Toegankelijkheid

Skip to main content

Rin-Tin-Tin (1964-1968)

Rin-Tin-Tin

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Lee Duncan, korporaal bij de Amerikaanse luchtmacht, gelegeerd in Frankrijk. Op 15 september 1918 vond hij in het door bombardementen verwoeste plaatsje Flirey in een kennel een Duitse herder met vijf jonge puppies, amper een week oud. Hij redde de honden door ze me te nemen naar zijn eenheid. Nadat de dieren waren aangesterkt werden ze verdeeld onder de soldaten. Duncan hield zelf twee puppies en noemde ze Nénette en Rintintin, naar de gelukspoppetjes die Franse kinderen uitdeelden aan soldaten. Hij nam ze mee naar Amerika waar Nénette kort na aankomst overleed.

Rin-Tin-Tin

Eenmaal thuis in Californië begon Duncan zijn hond allerlei trucs te leren. Het viel hem op hoe slim Rintintin was en hij liet hem optreden in hondenshows. Het talent van Rintintin bleef niet onopgemerkt en in 1922 kreeg Rintintin zijn eerste filmrol aangeboden. In ‘The man from Hell’s River’ is hij echter niet als hond maar als wolf te zien. De echte wolf bleek moeilijk te regisseren terwijl Rintintin de aanwijzingen van Duncan makkelijk opvolgde. Al snel volgde meer films en in ‘Where the north begins’ uit 1923 speelde de “wolfshond” zijn eerste hoofdrol en werd zijn naam gespeld als Rin-Tin-Tin, soms ook als Rin Rin Tin.

Rin-Tin-Tin

De film was een groot succes en Rin-Tin-Tin zou in totaal in 27 films spelen. Naar verluidt redde hij filmmaatschappij Warner Bros. van een faillissement en kreeg hij de meeste stemmen tijdens de eerste Oscaruitreiking in 1929. De hond kreeg de prijs niet omdat de organisatie bang was niet meer serieus genomen te worden. Rin-Tin-Tin kreeg wel een eigen radioshow en maakte reclame voor onder meer hondenvoer. Hij overleed vrij onverwacht in 1932, vlak voor zijn veertiende verjaardag. Lee Duncan liet hem begraven in zijn geboorteland, op een dierenkerkhof in de buurt van Parijs. Inmiddels waren enkele van zijn nakomelingen ook door de film ontdekt.

Rin-Tin-Tin

Het was de bedoeling dat Rin-Tin-Tin IV de hoofdrol zou gaan spelen in een televisieserie die in 1954 van start ging. Deze hond bleek minder getalenteerd en werd vervangen door Flame, Jr., getraind door Frank Barnes. Andere honden speelden soms ook Rin-Tin-Tin, waaronder Hey You, die wel familie was van de originele filmhond. De serie speelt zich af rond Fort Apache, een legerplaats van de cavalerie in de staat Arizona rond 1900. Behalve soldaten wonen hier ook het jongetje Rusty en zijn Duitse herder Rin-Tin-Tin. Zij waren de enige overlevenden nadat hun dorp was aangevallen door indianen.

Rin-Tin-Tin

De serie speelt zich drie jaar later af, Rusty en Rin-Tin-Tin voelen zich inmiddels helemaal thuis in het fort. Burgers mogen er eigenlijk niet wonen maar nadat ze door een heldhaftig optreden enkele mannen het leven hebben gered worden Rusty en Rin-Tin-Tin benoemd tot korporaal en soldaat. Hun avonturen zouden tot 1959 te zien op de Amerikaanse televisie. In Nederland zond TV Noordzee, de commerciële zeezender die slechts een half jaar heeft bestaan, de serie uit in 1964. Uit TV Noordzee ontstond de TROS die de uitzendingen hervatte in 1967, al zou in totaal maar een klein aantal van in de in totaal 164 afleveringen worden uitgezonden.

Toen RTL 4 de serie herhaalde was de van oorsprong zwart-witte reeks in een door de computer ingekleurde versie te zien. Er worden nog altijd films gemaakt over Rin-Tin-Tin. Een aantal van zijn nakomelingen worden getraind als hulphonden voor kinderen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
164

Uitgezonden door
TV Noordzee (5 september - 12 december 1964)
TROS (7 oktober 1967 - 28 september 1968)
RTL 4 (6 september 1999 - 17 oktober 2000)

Originele titel
The adventures of Rin-Tin-Tin
The adventures of Rin-Tin-Tin & Rusty (dvd-release)

Muziek
Ray Carter
Hal Hopper
Stanley J. Keyawa
Henry Walsh

Hondentrainers
Frank Barnes
Lee Duncan

Regie
William Beaudine
Robert G. Walker
Earl Bellamy
Charles S. Gould
Douglas Heyes
Fred Jackman Jr.
Lew Landers

Producenten
Herbert B. Leonard
Frederick Briskin

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 20 juni 2015
Laatste aanvulling: 23 maart 2022

© Screen Gems Television/Columia TriStar Television/Movie Power/House of Knowledge

RTL 4, TROS, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 60, 1964, TV Noordzee