Toegankelijkheid

Skip to main content

Wordt er in de ruimte ook gelezen? (1983)

Wordt er in de ruimte ook gelezen?Ter gelegenheid van de Kinderboekenweek schreef Marjan Berk een musical met liedjes van haar toenmalige echtgenoot Ruud Bos. De musical werd opgevoerd in jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam en van één van de voorstellingen werd een televisieregistratie gemaakt. Het verhaal gaat over een groep kinderen die in de ruimte wonen. Van een afstand kunnen ze zien wat er op de Aarde gebeurd maar mogen er niet naar toe omdat er enge ziektes voorkomen. Ze zijn jaloers op de kinderen die op Aarde wonen want als die uitgespeeld zijn of televisie hebben gekeken kunnen ze boeken gaan lezen en die komen in de ruimte niet voor.

Wordt er in de ruimte ook gelezen?Hoewel de Plutovrouw erop tegen is mogen de komeetjes Stip en Ster toch naar de Aarde om te onderzoeken hoe ze aan boeken kunnen komen. De Marsman geeft hen de tip op bezoek te gaan bij Kees de Wit uit Amsterdam want die leest iedere dag. Kees is in het begin heel verbaasd als er twee ruimtekinderen naast zijn bed staan. Hij wil ze graag helpen maar zijn schoolmeester en zijn moeder geloven hem niet, totdat Stip en Ster ook een bezoek aan de klas brengen. Iedereen wil de kinderen uit de ruimte graag helpen en er wordt een raket gemaakt vol met boeken, tijdschriften en strips. Om Kees te bedanken geven de ruimtekinderen een hemels vuurwerk.

Alle rollen werden gespeeld door leerlingen van de Vrijschool en de Nicolaas Maesschool uit Amsterdam. Onder hen een jonge Tjeerd Oosterhuis die voor de auditie ook zijn jongere zusje Trijntje meenam. Zij was eigenlijk nog te klein maar omdat ze talentvol was mocht zij ook meedoen, zo vertelde Marjan Berk in 2003 in het programma Wintertijd.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
KRO (19 oktober 1983 / 16 juni 1984)

Tekst
Marjan Berk

Muziek
Ruud Bos 

Toneelregie
Marjan Berk

Regie
Tineke Roeffen

Productie
Anneke Lubberts

Spelers

  • Leerlingen Vrijschool, Amsterdam, en leerlingen Nicolaas Maesschool, Amsterdam: Annetje, Daan, David, Janneke, Jochem-Jan, Juli, Koen, Marissa, Maïta, Miriam, Sanne, Tara, Tjeerd-Pieter, Trijntje, Willem, Willemijn

 


Publicatiedatum: 20 mei 2017
Laatste aanvulling: 27 juli 2017

© KRO

KRO, Jaren 80, 1983, Ruud Bos, Marjan Berk