Toegankelijkheid

Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1997
 
 
2 Stupid Dogs (1997)

2 Stupid Dogs (1997)

2 Stupid DogsOmschrijving

Humoristische tekenfilmserie over twee 'domme' honden, het neurotische teckeltje 'Little Dog' en de onverschillige schapedoes 'Big Dog' die nihilistische avonturen beleven. Deze draaien vooral om 'ball' en 'food'. Af en toe maken ze een uitstapje naar de mensenwereld, waar ze de nodige verwarring veroorzaken. Als je aan een loterij meedoet voor de hondenkoekjes, ben je natuurlijk niet blij als je per ongeluk een sportauto wint.

 

Aladdin (1997-1998)

AladdinNa het grote succes van Disney's 31ste klassieker 'Aladdin' uit 1992 kon een vervolg niet uitblijven. Dat werd 'De wraak van Jafar', die direct op video werd uitgebracht. In 1994 was dat nog een experiment en daarom werd het budget bewust laag gehouden. Dat is aan de film te zien, want de tekenstijl is veel minder fraai dan de originele film. Toch werd de video zeer veel verkocht en waar de vervolgfilm ophoudt gaat deze televisieserie verder. Jafar is nu definitief verslagen, maar in en om Agrabah waar Aladdin woont bevinden zich nog tal van andere kleurrijke schurken in de vorm van tovenaars, heksen, dieven en monsters.

Animaniacs (1997-1998)

AnimaniacsDeze tekenfilm is een reeks met daarin verschillende series. De show is ontstaan uit een samenwerking tussen Warner Bros. en Steven Spielberg, en gemaakt door Spielbergs productiebedrijf Amblin Entertainment. Gastheren van de show zijn drie figuurtjes die zichzelf de 'Warner Brothers' noemen. Eigenlijk zijn het de twee 'brothers' Yacko en Wacko en hun 'sister' Dot. In iedere aflevering van Animaniacs zit een filmpje met deze karakters. De Warner Brothers zijn bedacht door Tom Ruegger. Het karakterontwerp van Yacko, Wacko en Dot is een knipoog naar figuurtjes die in de jaren '20 en '30 zijn ontworpen, zoals Disney's Oswald the Lucky Rabbit en Felix the Cat.

Billy the Cat (1997-1998)

Billy the CatBilly is een kwajongen van tien jaar oud die er van houdt om katten en andere dieren te pesten. Als hij op een dag een kat lastig valt, verandert een tovenaar hem voor straf in een katje. Nu moet Billy zelf ondervinden hoe het is om op vier pootjes rond te lopen. Gelukkig maakt hij nieuwe vrienden, de wat snobistische doch vriendelijke straatkat 'meneer' Hubert ontfermt zich over hem, en het poezenmeisje Bianca. Het verhaal van deze tekenfilm wijkt enigszins af van de strip van Stéphane Colman (tekeningen) en Stephen Desberg (scenario). In de strip wordt Billy overreden door een auto en beland in het hiernamaals.

Bobby's wereld (1997)

Bobby's wereldOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over het jongetje Bobby en zijn hond Roger die de wereld op hun eigen manier bekijken.

 

Chico de Clown (1997)

Chico de ClownChico de clown vliegt samen met zijn hondje BasBas in een luchtballon de wereld rond waarbij zij kennis maken met diverse landen. Omdat je met clowns niet alleen kunt lachen beleeft Chico ook de meest spannende avonturen. Chico en BasBas ontmoeten daarbij vreemde snuiters. Wanneer er iemand in nood is roept Chico: "Alleh hop! Chico lost het op!". Zo trekken ze de wereld in, het avontuur tegemoet. In Mexcico redt het tweetal een Mexicaan door middel van een echt trapeze-nummer die wordt uitvoerd aan de luchtballon waar ze mee vliegen. Uiteindelijk krijgt Chico de Mexicaan te pakken en als beloning mag Chico zijn sombrero houden.

Cow and Chicken (1997-2004)

Cow and ChickenOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over de 7-jarige Cow en haar 4 jaar oudere broer Chicken die samen absurde avonturen beleven waarbij controversiële thema's niet worden geschuwd.

