Toegankelijkheid

Skip to main content

Ceddie (1990-1991)

CeddieIn 1865 emigreerde de toen 16-jarige Frances Hodgson Burnett met haar familie van Engeland naar Amerika. Ze woonde in Washington, maar keerde ook regelmatig terug naar haar vaderland. Deze ervaringen gebruikte ze voor haar boek "Little lord Fauntleroy", dat oorspronkelijk bedoeld was als jeugdboek. Ook onder volwassenen werd het in 1886 gepubliceerde boek veel gelezen. In 1888 verscheen de Nederlandse uitgave onder de titel "De kleine lord". Hoofdpersoon is de 7-jarige Cedric Errol die opgroeit in New York. Zijn vrienden noemen hem Ceddie, en dat is ook de naam van de tekenfilmversie die de EO uitzond als opvolger van Tom Sawyer.

CeddieJames, de vader van Ceddie, is van adellijke Engelse afkomst. Zijn huwelijk met een 'gewoon' Amerikaans meisje werd door zijn familie niet goedgekeurd, waarna hij besloot in Amerika te gaan wonen. Ceddie kent daardoor de familie van zijn vaders kant niet. Ceddie leidt een gelukkig leven in New York en is geliefd bij zijn vrienden, totdat het noodlot toeslaat. Zijn vader wordt ernstig ziek en komt te overlijden. Hierdoor wordt Ceddie de enige erfgenaam van zijn grootvader, de graaf van Dorincourt. Hij wil dat Ceddie bij hem in Engeland komt wonen om zich voor te bereiden op een leven als toekomstige graaf.

CeddieCeddie's moeder Annie stemt toe, in de hoop dat haar zoon een beter leven krijgt. Maar Ceddie's grootvader blijkt een onvriendelijke en norse man te zijn, die Ceddie's moeder de toegang tot het kasteel verbiedt. Maar zijn kleinzoon weet met zijn ontwapende gedrag langzaam het vertrouwen van de graaf te winnen. Ook leert de kleine lord paardrijden, wat hij geweldig vindt. Op een dag krijgt het kasteel bezoek van een vrouw die beweert weduwe te zijn van een oom van Ceddie en dat haar zoon recht heeft op de erfenis. Grootvader, die inmiddels zeer gesteld is geworden op Ceddie, is woedend. De zaak haalt de kranten tot in Amerika.

CeddieCeddie besluit met zijn moeder terug te gaan naar haar geboorteland, want hij heeft toch geen recht meer op een leven in het kasteel? Opmerkelijk aan deze tekenfilmserie is dat er 'slechts' 43 afleveringen zijn, terwijl eerdere reeksen van Nippon Animation 48 of meer delen hebben. Het lijkt erop dat er meer afleveringen stonden gepland, maar waarschijnlijk zijn deze om budgettaire redenen komen te vervallen. Het duidelijkst blijkt dit uit de slotaflevering. Terwijl het eerste hoofdstuk uit het oorspronkelijke boek is verdeeld over 12 afleveringen, wordt het laatste hoofdstuk op het einde van aflevering 43 in slechts twee minuten verteld.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
43

Uitgezonden door
EO (22 november 1990 - 19 september 1991)

Originele/alternatieve titel
Shôkôshi Ceddy
Cedric
Little lord Fauntleroy
Little prince Cedie

Scenario
Shirô Ishimori 

Ontwerp personages
Michiyo Sakurai 

Ontwerp decors
Nobuaki Numai 

Muziek
Kôichi Morita

Begintune gezongen door
Jody Pijper

Regie
Kôzô Kusaba

Producenten
Junzô Nakajima
Koîchi Motohashi

Nederlandse vertaling
Tony Dirne
Rob Dirne
Mario de Vries

Nederlandse stemmenregie
Rob Dirne
Mario de Vries

 


Met dank aan Het Jeugdsentiment Portaal

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 23 juli 2012

© Nippon Animation

1990, Jaren 90, EO, Jody Pijper, Maroesja Lacunes