Toegankelijkheid

Skip to main content

Mik Mak Mon (1986-1988)

Mik Mak MonIn de jaren '80 was deze sciencefictionserie één van de populairste kinderprogramma's op de Vlaamse televisie. De reeks was een coproductie met de Waalse RTBF en om de nasynchronisatie simpel te houden werd van een vertelstem gebruik gemaakt. Mik en Mak zijn twee kleine wezens van de planeet Galacton die met hun ruimteschip een noodlanding moeten maken op aarde. Daar worden ze gevonden door de melkboer Mon die de verzwakte ruimtereizigers met zijn melk laat aansterken. Dat Mik en Mak gevonden werden door een melkboer was geen toeval, want de serie had een educatief karakter en moest het drinken van melk bevorderen.

Mik Mak MonNoodgedwongen moet Mon zijn buitenaardse vrienden verstoppen in een oude molen want het leger, of beter gezegd de vrouwelijke kolonel Waterloo, is het tweetal op het spoor. Mon krijgt hulp van zijn vriendin Sofie en van de veearts, dokter Groeneman. Intussen gaat de gezondheid van Mik en Mak snel achteruit. Hun enige kans om te overleven is contact te komen met de ruimteredder van Galacton. Hiervoor is een regenerator nodig maar die is tijdens de crash kapot gegaan. Een speciale zendmast, die nog het meest lijkt op een totempaal, biedt uitkomst. Probleem is echter dat het signaal ook door de kolonel zou kunnen worden opgevangen.

Mik Mak Mon

Er volgt een race tegen de klok, want zelfs als het zou lukken om de ruimteredder te alarmeren, zal deze dan nog op tijd zijn? Een jaar na de eerste reeks volgde De sponkmeester. Hierin keren Mik en Mak terug naar de aarde vanwege het huwelijk van Mon en Sofie. Maar ze leren ook professor Graff, oftewel de sponkmeester, kennen die een hekel heeft aan melk en Mon heeft veranderd in een willoos wezen, een sponk. Mik en Mak willen hem uiteraard bevrijden maar moeten daarbij ook op hun eigen gezondheid letten, en opnieuw is haast geboden. Mik en Mak hebben overigens niets te maken met de personages uit de gelijknamige Nederlandse serie die begin jaren '60 werd uitgezonden.

 
 

Informatie

Aantal afleveringen
23

Uitgezonden door
BRT (7 oktober 1986 - 13 januari 1987 / 20 januari - 28 april 1987 / 23 september - 16 december 1987 / 5 januari - 23 februari 1988 / 8 maart - 19 april 1988 / 8 september 1989 - 22 februari 1990)

Alternatieve titel
Mik, Mak en Mon
Mic, Mac et Martin (Wallonië)

Scenario
Dick Durver

Muziek
Wally Vermeersch
Roger van Goethem

Coach kinderen
Paul Ricour

Regie
Paul Moereels

Producent
Tania Humblet

 


Met dank aan Koen Vermant

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 1 februari 2014

© BRT/RTBF/N.D.A.L.T.P.

BRT, Jaren 80, Jaren 90, 1986