Toegankelijkheid

Skip to main content

Pluizerd (1984-1985)

PluizerdAls het pasgeboren eekhoorntje Pluizerd door een boer gevonden wordt geeft deze het kleine diertje aan zijn kat ter vervanging van haar eigen jongen. De poes heeft direct moederlijke gevoelens en brengt de eekhoorn groot als was het haar eigen jong. Wanneer een brand de boerderij verwoest raakt Pluizerd in de paniek zijn pleegmoeder kwijt en vlucht het bos in. Daar leert hij voor het eerst andere eekhoorns kennen, die Pluizerd niet vertrouwen omdat hij bij de mens, hun grootste vijand, is opgegroeid en een belletje dat hij van hen heeft gekregen om zijn nek draagt. Het valt voor Pluizerd dan ook niet mee om te overleven in het bos.

PluizerdHij weet vriendschap te sluiten met de uil oom Oehoe, die eigenlijk een vijand van de eekhoorns is. Tot overmaat van ramp wordt de wintervoorraad nootjes geplunderd en valt de verdenking op Pluizerd. Maar hij slaagt er in de echte dieven, twee ratten, te ontmaskeren. Langzaam aan weet Pluizerd het respect van de andere eekhoorns te winnen, onder andere als hij Floris uit het water redt. Van oom Oehoe leert Pluizerd dat er ook gevaarlijke dieren in het bos leven, zoals de vos en de wezel. Maar de mens blijft de gevaarlijkste van allemaal en dat ondervinden de dieren als oom Oehoe door jagers wordt doodgeschoten.

PluizerdAls vervolgens houthakkers grote delen van het bos omhakken en daarmee de woningen van de eekhoorns verwoesten besluiten de diertjes onder leiding van grootvader Grijsbaard op zoek te gaan naar een ander bos. De tocht naar een nieuw onderkomen blijkt zwaar en lang. Op zoek naar eten belanden de eekhoorns zelfs in de grote stad waar Pluizerd zijn kattenmoeder terugvindt. Na een strenge winter vinden ze eindelijk een nieuw bos, waar Pluizerd uiteindelijk een gezinnetje sticht met zijn vriendinnetje Pelsje. Deze Japanse tekenfilm is gebaseerd op het boek 'Bannertail, the story of a gray squirrel' van Ernest Thompson Setons uit 1922.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
NCRV (5 oktober 1984 - 5 april 1985 / 30 augustus - 27 september 1993)

Originele/alternatieve titel
Seton dôbutsuki risu no bannâ
Pluizerd de eekhoorn
Bannertail: the story of a gray squirrel
Puschel, das Eichhorn
Bandi de eekhoorn (video-release)

Creatie
Ernest Thompson Setons (boek "Bannertail, the story of a gray squirrel")

Scenario
Toshiyuki Koshikura
Eberhard Storeck

Muziek
Akihiro Komori
Robert Pferdmenges

Begintune gezongen door
Milly Scott

Regie
Yoshihiro Kuroda

Nederlandse bewerking en tekstregie
Jacqueline Crevoisier

 


Met dank aan Jeroen Bekker voor vier screenshots, Gunther de Belie voor het afleveringenoverzicht en Het Jeugdsentiment Portaal voor de scan van de videohoes.

Publicatiedatum: 27 juli 2006
Laatste aanvulling: 7 augustus 2013

© Nippon Animation Ltd.

NCRV, Jaren 80, Jaren 90, 1984