Toegankelijkheid

Skip to main content

Grizzly Adams (1979-1982)

Grizzly AdamsDe Amerikaanse pionier James Adams hield zich in het begin van de 19de eeuw bezig met het vangen van wilde dieren voor dierentuinen en circussen. Grizzlyberen waren zijn specialiteit: hij ving ze niet alleen maar maakte ze ook tam. Hierdoor kreeg hij de bijnaam Grizzly Adams. Direct na zijn dood in 1860 verscheen er al een biografie en in de loop der jaren raakte de naam Grizzly Adams bekend bij een groot publiek. In 1974 vormde zijn levensverhaal de basis voor de speelfilm 'The life and times of Grizzly Adams'. Hoewel dit niet echt gebeurd was werd hierin verteld dat Adams na valselijk te zijn beschuldigd van een misdaad vlucht naar de wildernis van New Mexico.

Grizzly AdamsHij vindt er een verlaten berenwelp die hij Ben noemt, en samen trotseren zij het ruige landschap. De film was een succes, en enkele jaren later volgde een televisieserie waarin net als in film de titelrol werd gespeeld door Dan Haggerty, een voormalig dierentrainer. Naast Ben sluit Adams ook vriendschap met de indiaan Nakuma, en met de oude handelsreiziger Mad Jack en diens koppige ezel Nummer 7. Mad Jack is tevens de verteller van het verhaal. Geregeld zijn er ook ontmoetingen met andere mensen, zoals immigranten op doortocht en goudzoekers. Inmiddels gewend aan slechts het gezelschap van zijn twee vrienden en de dieren ziet Adams ze liever gaan dan komen.

Grizzly AdamsIn Nederland was Grizzly Adams te zien bij de EO, destijds nog een kleine B-omroep met beperkte zendtijd waardoor de serie onregelmatig werd geprogrammeerd en niet alle delen te zien waren. De meeste afleveringen werden in de zomermaanden uitgezonden. Ook de televisiefilm 'The capture of Grizzly Adams' die een paar jaar na de serie gemaakt werd is niet vertoond. Hierin krijgt Adams het bericht dat zijn dochter, die in de televisieserie niet voorkwam, door toedoen van een premiejager naar een weeshuis zal worden gestuurd. Hij besluit terug te keren om haar te helpen, maar zal ook zijn onschuld moeten bewijzen om niet te worden gearresteerd.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
36 (24 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
EO (12 juni 1979 - 31 augustus 1982)
Sky Channel (12 oktober 1986 - 23 augustus 1988)

Originele titel
The life and times of Grizzly Adams

Creatie
Charles E. "Chuck" Sellier, Jr.

Dierentrainer
Lee Sollenberger

Muziek
Bob Summers
Thom Pace

Begintune gezongen door
Thom Pace ("Maybe")

Regie
Sharron Miller
Jack B. Hively
James L. Conway
Richard Friedenberg
David O'Malley
Henning Schellerup

Producenten
Charles E. Sellier Jr.
Arthur Stolnitz

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 23 augustus 2012

© Sunn Classic Pictures, Inc.

Jaren 80, 1979, Jaren 70, EO, Sky Channel