Toegankelijkheid

Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1998
 
 

Blinky Bill (1998-1999)

Blinky BillDe vrolijke koala Blinky Bill woont samen met z'n vriendjes in het bos Groenerdam. Als op een koude kille nacht de bomen worden weggehaald voor een houtfabriek en daardoor alles wordt vernield, zijn Blinky en z'n vriendjes allesbehalve blij. Blinky laat het er niet bij zitten en door zijn vindingrijkheid probeert hij er alles aan te doen om het gebied weer leefbaar te maken. Zo organiseert hij onder andere een hardloopwedstrijd om geld bij elkaar te verzamelen voor een nieuw ziekenhuis. Met veel timmer- en schilderwerk wordt Groenerdam weer opgebouwd. Maar de dingo's dwarsbomen Blinky's activiteiten regelmatig waardoor het soms moeilijk is alles voor elkaar te krijgen.

Chums, De (1998)

De ChumsOmschrijving

Franse poppenserie waarin de Chums, karikaturen van bekende Fransen, op geheel eigen wijze een sprookje, volksverhaal of film navertellen.

 

Cococinel (1998)

CococinelOmschrijving

Frans-Belgische tekenfilmserie over een lieveheersbeestje dat een magisch klavertje vier bezit.

 

Dexter's Lab (1998)

Dexter's labOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over Dexter, een jongen met een geheim laboratorium waar alleen zijn zusje Dee Dee vanaf weet.

 

Ernst, Bobbie en de Rest (1998-2004)

Ernst Bobbie en de RestErik van Trommel (Ernst) en Gert-Jan van den Ende (Bobbie) ontmoetten elkaar bij toeval in 1987 in de fietsenwinkel van Gert-Jans vader. Omdat ze allebei iets met muziek deden besloten ze samen een liedje te schrijven en die samenwerking beviel goed. Voordat ze hun carrière als Ernst en Bobbie begonnen, traden ze eerst op als Urly en Wurly. Omdat ze steeds verkeerd aangekondigd werden besloten ze zich uiteindelijk Ernst en Bobbie te noemen. Na een aantal jaren opgetreden te hebben in kleine zaaltjes en met een programma op de Haagse lokale omroep te zien zijn geweest, wilde ze toch proberen landelijk door te breken.

Hé hallo, Kobie en Ko (1998)

Hé hallo, Kobie en KoOmschrijving

Nederlandse kinderserie gepresenteerd door het goochelende en zingende theaterechtpaar Kobie en Ko met verschillende onderdelen waaronder 'Kook mee met Aart Aardappel en Krieltje', 'Buitenspelen' en 'Honnie en Ponnie'.
 
 

Jungle Club (1998-1999)

Jungle ClubLang voordat ze Mowgli leerden kennen beleefden de dieren uit Jungle Boek al avonturen met elkaar. Baloe de beer, Bagheera de zwarte panter, Kaa de slang, prins Lowietje de orang-oetan, Shere Khan de tijger en Hathi de olifant vormden op jonge leeftijd een vriendenclub. Nieuwsgierig naar wat er allemaal in de jungle te vinden is trekken ze er samen regelmatig op uit. Uiteraard gaan ze ook naar plaatsen waar ze eigenlijk niet mogen komen. Bij de Pinakelrots in het Woesteland komen ze Mahra tegen, aanvoerster van een groep hongerige bavianen, en ook de Rode Honden en de reuzenslang Witkop zorgen voor gevaar. 

Kabouter Plop (1998)

Kabouter PlopOmschrijving

Vlaamse kinderserie over de grote wijze kabouter Plop die samen met zijn vrienden Lui, Kwebbel en Klus in een klein kabouterdorpje bij het grote bos wonen; vervolg: Plop en de Peppers.

Kulderzipken (1998)

KulderzipkenIn zijn scenario’s voor de kinderseries Carlos en Co en Dag Sinterklaas had Hugo Matthyssen al laten zien van absurde situaties te houden. Voor iets oudere kinderen bedacht hij een sprookjesreeks over een boerenzoon die in de meest bizarre en komische situaties terechtkomt. Zijn avontuur begint als koning Jozef en koningin Angina het de hoogste tijd vinden dat hun brutale dochter, prinses Prieeltje, gaat trouwen. Maar van alle edellieden die zich bij het kasteel melden moet zij niets hebben. Ten einde raad laat de koning zijn dienaren, de gebroeders Grimm, een wedstrijd organiseren.