 

Darkwing Duck (1997)

Darkwing DuckHoewel nog altijd populair werd besloten dat er na 100 afleveringen en een speelfilm een einde moest komen aan DuckTales. Als opvolger dacht men aan een reeks met Dagobert Duck als superheld. In de aflevering "The masked mallard" was hij al even te zien gemaskerde held. Maar omdat iedereen Dagobert Duck toch vooral kent als de gierigste en rijkste eend ter wereld werd dit idee afgekeurd. Een nieuw personage zou de rol van superheld moeten vervullen, wel weer gesteund door de stuntelige piloot Turbo McKwek. Met een knipoog naar Batman werd een nieuwe stad gecreëerd, St. Eendert, waar Willem Woerd 's nachts verandert in een strijder tegen het kwaad.

Eiland van Noach, Het (1997-1999)

Het Eiland van NoachDe samenwerking tussen de Europese omroepen was na Beestenbos is booszo goed bevallen dat er een tweede tekenfilmserie volgde van dezelfde makers met opnieuw dieren in de hoofdrol. Voor Nederland nam de VPRO de plaats in van de NOS en de NCRV. Het verhaal draait om ijsbeer Noah die op de Noordpool woont. Een meteorietinslag zorgt ervoor dat een vulkaan loskomt van het vaste land en verandert in een ronddrijvend eiland. Noah klimt op het eiland dat, aangedreven door de krachten van de vulkaan van de Noordpool afdrijft. Dat is precies wat Noah wil, want hij droomt ervan om naar Diamantina te gaan.

Goof Troop (1997)

Goof TroopOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie uit de Disney studio's over Goofy en zijn zoon Max.

 

Hercules (1997)

HerculesOmschrijving

Amerikaanse avonturenserie over de halfgod Hercules, een figuur uit de Griekse mythologie; er kwam een spin-off over zijn jonge jaren, Young Hercules,en het personage Xena kreeg een eigen serie.

 

Hubertien & Willemien (1997)

Hubertien & WillemienOmschrijving

Nederlandse jeugdserie over over de eigenzinnige dames Hubertien en Willemien die in een huisje in het bos wonen.

 

Johnny Bravo (1997-2004)

Johnny BravoOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over de zeer gespierde Johnny Bravo die denkt dat hij onweerstaanbaar is voor alle vrouwen, die hem daarentegen maar een vervelende macho vinden.

 

Journey to the heart of the world (1997)

Journey to the heart of the worldOmschrijving

Franse tekenfilmserie over de avonturen van Corentin, een 15-jarige weesjongen die aan het einde van de 18de eeuw als matroos over de wereldzeeën reist.
 
 

Kidd Video (1997)

Kidd VideoOmschrijving

Amerikaanse televisieserie over Kidd Video en zijn band die door de schurk Master Blaster ontvoerd en veranderd worden in tekenfilmfiguren.

 

Kinderen zijn de Baas! (1997-2001)

Kinderen zijn de Baas!Twee jaar na het begin van SBS6 startte de zender met het ochtendprogramma Kinderen zijn de Baas waarin de belevenissen te zien waren van de bekendste karakters van Het Land van Ooit: Kloontje het Reuzenkind is al 5 jaar en stapelgek op ijsjes en heeft vier reuzebroers met de namen Dan, Toen, Ooit en Nu. Sap de Aardwortel woont in haar wozzele holletje onder de grond samen met ZieZaZonnebloem. Ridder Graniet-sterker-dan-ik-kan-niet is een stoere ridder die door geluk altijd de vijand verslaat wat hij vaak niet eens in de gaten heeft. Jean d’ Orange en Dame Grandeur de Bourgeoisie zijn de deftigste inwoners van Ooit maar hun samenzijn verloopt niet altijd even gladjes.

Kleine Nachtmerrie, Eine (1997)

Eine Kleine NachtmerrieOmschrijving

Nederlandse jeugdserie waarin elke aflevering een kind met een muziekinstrument in een spannende en griezelige situatie terecht komt.

 

Kleine Zeemeermin, De (1997)

De Kleine ZeemeerminMet speciaal voor de televisie gemaakte tekenfilms, zoals DuckTales, waren de Disney Studio's eind jaren '80 een succesvolle weg ingeslagen. Bij het ontwikkelen van nieuwe series werd vaak gekeken naar bestaand materiaal. Vooral de filmklassiekers bleken zich hier goed voor te lenen. De eerste avondvullende tekenfilm die voor de televisie werd bewerkt was De Kleine Zeemeermin uit 1989, waarmee Disney voor het eerst sinds jaren weer een tekenfilmhit had gehad. De serie speelt zich af voor de film, in de onderwaterstaat Atlantica waar Ariel, één van de dochters van koning Triton, woont.