Toegankelijkheid

Skip to main content

Heathcliff & Co. (1988-1990)

Heathcliff & Co.Stripkat Heathcliff werd bedacht door George Gately en verscheen voor het eerst in de Chicago Tribune op 3 september 1973. Heathcliff wordt vaak vergeleken met Garfield, die andere dikke oranje kater, maar die begon zijn carrière als krantenstrip pas vijf jaar later. Beiden katten houden van lekker eten en kunnen heel humeurig zijn maar daarmee houdt de vergelijking op, want zo lui als Garfield is, zo ondernemend is Heathcliff. Zijn baasje is het bij zijn grootouders wonende jongetje Iggy, maar Heathcliff gaat vooral zijn eigen gang. Altijd op zoek naar een lekker hapje is hij de schrik van de visboer en de melkboer, en ook de vrouwelijke poezenpopulatie is niet veilig voor hem.

Heathcliff & Co.De strip was op het hoogtepunt in meer dan 1000 kranten te zien wat tot maar liefst twee tekenfilmseries leidde. In de eerste reeks werd Heathcliff gekoppeld aan andere figuren uit krantenstrips, maar zonder veel succes. De tweede serie sloeg wel aan. Iedere aflevering bestaat uit twee delen, in het eerste staat Heathcliff centraal, gevolgd door de avonturen van de Catillac cats. Deze straatkatten werden speciaal voor de tekenfilm bedacht met aan het hoofd Riff Raff, een kleine kater met een grote witte muts. De groep dankte hun naam aan een oude Cadillac die boven op een vuilnishoop stond geparkeerd, tevens de woning van de katers Hector, Wordsworth en Mungo.

Heathcliff & Co.De stem van Heathcliff werd ingesproken door de legendarische Mel Blanc. Hij was ook de man achter Bugs Bunny, Speedy Gonzales, Barney Rubble (uit de Flintstones), Captain Caveman, Mr. Spacely (uit de Jetsons), Road Runner en vele andere tekenfilmfiguren. Na drie jaar kwam er een einde aan de serie, en werd van zeven afleveringen nog een speelfilm samengesteld die in Nederland op 2 januari 1991 werd uitgezonden. George Gately is Heathcliff blijven tekenen tot zijn pensioen in 1998. Hij overleed in 2001, maar de strip bestaat nog altijd en wordt nu getekend door zijn neef Peter Gallagher. Er bestaan ook al een aantal jaren plannen voor een nieuwe speelfilm.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
86

Uitgezonden door
TROS (8 april 1988 - 26 oktober 1990)
Super Channel (31 januari 1987 - 8 juli 1989)
Fox Kids (20 augustus 2001 - 31 mei 2002)

Originele/alternatieve titels
Heathcliff and the Catillac Cats
Heathcliff
Cats and co.

Creatie
George Gately (Heathcliff)
Jean Chalopin (Cats & Co.)
Bruno Bianchi (Cats & Co.)

Scenario
Jean Chalopin
Alan Swayze
Chuck Lorre

Ontwerp personages
Jean Chalopin
Bruno Bianchi
Georges Gately
Christian Choquet

Ontwerp decors
Kazue Itô
Kouyou Ito
Yoshiyuki Uchida
Yukihiro Kawamura

Muziek
Shuki Levy
Haïm Saban

Regie
Bruno Bianchi

Producenten
Denys Heroux
Andy Heyward
Jean Chalopin
Tetsuo KatayamaPublicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 11 juli 2013

© DiC Enterprises/McNaught Syndicate/Ruby-Spears Productions

Super Channel, TROS, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, 1988, Fox Kids