Toegankelijkheid

Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 2006
 
 

Avatar (2006-2008)

AvatarIn een wereld die is beïnvloed door Aziatische en Indiaanse culturen en verdeeld is in vier naties leven mensen, dieren en geesten. Deze naties, de Waterstammen, het Aarderijk, de Vuurnatie en de Luchtnomaden, leefden in vrede totdat de Vuurnatie een oorlog begon. Dit gebeurde doordat de Avatar, meester over de vier elementen, niet aanwezig was. De Avatar zorgt ervoor dat water, aarde, vuur en wind in evenwicht blijven. Nu het evenwicht erg is verstoord heeft deze wereld meer dan ooit een nieuwe Avatar nodig. Gedurende honderd jaar domineert de Vuurnatie. In deze tijd van oorlog leven Katara, een jong meisje, en haar broer Sokka op de Zuidpool.

Bij Sinterklaas (2006)

Bij SinterklaasWanneer Viviënne op vakantie in Spanje twee pieten op het strand tegenkomt, die tegen haar opscheppen over hun relatie met Sinterklaas, besluit ze een documentaire te maken over het dagelijkse leven van de Goedheiligman. Als ze uiteindelijk op de haçienda komt te logeren is te zien hoe het 'gewone’ leven van Sinterklaas en zijn pieten in Spanje eruit ziet. Wat doet Sinterklaas eigenlijk de overige maanden wanneer hij niet in Nederland is? Buiten het feit dat niet de èchte Sinterklaas de rol van de Goedheiligman vertolkt, maakten veel ouders zich vooral druk dat de Sint nu al maanden voor zijn verjaardag te zien is, want in september 2006 zond Nickelodeon al proefafleveringen uit.

BZT Show, De (2006)

De BZT ShowOmschrijving

Live studioprogramma voor de jeugd waarin Jetske van der Elsen en Pepijn Gunneweg gekke, grappige en bijzondere wensen van kinderen en hun ouders gaan vervullen.
 
 

Diego (2006-2016)

DiegoDiego Márquez is geen wetenschapper die urenlang in het dierenopvangcentrum van zijn ouders rond hangt. Liever slingert hij aan een liaan of hangt aan een zweefvliegtuig om samen met zijn oudere zusje Alicia wilde dieren in nood te redden. Met Baby Jaguar beleeft hij dan ook de mooiste avonturen en spreekt hij ook nog eens goed Engels. Net als de serie waarin zijn nichtje Dora op ontdekkingsreis gaat, is Diego ook een interactieve animatieserie. In deze reeks leren kinderen niet alleen Engels maar komen ook veel te weten over dieren en de natuur. Wanneer Diego om hulp wordt gevraagd laat Klik de camera eerst een foto zien van het dier waar het om gaat.

Dr. Hond (2006-2007)

Dr. HondDe hond van de familie Klieder is geen gewoon huisdier maar een echte dokter die als enige nog overzicht weet te houden in dit chaotische gezin. Wanneer er paniek uitbreekt of iemand ziek wordt weet hij de familie te redden van ziekten en andere ongemakken. In deze leerzame animatieserie vertelt dokter Hond wat voor ziekten er allemaal bestaan. Hij vertelt bijvoorbeeld over hoe je de bof, mazelen of griep krijgt en wat je het beste wel en niet kunt doen om daar snel weer beter van te worden. Ook ongemakken als paniek en angst worden besproken. Deze Frans-Duitse co-produktie is gebaseerd op het in 1994 verschenen boek van de Britse schrijfster Babette Cole.

Draakje (2006-2007)

DraakjeDraakje is een kleine en vriendelijke draak die in en om zijn huisje van alles beleeft. Zijn leefwereldje komt overeen met peuters tussen de 3 en 5 jaar voor wie deze klei-animatieserie bedoeld is. Net als veel kinderen houdt Draakje van snoepen en houdt vooral van chocoladekoekjes met ketchup. Draakje weet dat de hele dag koekjes eten niet gezond is, al is aan zijn bolle buikje te zien dat hij graag eet. Draakje is nieuwsgierig naar alles wat er om hem heen gebeurt. Hij is niet bang als er iets misgaat, want hij weet altijd wel een creatieve oplossing te vinden. Dat levert niet alleen vrolijke momenten en grappige situaties op, maar maakt van elke dag in zijn leven weer een feest.

