Toegankelijkheid

Skip to main content

Gebroeders Leeuwenhart, De (1986)

Gebroeders LeeuwenhartOmdat ze wist dat veel kinderen angsten hebben, en vooral bang zijn voor de dood, schreef Astrid Lindgren daar het boek 'De Gebroeders Leeuwenhart' over, dat ook in Nederland zeer geliefd is en in 1975 de Zilveren Griffel won. In 1977 werd het boek succesvol verfilmd, en van de film werd ook een televisieserie gemaakt. Aan het begin van de 20ste eeuw wonen de broers Jonatan en Karel Leeuw onder armoedige omstandigheden in Stockholm. De grauwheid van hun bestaan wordt benadrukt doordat dit gedeelte in zwart-wit is gefilmd. Karel, die door zijn broer Kruimel wordt genoemd, is erg ziek en heeft niet lang meer te leven.

Gebroeders LeeuwenhartJonatan vertelt hem dat hij niet bang hoeft te zijn, want na zijn dood wacht hen een beter bestaan in het mythische land Nangijala. Maar Jonatan komt eerder te overlijden als hij zijn kleine broertje uit een brandend huis redt. Op zijn begrafenis zegt zijn lerares dat hij eigenlijk Leeuwenhart zou moeten heten omdat hij zo dapper is. Niet lang daarna sterft ook Karel en tot zijn grote vreugde wordt hij wakker in het Kersendal van Nangijala waar hij Jonatan terugziet. Karel is nu kerngezond en kan zelfs zwemmen en paardrijden. De broers, die nu Leeuwenhart heten, leren de duivenkoningin Sofia kennen die de bewoners van het nabijgelegen Bramendal wil helpen.

Gebroeders LeeuwenhartZij worden onderdrukt door het leger van de zwarte ridder Tengil en zijn kwaadaardige draak Katla. Dankzij de duiven van Sofia kunnen er boodschappen worden overgebracht. Als Jonatan naar het Bramendal vertrekt om zich bij het verzet aan te sluiten, blijft Karel alleen achter. Hij voelt zich alleen maar wil niet meer bang zijn: hij wil ook dapper zijn en reist Jonatan achterna. Samen met de bewoners van het Bramendal gaan ze de strijd aan tegen Tengil èn tegen de vuurspuwende Katla. Maar als Jonatan door de vlammen van de draak verlamd raakt dreigt Karel hem weer te verliezen en moet hij een drastisch besluit nemen...
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
5

Uitgezonden door
VPRO (5 februari - 5 maart 1986 / 24 september 2003, als speelfilm / 27 januari 2008, als speelfilm / 2 februari 2008, als speelfilm / 15 november 2008, als speelfilm)

Originele titel
Bröderna Lejonhjärta

Scenario
Astrid Lindgren, gebaseerd op haar eigen boek

Muziek
Björn Isfält
Lasse Dahlberg

Regie
Olle Hellbom

Producenten
Olle Hellbom
Olle Nordemar

 


Publicatiedatum: 30 juli 2006
Laatste aanvulling: 30 april 2014

© AB Svensk Filmindustri

VPRO, Jaren 80, Jaren 00, 1986, Astrid Lindgren, Olle Hellbom