Toegankelijkheid

Skip to main content

Puffenstuf (1970)

PuffenstufJimmy is een gewone jongen maar in het bezit van een ongewoon voorwerp, een sprekende gouden fluit. Als hij op een zonnige dag op zijn fluit speelt wordt zijn aandacht getrokken door een kleurige boot. Wanneer Jimmy in boot wegvaart slaat het weer al snel om. Jimmy komt in een storm terecht die wordt veroorzaakt door de heks Witchiepoo, zittend op haar gemotoriseerde bezemsteel Vroem-broem. Zij wil de gouden fluit afpakken. Jimmy belandt in het water maar weet aan wal te klimmen van een eiland waar Puffenstuf, een vriendelijke draak, hem te hulp schiet. 

PuffenstufHij is de burgemeester van het Levende Eiland, waar alles - huizen, bomen, klokken, paddestoelen - tot leven is gekomen. Jimmy krijgt van Puffenstuf onderdak in zijn grot, de enige plek op het eiland waar Witchiepoo's toverkracht niet werkt. Jimmy sluit ook vriendschap met de andere eilandbewoners, zoals de agentjes Kling en Klang, de uil Dr. Blinkey en Judy de kikker. Maar teruggaan naar de bewoonde wereld is niet gemakkelijk want Witchiepoo en haar helpers Orson de gier en Seymour de spin blijven proberen de gouden fluit te stelen. Jimmy leert de wonderlijke figuren van het Levende Eiland kennen.

PuffenstufDeze wereld werd gecreëerd door de Canadese poppenspelers Sid en Marty Krofft. Op Jimmy en Witchiepoo na worden alle personages verbeeld door levensgrote poppen. De muzikale serie werd jarenlang op de Amerikaanse televisie herhaald, ondanks dat er maar 17 afleveringen waren gemaakt. Er verscheen nog wel een bioscoopfilm, waarin onder andere zangeres Mama Cass van The Mama's and the Papa's een heks speelde. Enkele jaren later begon McDonald's een reclamecampagne waarin het figuurtje Mayor McCheese optrad. De gebroeders Krofft vonden dat deze levensgrote cheeseburger wel heel erg veel leek op hun burgemeester Puffenstuf.

McDonald's ontkende, maar de rechter oordeelde anders en de hamburgerketen moest een schadevergoeding van meer dan 1 miljoen dollar betalen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
17 (13 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
NOS (10 juni - 26 augustus 1970)
KRO (9 juli 1977, speelfilm onder de titel Pufnstuf)

Originele titel
H.R. Pufnstuf

Scenario
Paul Harrison
Robert Ridolphi
Lennie Weinrib

Muziek
Gene Page Jr.

Liedjes
Les Szarvas
Paul Simon

Nederlandse begintune gezongen door
Kinderkoor De Schellebellen onder leiding van Paula van Alphen

Regie
Hollingsworth Morse

Producenten
Sid Krofft
Marty Krofft
Malcolm Alper
Si Rose

 


Publicatiedatum: 19 mei 2007
Laatste aanvulling: 7 mei 2016

© Sid & Marty Krofft Television Productions

KRO, Jaren 70, 1970, NOS