Elly en de Wiebelwagen (2006-2011)

Elly en de WiebelwagenElly reist in een oude zelfopgeknapte wiebelende woonwagen door het land van 'Beloofd is Beloofd', voortgetrokken door de van de buurman geleende pony Spierbal. Onderweg is ze het onhandige duo Dop en Kurk tegengekomen. Zij stonden met een boek onder de arm langs de kant van de weg. Ze waren op zoek naar iemand die de verhalen kan voorlezen omdat ze dat zelf niet kunnen. Het is het boek van 'Beloofd is Beloofd' waaruit Elly elke aflevering een bijbels verhaaltje vertelt dat wordt ondersteund met tekeningen van het Tekenvrouwtje. Vanaf dat moment reizen Dop en Kurk met Elly mee. Tijdens elke stop komen er kinderen op bezoek en samen leren ze een liedje.

En toen (2006)

En toenOmschrijving

Nederlandse jeugdserie waarin historische gebeurtenissen uit de 20ste eeuw bekeken worden door de ogen van een kind.
 
 

Fifi en haar Bloemenvriendjes (2006-2010)

Fifi en haar BloemenvriendjesKeith Chapman leerde het televisievak bij de Muppet Show. Na vele karakters bedacht te hebben voor zijn drie zoons besloot hij om met zijn creatie Bob de Bouwer voor het eerst een eigen televisieserie te maken. Nadat hij hiermee de hele wereld had veroverd wilde hij iets maken speciaal voor meisjes. Het werd een serie over Fifi, het tuinierende vergeet-me-nietje. Fifi woont in een plattelandshuisje in een magische tuinwereld. Doordat ze altijd vrolijk is heeft Fifi heel wat bloemen- en dierenvrienden, zoals het viooltje Violet, Sleutelbloem, Klaproos, tante Tulp, Pip het kruisbessenmannetje, Steker de wesp, Bombus de bij, Slakkie de slak, Mo, Poppie en Pinnetje het spinnetje.

Flight 29 Down (2006-2007)

Flight 29 DownWanneer tien studenten uit Los Angeles voor een spannende eco-trip met het vliegtuig naar Micronesië vertrekken, belanden ze onderweg in een tropische storm. Het vliegtuigje stort neer op een verlaten eiland, maar gelukkig overleven ze allemaal de crash. Gestrand in de wildernis is er maar weinig hoop op een redding want ook de radars hebben alle contact verloren met vlucht 29 en daarom besluiten Abby, Jory, Ian en piloot kapitein Bob Russell op verkenning te gaan, op zoek naar hulp. De overige zeven - Lex, Allen, Nathan, Daley, Eric, Cody, Taylor en Melissa - blijven achter om een kamp op te zetten. Door hun verschillende karakters hebben ze vaak conflicten met elkaar.

High School Musical (2006)

High School MusicalIn dit speciaal voor televisie gemaakte dans- en zangspektakel ontdekken Troy Bolton en Gabriella Montez op oudejaarsavond door toeval hun gezamenlijke liefde voor muziek, wanneer zij als willekeurig stel worden gekozen om samen een karaokenummer te zingen. Wanneer de kerstvakantie is afgelopen en beiden weer naar school moeten ontdekken ze dat ze op dezelfde school zitten waar Troy de ster is van het Wild Cats basketbalteam en de slimme Gabriella zich aansluit bij de scheikundeclub. Troy en Gabriella willen allebei graag meedoen aan de audities van de schoolmusical, maar wat vinden hun teamleden hiervan?

Huis Anubis, Het (2006-2009)

Het Huis AnubisEen oud woonhuis, dat dateert uit ongeveer 1900 en de naam Anubis draagt, wordt nu gebruikt als internaat. Hier wonen negen scholieren op kamers: Amber, Mara, Jeroen, Mick, Patricia, Joyce, Fabian, Appie en nieuwkomer Nienke. Wat zij nog niet weten is dat er op de zolder een groot geheim verborgen ligt. Wanneer Nienke voor haar ontgroening tegen haar zin in wordt opgesloten op de verboden zolder, ontdekt zij het grote geheim. Er liggen ingesproken dagboeken van Sarah, de vorige bewoonster, waarin zij vertelt dat er rondom het huis gestolen juwelen zijn begraven die ooit in het bezit waren van een Egyptische farao.

