Toegankelijkheid

Skip to main content

Gophers (1990)

GophersDe rust in de buitenwijk van Sycamore Heights, een slaperig Brits stadje, wordt op een dag verstoord als een familie Amerikaanse grondeekhoorns, oftewel gophers, daar luidruchtig komt binnenvallen. Letterlijk, want de schutting van de familie Konijn is niet bestand tegen de auto van hun nieuwe buren. De familie Gopher bestaat uit vader Chuck, moeder Lillian, hun tienerzoon Junior en babydochter Chiplet. Het is in het begin even wennen, maar al snel sluiten Lillian en Junior vriendschap met moeder Beatrix en haar dochter Flora. Alleen tussen de joviale Chuck en de stijve Arthur, vader van de konijnenfamilie, botst het iedere keer.

GophersWanneer Chuck de schutting repareert ziet hij daarbij niet dat hij de groenten in de moestuin vertrapt, tot grote ergernis van Arthur. Wat beiden niet weten is dat de groenten met elkaar kunnen praten en hopen dat ze niet worden opgegeten. In de tuin van de konijnen staat ook een boom die graag gedichten van Shakespeare voordraagt. Hij is bang dat Arthur hem wil omhakken, zeker als blijkt dat Chuck ook nog een kettingzaag heeft. Er zijn nog meer personen niet blij met de nieuwe buren. De wezel dr. Wince en zijn hulpje, Sly de hagedis, hadden het huis ook willen kopen omdat er een kostbaar kristal op het terrein van de gophers verborgen ligt.

GophersHet kristal zou daar achtergelaten zijn door buitenaardse wezens en bijzondere krachten hebben. Tenslotte zijn er ook nog drie Mexicaanse kakkerlakken die zich niet laten wegjagen door de grondeekhoorns. De makers van deze grappige Britse poppenserie lijken goed te hebben gekeken naar het werk van Jim Henson en diens opvolgers. Vooral naar Dinosaurs, waarin eveneens levensgrote poppen en een vergelijkbare gezinssituatie voorkomen. Ook de twee oude mannetjes uit de Muppet Show worden geïmiteerd. In dit geval door de kraaien Ollie en Frankie, die vanuit hun nest in de boom commentaar geven op wat er onder hen gebeurd.

Opvallend detail is dat sommige poppenspelers ook stemacteurs zijn, maar nooit voor het personage wat ze zelf spelen. Nadat de VPRO de serie had uitgezonden met Nederlandse ondertiteling liet de AVRO voor de herhaling ruim een jaar later een Nederlandse nasynchronisatie maken.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
VPRO (4 maart - 27 mei 1990)
AVRO (26 oktober 1991 - 18 januari 1992)
RTL 4 (24 februari - 25 mei 1996)

Originele titel
Gophers!

Scenario
Mark Mason
Lee Cornes

Ontwerp personages en poppen
Ron Mueck

Kostuums
Cas Willing

Muziek
Vince Cross

Regie
Nick Willing

Producent
Mark Mason

Nederlandse bewerking en regie
Harrie Geelen

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 23 augustus 2012

© Gopher Coporation/Zenith North Ltd.

AVRO, RTL 4, VPRO, 1990, Jaren 90, Martin Brozius, Wieteke van Dort, Paul van Gorcum, Harrie Geelen