Toegankelijkheid

Skip to main content

Switch (1988)

SwitchDe Nederlandse popmuziek, met name als er in het Nederlands werd zongen, was in de jaren '80 populairder dan ooit tevoren. Fans waren niet alleen geïnteresseerd in de muziek maar ook in het privé-leven van de muzikanten die naast serieuze popjournalisten ook te maken kregen met de roddelpers. Hierdoor ontstond het idee een serie te maken over het wel en vooral wee van een Nederlandse popgroep: Switch. Als amateurbandje heeft de groep weinig succes en de bassist verlaat de groep. Als zangeres Joyce in contact komt Nick, biedt deze zichzelf aan als toetsenist. Zijn ouders zien geen toekomst in een carrière als muzikant en daarom is hij het huis uitgegaan.

SwitchIn Rotterdam werkt Nick nu in de havens maar hij zou veel liever muziek maken. De samenwerking met de andere leden van Switch verloopt nogal stroef. Zij vinden hem veel te eigenwijs en zetten hem de groep weer uit. Als Zus, eigenares van café 't Balkon, hem vraagt een lied te maken vanwege het 5-jarig bestaan stemt Nick toe. Hij beseft algauw dat hij hierbij de hulp nodig heeft van de leden van Switch en dankzij Joyce, die in stilte verliefd is op Nick, mag hij weer bij de groep komen. Nick is echter meer gecharmeerd van haar vriendin Scarlet, en als zij zich ook bij de groep aansluit komt dat de onderlinge verhoudingen niet ten goede.

SwitchAls een platenmaatschappij belangstelling toont en Switch een plaat mag maken worden de meningsverschillen opzij gezet. Switch wordt een succes, treedt overal op en krijgt uit handen van Adam Currry (destijds de presentator van het populaire 'Countdown') een gouden plaat. Achter de schermen nemen de spanningen en ruzies toe, en de leden van de groep moeten een keuze maken: stoppen of doorgaan? Hoewel de acteurs zelf zongen werd de muziek gecomponeerd door Ernst Jansz en Jan Hendriks. De voormalige leden van de groep Doe Maar wisten als geen ander hoe het is om in een populaire band te zitten.

 

Informatie

Aantal afleveringen
10

Uitgezonden door
NCRV (13 februari - 16 april 1988 / 1 oktober - 3 december 1990)

Scenario
Hetty Heyting, naar een idee van Ruud Keers

Muziek
Ernst Jansz
Jan Hendriks

Begin- en eindtune gezongen door
Rieany Janssen

Regie
Jelle van Doornik

Productie
Fred Koster

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 4 april 2014

© NCRV

NCRV, Jaren 80, Jaren 90, 1988, Hetty Heyting, Michiel Kerbosch