Toegankelijkheid

Skip to main content

Zwaard van Ardoewaan, Het (1972)

Het Zwaard van ArdoewaanDe eerste serie in kleur van de Vlaamse BRT werd de verfilming van een verhaal dat zich afspeelt in de Middeleeuwen rond de tweelingbroers Morholt en Huoon, beiden erfgenaam van het landgoed Ardoewaan. De schrijvers hadden zich hiervoor laten inspireren door de legende van koning Arthur. De oude kluizenaar Karanog met zijn bijzondere gaven doet denken aan Merlijn de tovenaar en ook hier is een vastzittend zwaard bepalend voor de troonsopvolging. Bragnit, het zwaard van Ardoewaan, zit echter niet vast in een steen maar in een houten balk in een paardenstal. Nadat Morholt tevergeefs geprobeerd heeft het zwaard los te trekken lukt Huoon het zonder moeite.

Het Zwaard van ArdoewaanHij is de nieuwe heer van Ardoewaan, tot afgunst van zijn broer. Zelfs wanneer Huoon het land in twee gelijke delen verdeeld is Morholt nog jaloers. Via een list dwingt hij Huoon tot een dodelijk duel met ridder Gorvenal, en zo wordt Morholt heer van geheel Ardoewaan. Maar het zwaard kan hij niet hanteren: wanneer Morholt het vastpakt begint zijn hand te bloeden. Ten einde raad steekt hij het terug in de balk. De echte erfgenaam is Huoons 5-jarige zoon Rohalt. De wrede Morholt laat hem in de bergen achter maar weet niet dat Karanog het jongetje onderbrengt bij het boerenechtpaar Orm en Riki.

Het Zwaard van ArdoewaanDaar groeit Rohalt op, onwetend dat zijn echte moeder jonkvrouw Freda is en hijzelf de heer van Ardoewaan. Rohalt heeft maar één wens: ridder worden. Hij blijkt zeer talentvol te zijn als hij bij heer Gorvenal leert paardrijden en zwaardvechten. Morholt wordt ondertussen gekweld door wroeging en is ontevreden omdat zijn eigen zoon Gawijn niet geïnteresseerd is in het ridderschap. Wanneer Rohalt en Gawijn ook nog bevriend met elkaar raken is Morholt doodsbenauwd dat zijn neef achter de waarheid zal komen, zeker wanneer Fulco de nar doorkrijgt wie Rohalt echt is. Hij brengt hem naar de paardenstal die al jaren afgesloten is en wijst hem op het zwaard...

Voor deze serie werden twee maanden lang opnamen gemaakt in de Franse Provence, waar op dat moment een hittegolf gaande was. Duidelijk herkenbaar zijn het Château du Barroux als het kasteel van Ardoewaan en Suze-la-Rousse als het kasteel van Gorvenal. Meer dan 35 jaar later, op 9 maart 2007, vond in aanwezigheid van vrijwel alle nog in leven zijnde acteurs, de presentatie van de dvd ook plaats in een kasteel. Ditmaal was gekozen voor het kasteel van Horst, bekend van de stripreeks 'De Rode Ridder'.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
BRT (5 januari - 31 maart 1972 / 9 augustus - 27 september 1978 / 7 april - 30 juni 1982)
NOS (1 oktober - 31 december 1972)

Scenario
Lo Vermeulen
Karel Jeuninckx

Muziek
Hugo Dellas
Roger Morès

Regie
Bert Struys
Senne Rouffaer

Producent
Rik Van den Abbeele

 


Publicatiedatum: 20 februari 2008
Laatste aanvulling: 1 februari 2014

© BRT

BRT, Jaren 80, Jaren 70, NOS, 1972