Toegankelijkheid

Skip to main content

Samson & Gert (1992-2008)

Samson & GertIn 1989 kreeg Gert Verhulst, die toen omroeper was bij de BRT, het idee om de kinderprogramma's aan te kondigen met een grappig diertje. Dat werd de hond Samson die eigenlijk alleen maar op televisie te zien zou zijn in de kerstvakantie van datzelfde jaar. Maar Samson mocht blijven want iedereen was dol op hem en zo werd besloten het kinderprogramma Samson & Gert te gaan maken. Samson woont samen met zijn baas Gert in de Dorpstraat 101, waar altijd geklopt moet worden omdat de bel het niet doet. Samson is geen gewone hond want hij kan praten. Ook hij eet graag spaghetti en frietjes.

Samson & GertSamen met onder andere de Burgemeester, Alberto Vermicelli, Eugène van Leemhuyzen, Octaaf en Jeannine de Bolle, Frieda Kroket en de Afgevaardigde van de Minister beleven ze doldwaze avonturen. Met Bobientje speelt hij graag in het park met zijn rode balletje die hij van haar heeft gekregen. Het grappige van Samson is dat hij zich vaak verspreekt waarbij Gert hem dan weer verbeterd. Gert is verliefd op Marlène, maar zij is verliefd op de zanger Jean-Louis-Michel en daar is Gert helemaal niet blij mee. Samson & Gert was in België al jaren een populair kinderprogramma voordat het in 1992 te zien was in Nederland.

De serie was het eerste te zien bij Veronica, als onderdeel van het middagprogramma Samson. Hierin waren ook De Seend en Star Street te zien. Toen Veronica in 1995 het publieke bestel verliet werd de reeks overgenomen door de TROS. Danny Verbiest die de Samson & Marie tijdens de afscheidsshow van Gert Verhulst in 2020stem van Samson deed vond het wel welletjes na 16 jaar Samson en besloot er in 2005 mee te stoppen. Hij werd opgevolgd door Peter Thyssen.

Na 30 jaar was het voor Gert Verhulst ook het moment om het stokje over te dragen aan zijn dochter Marie en gaf hij samen met zijn trouwe viervoeter op 3 januari 2020 een afscheidsshow waarin Marie werd aangekondigd als het nieuwe baasje van Samson. De vervolgserie 'Samson & Marie' is in Nederland te zien bij AVROTROS.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
ca. 750

Uitgezonden door
Veronica (29 september 1992 - 3 augustus 1995)
TROS (8 augustus 1995 - 31 augustus 2008)
Nickelodeon Kindernet (4 april 2011 - 31 oktober 2013)

Alternatieve titel
Samson
Samson soap

Scenario
Hans Bourlon 
Danny Verbiest
Gert Verhulst

Muziek
Johan Vanden Eede

Regie
Bart Van Leemputten

Producenten
Hans Bourlon 
Danny Verbiest
Gert Verhulst

 


Publicatiedatum: 14 augustus 2008
Laatste aanvulling: 25 juli 2021

© Studio 100

TROS, Veronica, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, Nickelodeon Kindernet, 1992, Studio 100