Toegankelijkheid

Kolob-mysterie, Het (1986)

Het Kolob-mysterieDe 12-jarige Gretchen Kierney is een nieuwsgierig meisje dat alles wil onderzoeken. Haar grote droom is om als ruimtereiziger het heelal te ontdekken, en het bekijken van de nachtelijke hemel met haar sterrenkijker is dan ook één van haar favoriete bezigheden. Wanneer Gretchen bij haar oom en tante op het platteland gaat logeren wordt haar aandacht getrokken door een ongewoon uitziende windvaan boven op het dak van de schuur, die ook schijnt te bewegen als het niet waait. Volgens oom Donald stond de koperen vaan er al toen hij nog klein was en heeft hij nooit iets vreemds gemerkt.

Het Kolob-mysterieIn het nabijgelegen dorp leert Gretchen Ronny kennen, een jongen die tijdelijk bij zijn oom Mataui woont. Hij is een maori die zich inzet voor het behoud van het moeras, dat volgens hem niet mag verstoord worden omdat er een vloek op rust. Maar daar denkt projectontwikkelaar Helen Elliott anders over, zij wil het moeras droogleggen en er een woonwijk laten bouwen. Ze logeert in het hotel samen met haar zoontje Bevis. Al snel leert hij Gretchen en Ronny kennen. Het drietal ontdekt dat er in het moeras metalen onderdelen liggen van wat ooit een robotachtig voorwerp geweest moet zijn.

Het Kolob-mysterieOok de windvaan maakt daar deel van uit. In het geheim zetten ze het apparaat in elkaar, en met succes. Het blijkt om een ruimtesonde te gaan die de naam Kolob heeft. Eeuwen geleden is de sonde vanuit de ruimte naar de aarde is gestuurd om de mensen te onderwijzen. De kinderen zijn eerst enthousiast want Kolob weet antwoorden op al hun vragen. Maar als overal in het dorp de stroom uitvalt, auto's niet meer rijden en uiteindelijk mensen niet meer bewegen begrijpen ze dat Kolob een gevaar is en dat ze buitenaardse hulp nodig hebben om de sonde uit te schakelen.

Deze spannende serie uit Nieuw Zeeland is geschreven door Ken Catran, die al eerder het scenario maakte voor De Moddermonsters. De originele titel Children of the Dog Star verwijst naar de Hondsster (ook bekend als Sirius), een heldere ster waar Kolob vandaan zou komen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
6

Uitgezonden door
NCRV (29 april - 3 juni 1986)
BRT (26 februari - 2 april 1990)

Originele/alternative titel
Children of the Dog Star
Kinderen van de Hondsster (België) 

Scenario
Ken Catran, naar een idee van Marie Stuttard

Muziek
Matthew Brown

Regie
Chris Bailey

Producent
Caterina De Nave

Rolverdeling

Rolverdeling

 • Gretchen Kierney - Sarah Dunn
 • Ronny Kepa - Jason Wallace
 • Bevis Elliott - Hamish Bartle
 • Donald Kierney, oom van Gretchen - Roy Billing
 • Kathleen Kierney, tante van Gretchen - Susan Wilson
 • Mataui Kepa, oom van Ronny - Zac Wallace
 • Helen Elliott, moeder van Bevis - Catherine Wilkin
 • Herbert Mitchell - Raymond Hawthorne
 • Vic Mitchell - David McKenzie
 • Hemi - Whatanui Skipwith
 • Agent Ben Willis - John Mellor
 • Landmeter - Jim Hickey
 • Siriusianen - Rodney Newman, Dennis Gubb

Afleveringen

Afleveringen

Nederlandse afleveringstitels

 1. 29-04-1986 › De koperen madelief  
 2. 06-05-1986 › Energiestoring
 3. 13-05-1986 › Moeraslicht
 4. 20-05-1986 › Buitenaardse oproep    
 5. 27-05-1986 › Kolob
 6. 03-06-1986 › Contact

Originele afleveringstitels

 1. The brass daisy 
 2. Power stop 
 3. Swamp light 
 4. Alien summons
 5. Kolob 
 6. Alien contact

DVD

Deze serie is in Nederland (nog) niet op dvd verschenen, maar is wel in Nieuw Zeeland regiovrij op dvd uitgebracht, onder andere te bestellen via webwinkel Mighty Ape.

DVD: Children Of The Dog Star

 


Publicatiedatum: 22 juli 2006
Laatste aanvulling: 16 april 2015

© Television New Zealand (TVNZ)

NCRV, BRT, Jaren 80, Jaren 90, 1986