Toegankelijkheid

Skip to main content

Wind in de Wilgen (1986-1991)

Wind in de WilgenDe Britse schrijver Kenneth Grahame groeide in het midden van de negentiende eeuw op bij zijn grootmoeder in het graafschap Berkshire. Het fraaie landschap, waar de rivier Thames doorheen stroomt, zou de inspiratiebron vormen voor zijn boek “The wind in the willows”. Oorspronkelijk bedoeld als een serie verhalen voor het slapen gaan voor zijn zoon, werden de belevenissen van een pad, een mol, een das en een waterrat in 1908 uitgegeven in boekvorm. De Nederlandse vertaling, “De wind in de wilgen”, volgde pas in 1949, het jaar waarin Walt Disney het boek als eerste verfilmde als tekenfilm van 30 minuten. 

Wind in de WilgenIn de loop der jaren volgden meer bewerkingen voor film en televisie, waaronder een animatiefilm (beeldje-voor-beeldje techniek) in 1983. Deze Britse verfilming won diverse prijzen en was zo geslaagd dat een jaar later een televisieserie volgde. Hoewel slechts één aflevering direct gebaseerd was op een hoofdstuk uit het boek, bleven de andere delen dicht bij de gemoedelijke sfeer van het origineel. Net als in het boek is meneer Pad heel rijk en woont op Paddenburg. Hij is gek op snelle auto’s wat hem meer dan eens in de problemen brengt. Zijn vrienden zijn de intelligente Rat, de bang uitgevallen Mol en Das, die in het bos woont en het liefst alleen is.

Wind in de WilgenHet leven van de dieren lijkt op dat van mensen, die ook in het verhaal voorkomen, maar de vier vrienden hebben vooral te maken met een groep wezels die ook in het bos wonen en het voorzien hebben op Paddenburg. De figuren en decors van de speelfilm konden gedeeltelijk opnieuw gebruikt worden, en ook de nieuwe modellen kenmerken zich door een gedetailleerde uitvoering. John Squire, één van de makers, zou later bekend worden als gitarist van de groep The Stone Roses. De serie was zo succesvol dat er nog drie vervolgreeksen werden gemaakt. Dit resulteerde in een tweede film, ‘A tale of two toads’, en een serie met Pad in de hoofdrol, Oh, Mr. Toad.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52

Uitgezonden door
AVRO (27 juni - 15 augustus 1986 / 29 december 1994)
NOS (23 december 1990 - 1 januari 1991)
KRO (7 februari - 15 juni 1994)
VPRO (1 december 1996 - 31 mei 1998)

Originele titel
The wind in the willows

Creatie
Kenneth Grahame (boek "The wind in the willows")

Scenario
Rosemary Anne Sisson
Brian Trueman

Poppen
Brian Cosgrove
Bridget Appleby
David Hayes   
Peter Saunders
Neal Scanlan
Rebecca Hunt
Bridget Smith

Muziek
Keith Hopwood
Malcolm Rowe

Begin- en eindtune gezongen door
Ralph McTell

Regie
Jackie Cockle
Barry Purves
Chris Taylor

Producenten
Brian Cosgrove
Mark Hall
John Hambley

Nederlandse bewerking (versie AVRO)
Jaap Poelgeest

Nederlandse stemmenregie (versie VPRO)
Paul van Gorcum

 


Publicatiedatum: 16 maart 2012
Laatste aanvulling: 16 december 2017

© Cosgrove Hall Films/Just Entertainment

AVRO, KRO, VPRO, Jaren 80, Jaren 90, 1986, NOS, Arnold Gelderman, Paul van Gorcum