Toegankelijkheid

Skip to main content

Sneeuwman, De (1984)

De SneeuwmanEen strenge winter in zijn woonplaats Brighton inspireerde de Britse illustrator Raymond Briggs tot het maken van "The snowman", een prentenboek zonder tekst met pastelkleurige tekeningen. Het boek werd in 1978 gepubliceerd. Hoofdpersoon is James, een jongetje dat als er een dik pak sneeuw is gevallen een sneeuwpop maakt. James is er zo trots op dat hij 's nachts uit bed stapt om zijn creatie te bekijken. Wanneer de klok 12 uur slaat komt de sneeuwman tot zijn verbazing tot leven. James laat hem zijn huis zien, waarbij ze heel stil moeten doen zodat zijn ouders niet wakker worden.

De SneeuwmanZe hebben de grootste lol wanneer de sneeuwman zijn mandarijnenneus verruilt voor allerlei ander fruit. Dan is het de beurt aan de sneeuwpop om James zijn wereld te laten zien. Hij neemt hem mee, hoog de lucht in. Samen vliegen ze boven Engeland en over de zee naar de Noordpool waar de kerstman woont. Daar zijn nog veel meer sneeuwpoppen die tot leven zijn gekomen en samen feest vieren. James kijkt zijn ogen uit en heeft de tijd van zijn leven. Van de kerstman krijgt hij een blauwe sjaal met een sneeuwpopmotief. Als het bijna licht is wordt het tijd om terug naar huis te gaan.

De SneeuwmanDe volgende morgen rent James naar buiten waar hij ontdekt dat zijn sneeuwvriend is gesmolten. Heeft hij alles gedroomd? Toch niet, want in zijn zak vindt hij de blauwe sjaal. In 1982 werd van het boek een tekenfilm van een half uur gemaakt door de Britse zender Channel 4. Net als het boek bevat de film geen woorden of geluiden, alleen muziek. Voor de reis door de lucht werd speciaal het lied "Walking in the air" gecomponeerd. Sinds de eerste uitzending wordt de met name in Engeland zeer geliefde tekenfilm door Channel 4 ieder jaar in de kerstperiode uitgezonden, soms voorafgaand door een introductie van Raymond Briggs zelf.

De SneeuwmanVoor de Amerikaanse televisie maakte David Bowie een nieuwe versie van deze introductie. Ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van de film werd een nieuwe proloog gemaakt waarin Vadertje Kerst terugkijkt op die bijzondere nacht, 20 jaar geleden. In 1989 werd een Nederlandstalige versie uitgebracht op cd als "De sneeuwpop", bewerkt door Herman Pieter de Boer en Wim Povel, en verteld door Sien Diels. Het door Jaron Krant gezongen "Lopen door de lucht" verscheen ook op single. In Brussel werd op 18 december 2004 een muziekvoorstelling gegeven door het symfonisch orkest van De Munt onder leiding van Dirk Boiy.

Het concert is ook op cd uitgebracht, met Jean Bosco Safari als verteller. Sky Radio en Classic FM zonden in 2009 een eigen versie uit, "De wonderbaarlijke luchtreis", verteld door Ingrid Corvers en met zang van Lizemijn Libgott. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de film zond Channel 4 op kerstavond 2012 een vervolgfilm uit, 'The snowman and the snowdog'. In dit verhaal maakt Billy, die verhuisd is naar het huis waar James ooit woonde, een sneeuwpop en een hond van sneeuw die beiden tot leven komen.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
NCRV (21 december 1984 / 9 januari 1988)
RTL 4 (20 december 1990)

Originele/alternatieve titel
The snowman
De sneeuwpop

Creatie
Raymond Briggs

Muziek
Howard Blake

Walking in the air uitgevoerd door
Peter Auty
The Sinfonia of London

Regie
Dianne Jackson
Roger Mainwood (proloog Vadertje Kerst)

Producenten
John Coates
Iain Harvey

Met de stem van (Nederlandse versie)

  • Vadertje Kerst - Jan Nonhof

Met de stem van (originele versie)

  • Father Christmas - Mel Smith

 


Publicatiedatum: 9 december 2007
Laatste aanvulling: 12 januari 2014

© Snowman Enterprises/Channel 4

NCRV, RTL 4, Jaren 80, Jaren 90, 1984, Jan Nonhof