Toegankelijkheid

Skip to main content

Koeboe de Koe (1970-1972)

Koeboe de KoeLou Steenbergen, afkomstig uit een toneelfamilie, was op vele terreinen actief. Hij was naast acteur ook regisseur, ontwierp decors, gaf leiding aan het Haagse Jeugdtoneel en presenteerde een quiz op televisie. Daarnaast schreef hij een zesdelige kinderserie. Geïnspireerd door de uitspraak "zo dom als het achtereind van een koe" wilde hij laten zien dat er best eens een slimme koe zou kunnen zijn. Dat werd Koeboe, die samen met het varken Hammie en de geit Mekkie in een stal woont op de boerderij van Hark en Riek Schoffel, net als Keffie de waakhond. De dieren leven in een eigen wereld en kunnen wel met elkaar maar niet met de mensen praten.

Koeboe de KoeDe nieuwsgierige Koeboe heeft in het geheim een boot gebouwd, 'De witte zeearend', waarmee hij zijn familie op andere boerderijen wil opzoeken. Hij weet Mekkie en Hammie over te halen, al is het bangige varkentje er niet gerust op, "dat betekent een trog vol narigheid!". In andere afleveringen weet Koeboe een spion te ontmaskeren, de diefstal van een gans op te lossen en wordt hij ontdekt voor de film. De NCRV zag wel iets in de avonturen van de boerderijdieren en de eerste drie afleveringen werden in de zomer van 1970 opgenomen. De acteurs die de dieren speelden hadden het niet makkelijk met de warme dierenkoppen op hun hoofd.

Ruim een jaar later werden nog twee afleveringen gemaakt. Lou Steenbergen keerde niet terug in zijn rol als Koeboe, maar zijn toenmalige echtgenote Ingeborg Elzevier speelde opnieuw boerin Riek Schoffel.
  
 

Informatie

Aantal afleveringen
5

Uitgezonden door
NCRV (15 augustus 1970 - 1 januari 1972)

Scenario
Lou Steenbergen

Decor
Fokke Duetz
Jan P. Koenraads

Regie
Bob Löwenstein
Gerard Rekers

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 9 april 2010
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© NCRV

NCRV, Jaren 70, 1970, Joost Prinsen, Ida Bons, Paul van Gorcum