insecten bleef Ferda de mier zijn populairste creatie en tot in de jaren ’50 verschenen er nieuwe delen. De populariteit van de boeken leidde tot diverse verfilmingen: in 1943 een korte poppenfilm en in de jaren ’60 een televisieserie met marionetten.

Foofur (1987-1989)

FoofurFoofur, bedacht door striptekenaar Phil Mendez, is een blauwe jachthond met een groot hart die in een fraai oud huis woont. Het pand was ooit eigendom van Foofurs baas, maar na diens dood besloot Foofur er te blijven wonen. Omdat alleen ook maar alleen is bevrijdde hij de honden Fritz-Carlos, Hazel, Lowie, Annabel en de kat Spinner uit het asiel om bij hem en zijn nichtje, puppie Rocki, in te trekken. De nieuwe vriendenclub bevalt het uitstekend in het huis, al heeft Spinner vaak last van drie plagerige ratten. De hondenvangers Freek en Harry proberen de honden te pakken, maar Foofur en zijn vrienden zijn hen telkens te slim af.

Ghostbusters (1987)

GhostbustersOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over een stel spokenjagers, waaronder een gorilla; niet te verwarren met The Real Ghostbusters, een tekenfilmserie die gelijktijdig door de AVRO werd uitgezonden.

 

Hele Schep Geld, Een (1987)

Een Hele Schep GeldIn Nederland is het maken van een jeugdfilm een kostbare aangelegenheid en daarom wordt vaak samengewerkt met een omroep die in ruil voor een financiële bijdrage de film als geheel of als serie mag uitzenden. Ook in onder andere Denemarken worden kinderfilms zo gefinancierd. Een voorbeeld hiervan is Guldregn (letterlijk "Gouden regen"), waarvan de serie in Nederland eerder te zien was dan de speelfilm. Het verhaal is gebaseerd op het boek 'Een hele schep geld' van de Deense schrijver Anders Bodelsen dat door de Nederlandse Kinderjury in 1988 werd gekozen tot het beste kinderboek van het jaar voor de leeftijd 10 tot 12 jaar.

Jayce and the Wheeled Warriors (1987)

Jayce and the Wheeled WarriorsOmschrijving

Amerikaanse science fictiontekenfilm over Jayce die, op zoek naar zijn vader, het moet opnemen tegen de Monster Minds, een gemeen plantenvolk.

 

Johan en Pierewiet (1987)

Johan en PierewietWaren de smurfen voor het eerst te zien in een stripverhaal van Johan en Pierewiet, bij de tekenfilm ging het precies andersom: de twee vrienden maakten hun televisiedebuut in een aflevering van De Smurfen, en zouden in totaal in 21 delen te zien zijn. In veel landen werden 16 avonturen waarin Johan en Pierewiet voorkomen uitgezonden als een aparte serie met een eigen tune, in Nederland zelfs door een andere omroep. Net als de smurfen is dit duo uit de Middeleeuwen een creatie van de Belgische striptekenaar Peyo, die de verhalen samen schreef met Yvan Delporte. Tussen 1954 en 1970 zijn er 13 albums verschenen.

Kids (1987)

KidsOmschrijving

Canadese jeugdserie over de dagelijkse belevenissen van een groepje kinderen in een straat in Toronto; de vervolgserie, waarin de kinderen naar de middelbare school gaan, werd onder dezelfde titel uitgezonden.

 

Macron 1 (1987)

Macron 1Omschrijving 

Japanse animatieserie over een mislukt teletransporatie-experiment waardoor testpiloot David Jance, door het centrum van de melkweg, in een ander universum terecht is gekomen en hierdoor midden in een strijd tegen de legers van GRIP belandt dat wordt geleid door Dark Star.

Om Dark Star te verslaan bundelen, onder leiding van Dr. Chagall, de goede krachten zich om zo de vliegende ruimterobot Macron 1 te vormen.

 

Majesteit, uw ontbijt (1987)

Majesteit, uw ontbijtOmschrijving

Nederlandse kinderserie waarin de eenzame koning Donald vanuit zijn bed aan zijn door een heks ontvoerde vrouw Rosemonde vertelt wat er sinds haar verdwijning gebeurd is.
 
 

Mevrouw Ten Kate (1987-1991)

Mevrouw Ten KateMevrouw Mary ten Kate is een gewone Amsterdamse dame met een kantoorbaan die telkens in ongewone situaties terechtkomt. Ze bedoelt het allemaal goed maar door haar onhandigheid gaat er van alles mis. Als het allemaal weer eens fout gaat kan ze niet anders dan 'snotvergeme!' uitroepen. Wanneer ze met haar vriendin Tineke een cruise boekt adviseert deze haar om zwemslagen te oefenen in het zwembad. Maar het geleende zwempak van de buurvrouw blijkt veel te groot zodat mevrouw Ten Kate het tijdens het zwemmen verliest. En als ze bij de kapper in slaap valt wordt ze wakker met een hanenkam.