Toegankelijkheid

Skip to main content

Madicken (1988)

MadickenDe Zweedse schrijfster Astrid Lindgren (1907-2002) groeide op in Näs, een klein plaatsje in het zuiden van Zweden. Ze had goede herinneringen aan haar kinderjaren die vaak een inspiratiebron voor haar verhalen waren. Ook de belevenissen van Madicken spelen zich in deze periode af. Madicken is een meisje van ongeveer 8 jaar dat met haar ouders, haar jongere zusje Lisabet en de huishoudster Alva op de Berkenheuvel woont. Het leven is er zoals overal: soms grappig en soms verdrietig maar nooit saai, daar zorgt Madicken wel voor. Als haar klasgenootje Mia haar uitdaagt klimt ze zonder aarzeling bovenop het dak van de school en om over de smalle richel te lopen.

MadickenOndanks dat Mia niet aardig tegen haar doet, neemt Madicken het toch voor haar op wanneer het hoofd van de school Mia slaat wegens diefstal. Want Madicken kan niet tegen onrecht, en hoewel Mia inderdaad geld heeft gestolen, vindt ze dat de meester haar daarom niet mag slaan. Ook Alva kan op de steun van Madicken rekenen. Wanneer de burgemeester en zijn echtgenote een groot feest geven nodigen zij alle belangrijke mensen uit het dorp uit. De vader van Madicken vindt dat Alva daar ook bij hoort, maar de snobistische burgemeestersvrouw zorgt ervoor dat niemand de huishoudster ten dans vraagt.

MadickenMadicken vindt dat heel gemeen en dankzij haar toedoen danst Alva toch met de leukste man van het dorp. In totaal zou Astrid Lindgren zes boeken over Madicken schrijven waarvan eind jaren '70 tegelijkertijd twee films werden gemaakt. Deze films vormden de basis voor de televisieserie die geen doorlopend verhaal vertelt maar eerder een aaneenschakeling is van gebeurtenissen uit het leven van Madicken. In tegenstelling tot veel andere landen bleef de naam Madicken in Nederland onvertaald, hoewel de spelling voor de dvd-release werd gewijzigd in Madieke. Zo koos men in Duitsland voor Madita, in Engeland voor Maggie, Marikken in Noorwegen en in Finland werd het Marikki.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
9

Uitgezonden door
VPRO (5 juni - 31 juli 1988 / 15 juni - 17 augustus 1994)

Originele/alternatieve titel
Du är inte klok Madicken (film 1)
Madicken på Junibacken (film 2)
Madieke van het rode huis (dvd-release)

Scenario
Astrid Lindgren, gebaseerd op haar eigen boeken

Muziek
Bengt Hallberg

Regie
Göran Graffman

Producenten
Olle Hellbom
Olle Nordemar

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 30 december 2015

© SF-Artflim/Svensk Filmindustri

VPRO, Jaren 80, Jaren 90, 1988, Astrid Lindgren, Olle Hellbom