Toegankelijkheid

Skip to main content

Plons (1985-1991)

PlonsIn de loop van zijn lange carrière specialiseerde tekenaar Ray Goossens zich steeds meer in tekenfilms voor peuters en kleuters. Na onder andere Musti en Poli & Pili volgden de belevenissen van de kikker Plons, die echter alleen op de Vlaamse televisie te zien waren. Maar ook in Nederland keken veel kinderen naar de dagelijkse serie die meestal rond 6 uur werd uitgezonden. Plons de kikker woont op een blad in de vijver en is bevriend met alle dieren die in en om de nabijgelegen boerderij wonen. Kokliko is de trotse haan die samen met moeder Kip zeven kuikentjes heeft: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La en Si.

PlonsAndere bewoners zijn onder andere Max de hond, moeder Kat met haar jongen en Janos het konijn. Plons staat altijd klaar om de andere dieren te helpen. Als Flip de goudvis, die ook in de vijver woont, zich eenzaam voelt neemt Plons hem mee voor een tochtje om hem op te vrolijken. Maar dat lukt pas als Annabel, een andere goudvis, ook in de vijver komt wonen. Plons, herkenbaar aan zijn blauw-wit gestreepte zwembroek, is ook nieuwsgierig en daardoor gaan er ook wel eens dingen fout, bijvoorbeeld als hij een ritje met een stoomwals wil maken en per ongeluk het hok van Max platwalst. Maar Plons maakt het ook weer goed door samen met de otter een nieuw hondenhok te bouwen.

In België was Plons zo populair dat de Dienst Pers en Publikaties van de BRT een serie prentenboeken over de "gekke kikker" uitgaf. Tussen 1985 en 1988 verschenen in totaal 18 boekjes in de reeks 'De avonturen van Plons' met tekeningen uit de serie. De reeks zelf werd nog jaren daarna herhaald op de Vlaamse televisie, met af en toe enkele nieuwe afleveringen. Eind jaren '90 was Plons uiteindelijk ook in Nederland te zien toen Kindernet de serie uitzond.

 

Informatie

Aantal afleveringen
±250

Uitgezonden door
BRT (17 april 1985 - 22 september 1992)
Kindernet (1991 - 1 juni 1999)

Creatie
Ray Goossens

Alternatieve titel
Plons de gekke kikker
Plons de kikker

Scenario
Guido Staes

Muziek
Luc Smets

Tekeningen
Ray Goossens

Met de stem van

  • Verteller - Rachel Frederickx

 


Publicatiedatum: 5 februari 2007
Laatste aanvulling: 6 augustus 2017

© BRT/Bridge Entertainment Group

BRT, 1985, Jaren 80, Jaren 90, Kindernet