Toegankelijkheid

Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1988
 
 

Airwolf (1988)

AirwolfOmschrijving

Amerikaanse avonturenserie over een Vietnamveteraan die met zijn geavanceerde helikopter opdrachten voor een geheime dienst uitvoert.

 

Alex (1988)

AlexOmschrijving

Franse tekenfilmserie over een ondeugend muisje, gebaseerd op de Duitse prentenboeken van Hanne Türk.

 

Alf op Melmac (1988-1990)

Alf op MelmacOm zoveel mogelijk van het succes van een serie te profiteren worden al sinds het begin van het televisietijdperk 'spin offs' bedacht, een nieuwe serie met één of meerdere personages uit een bestaande reeks. Aan het begin van de jaren '80 ontstond een opmerkelijke variatie op de spin off, waarbij de personages een eigen tekenfilmserie kregen. Voordeel was dat de acteurs hun successerie niet hoefden te verlaten, en meestal spraken ze de stem in van hun eigen tekenfilmpersonage. Dit concept werd onder andere toegepast op The Dukes of Hazzard, Punky Brewster en Happy Days, maar deze tekenfilmvarianten waren nooit in Nederland te zien.

Anna (1988)

AnnaDe 14-jarige Anna is een talentvolle balletdanseres, en haar grote wens is dan ook om ballerina te worden. Maar die droom wordt ruw verstoord als haar broer Philipp een auto-ongeluk veroorzaakt waarbij ze verlamd raakt aan benen en voeten. In het ziekenhuis begint een lange periode van revalidatie. Anna moet opnieuw leren lopen en dat valt niet mee. Maar ze heeft veel steun aan Rainer, een jongen die ze in het ziekenhuis heeft leren kennen. Hij zit al twee jaar in een rolstoel na een ongeval tijdens het skiën, en zal waarschijnlijk nooit meer kunnen lopen. Maar met Anna gaat het langzaam steeds beter.

B.O.O.S. (1988-1995)

B.O.O.S.Bart de Graaff werd in de tweede helft van de jaren '80 bij het grote publiek bekend dankzij een koekjesreclame met de slogan "zeg maar nee, dan krijg je er twee". Hij was toen al volwassen, maar vanwege een nierziekte zag hij er uit als een jongen van 10 jaar. Dankzij het spotje werd Bart gevraagd een kinderprogramma te maken voor Veronica. In eerste instantie stonden er 12 afleveringen gepland, maar B.O.O.S. zou jaren op televisie te zien zijn. Tot ver over de grenzen kreeg het programma erkenning, onder andere door een Engelstalige versie voor Super Channel en een nominatie voor een Emmy, de prestigieuze Amerikaanse televisieprijs.

Bal is rond, De (1988)

De bal is rondOmschrijving

Nederlands jeugdprogramma waarin acht voetbalverenigingen strijden om de titel "Amateurclub van het jaar" door middel van de onderdelen vier tegen vier voetbal, penaltyschieten en een voetbalquiz.
 
 

Bintje Show, De (1988)

De Bintje ShowOmschrijving

Nederlands kinderprogramma waarin de presentator van Villa Achterwerk Bintje, gespeeld door de kin van Kees Prins, diverse "aardappelen" in zijn theatershow ontvangt.

 

Boes (1988-1991)

BoesZoals veel tekenfilms is ook deze serie geproduceerd in Japan, maar gebaseerd op de stripverhalen die in Nederland gemaakt zijn door Wil Raymakers en Thijs Wilms. In 1980 bedachten zij Boes, een oer-Hollandse os op klompen. De strip bestaat uit korte grappen (soms slechts één afbeelding) en bevat geen tekst. Er komen geen mensen in voor, al gedraagt Boes zich als een boer die heel wat te stellen met andere dieren. Ze wonen op en om zijn boerderij en zijn niet alleen dieren die gebruikelijk te vinden zijn bij een boerderij maar beesten uit de hele wereld waaronder struisvogels, leeuwen en kangoeroes. In de tekenfilm heeft Boes wel een stem gekregen.