Kerst met Linus (2006)

Kerst met LinusDeze van oorsprong Noorse serie telt 24 afleveringen en kan worden ingezet als een soort van adventskalender. Elke aflevering is een dag uit het leven van Linus en zijn vriendjes op weg naar eerste kerstdag en werd voor Nederland speciaal nagesynchroniseerd. In deze coproductie van KRO Jeugd en de Noorse publieke omroep NRK mag de 8-jarige Linus, uit het Noorse dorpje Svingen, elke dag een vakje van de adventskalender openmaken. Hij doet dit samen met zijn vriendjes Nure, Akaya, Asa, Victoria, Morten, Burre, Atif en zijn jongere zusje Klara, en ze kunnen haast niet wachten totdat alle vakjes open zijn.

Planet Sketch

Planet Sketch (2006-2008)

Planet SketchOmschrijving

Brits-Canadese animatieserie over maffe en bizarre figuren, afkomstig van de hilarische en extreem vreemde wereld Planet Sketch waarbij elke sketch een bijzonder apart maar vooral verrassend verhaal is.

 

Spetter! (2006)

Spetter!Omschrijving

Nederlandse jeugdserie over het babydolfijntje Spetter, geboren in het Dolfinarium Harderwijk, die samen met hulp van de broertjes Kees en Koos de slechte plannen van een vreemd echtpaar verijdelen. Een jaar later zond Jetix een tweede serie uit, Spetter! en het Romanov Raadsel.

 

Sprookjesboom (2006-2008)

SprookjesboomHet Sprookjesbos van de Efteling, destijds omschreven als 'natuurpark', opende haar deuren op 31 mei 1952. In die tijd waren sprookjestuinen populair, maar gingen meestal niet verder dan tijdelijke decorstukken. Bij de Efteling in Kaatsheuvel was dat anders: het Sprookjesbos was en is nog steeds driedimensionaal. Bovendien konden diverse figuren bewegen, een techniek die in de loop der jaren steeds verder geperfectioneerd werd. De Efteling dankt haar succes voor een groot deel aan Anton Pieck, wiens romantische en nostalgische tekeningen model stonden voor het Sprookjesbos. Ruim 50 jaar later zijn de sprookjesfiguren tot leven gekomen in deze 3D-animatieserie.

Taxi van Palemu, De (2006)

De Taxi van PalemuIn deze eerste geheel in Suriname gemaakte jeugdserie neemt de 12-jarige Palemu samen met vriendje Haley de taxi van zijn vader over om zo zijn eigen schoolgeld te kunnen betalen. Door een ongeluk heeft de vader van Palemu zijn been gebroken en kan daardoor zijn nieuwe taxi niet meer besturen. Omdat Palemu graag dokter wil worden en daarvoor een studie moet volgen op het lyceum, kan de taxi niet stil blijven staan want het gezin is arm. De zomervakantie is net aangebroken, en samen met zijn vriendje besluit hij dan ook om zonder rijbewijs de taxi te besturen om zowel zijn studie te kunnen bekostigen en de nieuwe taxi af te kunnen betalen.

WaWa's, De (2006-2012)

De WaWa'sOmschrijving

Vlaams peuterprogramma waarin de nieuwsgierige natuurgeestjes DoDo, NaNa en MaKi, die alleen gezien kunnen worden door peuters, er samen op uittrekken om alles in hun omgeving eens grondig te onderzoeken. Op hun weg komen ze allerlei kleine mensjes tegen en ondanks dat ze allemaal niet kunnen praten verstaan ze elkaar toch.

 

X's, The (2006)

The X'sOmschrijving

Amerikaans-Engelse animatieserie over het spionnengezin "X", bestaande uit Mrs. X, Mr. X en hun kinderen Tuesday en Truman die het opnemen tegen Glowface, leider van de geheime organisatie "SNAFU" die het gezin uit de weg wil ruimen om zo de wereld te kunnen veroveren.