Montana (1998)

MontanaOmschrijving

Japans-Italiaanse tekenfilmserie over de archeoloog en avonturier Montana Jones, die hoopt samen met zijn broer Alfred tijdens hun reizen een schat te vinden.

 

Muppets Tonight (1998-1999)

Muppets TonightRuim 15 jaar nadat de Muppet Show was geëindigd kwam er een vervolg op televisie. In de tussenliggende jaren was er achter de schermen veel veranderd. Geestelijk vader Jim Henson was in 1990 overleden, maar zijn zoon Brian had het werk voortgezet. Het idee om de muppets een nieuwe show te geven was ambitieus, want behalve Jim Henson was ook Richard Hunt overleden, de man achter onder andere Scooter, Statler, Beaker en Janice. Daarnaast was Frank Oz door zijn drukke werkzaamheden als filmregisseur slechts beperkt beschikbaar. Maar met de komst van nieuwe poppenspelers konden ook nieuwe personages worden geïntroduceerd.

Otje (1998-1999)

OtjeDe achtjarige Otje en haar opvliegende vader Tos, wonen op de zolder van het bijna failliete hotel De Koperwiek waar Otje's vader als kok werkzaam is. Otje, die er een beetje uitziet als een jongen, heeft een geheime boomhut en een aantal bijzondere beesten als vriendjes. Haar vader is daar nogal sceptisch over en gelooft helemaal niets van de verhalen dat Otje met de dieren praat. Op een dag trekken Otje en haar vader de wijde wereld in. Tos is door een conflict zijn baan kwijt geraakt en omdat hij geen papieren bezit, heeft hij besloten naar Kokkelburg te gaan om daar werk te vinden.

Prins van Atlantis (1998)

Prins van AtlantisOmschrijving

Frans-Britse tekenfilmserie over prins Akata, de laatste afstammeling van het volk van het geheimzinnige eilandenrijk Atlantis.
 
 

Spellbinder (1998)

SpellbinderOmschrijving

Australisch-Poolse jeugdserie over de 15-jarige Paul die bij toeval in een parallelle wereld terecht komt, het futuristische land van de spellbinders.

 

TaleSpin (1998)

TaleSpinOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie uit de Disney Studio's rond drie personages uit de film 'Jungle Boek': Baloe de beer als vrachtpiloot, Lowie de orang-oetan als barhouder en Shere Khan de tijger als zakenman.

 

Teletubbies (vanaf 1998)

TeletubbiesDe makers van de Teletubbies hebben zich laten inspireren door een zachte knuffelpop en moderne technologie samen te voegen. Zo werd er een televisie in de buik van deze uiteindelijk technologische baby's gestopt en werden de personages verder uitgewerkt. Zo ontstonden de Teletubbies die in het land wonen waar televisie vandaan komt en heten Tinky Winky, Dipsy, Laa Laa en Po. Ze praten net als baby's en dat is niet zonder reden want Teletubbies is speciaal gemaakt om de spraakontwikkeling bij kinderen te stimuleren. Net als kinderen zeggen de Teletubbies ook na wat ze horen. Soms praten ze dus net als de Verteller, en soms als de Stemtoeters.

Zaai (1998-2003)

ZaaiIn Zaai spelen Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman twee hartsvriendinnetjes die elkaar dagelijks ontmoeten op een hek tussen de weilanden. Geïnspireerd door hun jeugd zijn in elke aflevering de belevenissen van de meisjes Ingrid en Irma te zien, bij wie de verveling regelmatig toeslaat. Omdat het hek langs de route van postbode Siemen staat, stopt hij regelmatig bij het hek met de kreet "Hoooi!" voor een praatje om zo de twee de nodige afleiding te bezorgen en ze te helpen met hun alledaagse probleempjes. Zo wil Irma in het poëzie-album van Ingrid schrijven, die het op haar beurt niet zo ziet zitten omdat zij bang is dat Irma het album zal verpesten.

Zie de maan schijnt... (1998)

Zie de maan schijnt...Op de avond voor de intocht in Wijk bij Duurstede zit Sinterklaas samen met Fernando, één van zijn pieten, op de stoomboot te genieten van de volle maan. Als ze een vallende ster zien wenst Sinterklaas dat hij de achterkant van de maan mag zien. Hij moet er zelf om lachen totdat er een traploper van de maan richting de stoomboot rolt. Na enige aarzeling besluiten de Sint en Fernando naar boven te lopen, richting de maan waar ze begroet worden door maanmannetjes. Aan de achterkant van de maan blijkt Sandra Klazina te wonen. Zij is elke dag jarig, en dat al eeuwenlang.