Broertjes (1988)

BroertjesFrank Groothof maakte in 1984 samen met zijn twee jaar jongere broer René een kindervoorstelling geïnspireerd op hun eigen jeugdjaren met de toepasselijke titel 'Broertjes'. Bekeken vanuit het perspectief van een kind speelden ze twee broers die samen een slaapkamer delen. De broers kunnen het goed met elkaar vinden, al hebben ze ook wel eens ruzie. Meestal bedenken ze een spannend avontuur waarbij hun bed (eigenlijk een trampoline) verandert in een schip op volle zee of zijn op de vlucht voor het monster Zarachustra dat al hun speelgoed wil verslinden. Aan het avontuur komt een abrupt einde als hun vader hun kamer binnenkomt en zegt dat ze moeten gaan slapen.

Captain Power and the Soldiers of the Future (1988)

Captain Power and the Soldiers of the FutureOmschrijving

Canadees-Amerikaanse avonturenserie die zich afspeelt in de 22ste eeuw over een groep strijders onder leiding van Captain Power die de strijd aangaan tegen de robots die de aarde domineren.
 
 

Codenaam Køken (1988)

Codenaam KökenOmschrijving

Nederlandse jeugdserie, geheel in zwart/wit, waarin de voormalige kok van een maffiabaas aan de hand van zijn favoriete recepten over zijn leven vertelt.

 

Daar komen de clowns (1988)

Daar komen de clownsOmschrijving

Oostenrijks-Nederlandse jeugdserie over twee ruimteclowns van het kosmoscircus die in hun neusvormig ruimteschip van planeet naar planeet reizen om er op te treden.

 

David de Kabouter (1988-1990)

David de KabouterDe Nederlandse illustrator Rien Poortvliet maakte in 1976 het boek 'Leven en werk van de kabouter', met teksten van Wil Huygen. Dit boek bestaat uit een verzameling wetenswaardigheden over het dagelijkse leven van kabouters. Het werd een internationaal succes, met alleen al in Amerika 4 miljoen verkochte exemplaren. Een vervolg kon niet uitblijven, en in 1981 verscheen 'De oproep der kabouters'. Beide boeken waren het uitgangspunt voor deze Spaanse tekenfilmserie. Hoofdpersoon is de kabouter David, een arts die samen met zijn vrouw Lisa zieke kabouters helpt. Ook dieren en zelfs mensen kunnen op zijn hulp rekenen.

Dodo (1988)

DodoOmschrijving

Nederlandse jeugdserie over een brutale vogel die de patiëntjes op de kinderafdeling van een ziekenhuis wil opvrolijken, tot ergernis van de hoofdzuster.

 
 

Dribbel (1988)

DribbelOmschrijving

Engelse animatieserie over het vrolijke hondje Dribbel.
 
 

DuckTales (1988-1989)

DuckTalesDe stripverhalen die Carl Barks voor Walt Disney maakte over Donald Duck vormden de basis voor deze serie. Hij bedacht Duckstad, de stad waar Donald met zijn neefjes woont, en een aantal nieuwe personages zoals oom Dagobert, de rijkste eend ter wereld die zijn geld in een groot pakhuis bewaard. Ook Guus Geluk, de uitvinder Willie Wortel met zijn zelf ontworpen hulpje Lampje, Dagoberts eeuwige rivaal Govert Goudglans, de heks Zwarte Magica en de boevenbende de Zware Jongens waren voor het eerste zien in de strips van Carl Barks. Sommige van deze verhalen werden opnieuw gebruikt voor de tekenfilmserie.

G.I. Joe (1988-1990)

G.I. JoeDavid Breger werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gevraagd een stripverhaal te maken voor het Amerikaanse militaire tijdschrift "Yank, the Army Weekly". Hij bedacht de avonturen van een Amerikaanse soldaat met de naam G.I. Joe, waarbij de afkorting G.I. staat voor Government Issue. De eerste aflevering verscheen op 17 juni 1942. De naam G.I. Joe raakte al snel ingeburgerd en werd een synoniem voor iedere Amerikaanse solaat. Filmmaatschappij United Artists bracht in 1945 een film uit met de titel 'The story of G.I. Joe', over Amerikaanse soldaten in Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gangmakers, De (1988)

Geen afbeelding beschikbaarOmschrijving

Nederlandse jeugdserie over vijf scholieren die zich voornamelijk afspeelt in de snackbar van Herman, een voormalige leraar.
 
 

Hals over Kop (1988)

Hals over KopOmschrijving

Duitse komische kinderserie waarin kinderen heel wat te stellen hebben met hun ouders, die het vooral druk met zichzelf hebben.