Toegankelijkheid

Skip to main content

Felix de kat (1968)

Felix de katAls je dacht dat Mickey Mouse het eerste èchte succesvolle tekenfilmfiguurtje was dat op het witte doek verscheen dan heb je het mis. Negen jaar eerder, in november 1919, is deze zwart-witte kat al voor het eerst te zien in de tekenfilm "Feline Follies" afkomstig uit de Paramount Studio's. Het duurde niet langer dan een maand voor hij werd omgedoopt tot Felix the Cat, afgeleid van de Latijns-wetenschappelijke naam 'Felis catus' dat (huis)kat betekent.

In de jaren waarin er nog geen geluid onder films te horen is, ook wel de 'stomme film' genoemd, was Felix het meest internationaal succesvol en werden er talloze filmpjes van hem gemaakt waaronder ook "Felix the Cat in Two-Lip Time". In deze in 1926 gemaakte tekenfilm maakt Felix een stormachtige bootreis naar Nederland waarin molens, klederdracht en klompen vanzelfsprekend niet ontbreken.

Felix the Cat in Two Lip TimeEénmaal zeeziek aangekomen knapt hij na zijn aankomst aardig op wanneer hij een meisje in klederdracht ontmoet. Al snel is er jaloezie in het spel wanneer haar vriendje opeens verschijnt, die het niet zo leuk vindt dat Felix in haar buurt is.

Na een aantal jaren van succes neemt zijn populariteit op het witte doek af in tegenstelling tot de stripboeken en krantenstrips. In 1936 verscheen Felix voor het eerst in kleur en geluid in de hoop dat het succes weer toe zou nemen maar dit bleef helaas uit. Voor de eigenzinnige kat zou het nieuwe succes nog tot 1958 duren wanneer hij als cartoon op de net opkomende televisie verschijnt zoals hier in Nederland in 1968 door de KRO uitgezonden. In deze cartoonserie wordt de 'magische tas'  geïntroduceerd waar zo nodig allerlei voorwerpen uit te voorschijn kunnen komen om hem uit de narigheid te helpen.

Wie Felix het is eerst tekende zal voor altijd een raadsel blijven. De uit Australië afkomstige tekenaar Pat Sullivan heeft altijd beweerd dat hij de kat als eerste op papier heeft gezet maar na zijn dood claimde de Amerikaan Otto Messmer, een medewerker van Sullivan, dat hij de eerste potloodstreep had gezet.

 

Informatie

Aantal afleveringen
126

Uitgezonden door
KRO (25 juni 1968 - 19 november 1971)
RTL 5 (4 oktober 1993 - 31 december 1993)
RTL 4 (2 juni 1995 - 9 november 1996)
Kindernet/KinderNet 5 (3 juni 1998 - 31 augustus 2000)
Yorin (1 januari - 1 mei 2005)

Orginele titel
Felix the cat

Alternatieve titels
Baby Felix & Friends
Baby Felix & zijn vriendjes

Creatie
Pat Sullivan
Otto Messmer
John King

Scenario
Joe Oriolo
Joe Stolz
Joe Sabo

Muziek
Winston Sharples

Regie
Joe Oriolo

Producenten
Eric Ellenbogen
Pat Sullivan

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 21 augustus 2021

© Trans-Lux Productions

KRO, RTL 4, RTL 5, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, Kindernet, Yorin, Jaren 60, KinderNet 5, 1968