Toegankelijkheid

Skip to main content

Dieren van het Groene Woud (1978-1983)

Dieren van het Groene WoudAan het begin van de 20ste eeuw hield de Amerikaanse schrijver Thornton W. Burgess zich behalve met het schrijven van verhalen voor kinderen ook bezig met natuurbescherming, voor die tijd zeer ongebruikelijk. Zijn verhalen gaan allemaal over dieren die hij kende uit zijn eigen omgeving, de staat Massachusetts. De meer dan 15.000 (!) korte verhalen vormden de basis voor deze Japanse tekenfilmserie die in Canada bewerkt werd tot Fables of the Green Forest, en vervolgens in Nederland de titel Dieren van het Groene Woud kreeg. Centraal staan de belevenissen van een aantal knaagdieren die het goed met elkaar kunnen vinden en elkaar helpen als er gevaar dreigt.

Dieren van het Groene WoudPom en Polly zijn twee vriendelijke bosmarmotten die samen in een hol onder een boom wonen. Ze zijn goede vrienden van Peter het konijn en het nieuwsgierige eekhoorntje Eddy. Door hun bos stroomt de Zawa Zawa rivier waar onder andere opa Kikvors, Jopie de otter en Bertje de bever wonen. Tot ongenoegen van Jopie komt Frank de beer regelmatig vissen in de rivier, en hij is niet de enige bezoeker aan het bos. De dieren moeten er rekening mee houden dat er soms indringers op zoek naar een lekker hapje zijn, zoals Glis de slang, wezels en haviken. Maar Roodstaart de vos die ook in het bos woont en altijd op de loer ligt is hun grootste vijand.

Dieren van het Groene WoudDe dieren zijn hem altijd te slim af, tot ongenoegen van zijn grootmoeder die hem altijd Roodje noemt. Onder de vele vogels die in het bos wonen bevindt zich Sammy, een luidruchtige gaai die de laatste nieuwtjes altijd luid kwetterend verspreidt. In de buurt van de Populierenheuvel staat ook een boerderij waar een boerengezin woont. Tom, de zoon van de familie, heeft een eigen kippenhok. Hij moet goed op zijn bezit letten want dieren uit het woud proberen regelmatig eieren of een kip te stelen. De muis oom Billy wordt door Tom betrapt, maar het slimme diertje doet alsof hij dood is en kan zo ontsnappen.

Eddy heeft aanvankelijk minder geluk, want als hij maïs wil stelen wordt hij gevangen en opgesloten in een kooitje. Gelukkig wordt hij weer vrijgelaten en vertelt hij aan iedereen dat de mensen niet zo slecht zijn als de dieren denken.In Nederland waren de belevenissen van de dieren uit het Groene Woud jarenlang eens in de vijf weken op woensdagmiddag te zien. Opmerkelijk is dat voor de Nederlandse nasynchronisatie alle stemmen door slechts twee stemacteurs werden ingesproken.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52 (49 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
TROS (11 oktober 1978 - 16 februari 1983 / 9 mei - 26 september 1984 / 24 april - 24 juli 1991)

Originele/alternatieve titel
Fables of the Green Forest
Yama nezumi Rokkiy Chakku
Verhalen van het Groene Woud (video-release)

Scenario
Yuko Hidaka
Hiroshi Yamanaka
Yoshiaki Yoshida

Ontwerp personages
Yasuji Mori

Animatieregie
Yasuji Mori
Tsunehiro Okasako

Muziek
Seiichiro Uno

Regie
Seiji Endô

Producenten
Junzô Nakajima
Shigeto Takahashi
Irv Holender
Max J. Ruderian

Nederlandse bewerking
T. Visser

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 2 augustus 2017

© Zuiyo/ZIV International Inc.

TROS, Jaren 80, Jaren 70, 1978