Toegankelijkheid

Skip to main content

Zesde Klas, De (1980-1981)

De Zesde KlasOm een goed beeld te krijgen van de dagelijkse gang van zaken in de zesde klas van een basisschool werd maandenlang research gedaan door Mary Michon. Als een kwekeling liep ze mee op scholen in grote steden en op het platteland. Ook ging ze op bezoek bij onderwijzers, leerde ze ouders van kinderen kennen en bezocht ouderavonden. Achter in de klas kon ze goed het gedrag van kinderen bestuderen, hoe ze met elkaar omgaan en hoe ze tegen volwassenen aankijken. Alle observaties vormde de basis voor het scenario over de zesde klas van de Timotheusschool, een basisschool ergens in Nederland. Alle afleveringen zijn gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen. 

De Zesde KlasSommige thema's, zoals emancipatie en de vraag of seksuele voorlichting wel gegeven mag worden, zijn typerend voor de late jaren '70, maar onderwerpen als vriendschap, de Cito-toets of ouders die gaan scheiden zijn van alle tijden. Van de 23 kinderen die de leerlingen van de zesde kas speelden waren sommigen bij de research ontdekt tijdens toneelstukjes en klassenavonden. Om zo goed mogelijk een echte zesde klas te verbeelden werd een jaar lang op zaterdag gerepeteerd, en tijdens de schoolvakanties werden de afleveringen opgenomen. Onderwijzer van de zesde klas is de vriendelijke maar als het nodig is ook strenge meester Hein.

Mylou Frencken, die Marja speelde, studeerde in 1991 af aan de Academie voor Kleinkunst. Ze heeft sindsdien in verschillende theaterproducties gespeeld en is vooral bekend als de zingende barvrouw uit de televisiequiz Met het mes op tafel. Ook Barbara Pouwels, Ellen in de serie, is actrice geworden en heeft onder meer in De Daltons gespeeld. Sportpresentator Jan Joost van Gangelen, destijds nog een kleuter, speelt een kleine bijrol als het jongere broertje van Jannie, het meisje dat van haar vader niet naar school mag op de dag dat er seksuele voorlichting wordt gegeven.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
7

Uitgezonden door
IKON (17 december 1980 - 28 januari 1981 / 6 april - 18 mei 1983 / 22 augustus - 30 augustus 2002)

Scenario
Marianne Fennema
Rob Erenstein

Redactie en research
Mary Michon

Muziek
Harry Sacksioni

Regie
Trudy van Keulen
Ruud Schuitemaker
Nancy Gould

Productie
Jeanne Wikler
Dirk Schreiner

 


Publicatiedatum: 25 juni 2010
Laatste aanvulling: 30 juni 2013

© IKON

Jaren 80, Jaren 00, IKON, 1980