Toegankelijkheid

Skip to main content

Bart Boudewijn (1967-1968)

Bart BoudewijnVoor de zaterdagmiddaguitzendingen in het seizoen 1967-1968 bedacht de KRO Spitsuur, een gevarieerd jeugdprogramma. Naast onderdelen over onder andere sport en het verkeer was hierin ook een serie te zien over de avonturen van de 13-jarige Bart Boudewijn. Samen met zijn oudere zus Roos en zijn tante Dina is Bart pas verhuisd naar het platteland. Het drietal is gaan wonen in een afgelegen huis aan de rand van een bos. Het is voor Bart even wennen op de nieuwe school, maar hij sluit al snel vriendschap met Juul en de uit Italië afkomstige Mario. Roos wil graag als schilderes geld verdienen, maar als dat te weinig oplevert gaat ze werken bij een hondenkennel.

Bart BoudewijnBart en zijn vrienden vinden het zielig dat dieren worden opgesloten en bevrijden de honden zodat Roos naar een nieuw baantje moet uitkijken. Intussen vinden Bart, Juul en Mario in het bos een verlaten hut waar ze hun clubhuis van maken. Omdat ze mensen en dieren in nood willen helpen noemen ze zichzelf De Rappe Redders. Hun eerste opdracht is het werk van Roos wat meer bekendheid geven en daarom organiseert het drietal een tentoonstelling van haar schilderijen. Helaas komen er weinig mensen op af. Dat verandert als ze bij de ingang zetten dat iedere bezoeker gratis een portie flensjes krijgt, die tante Dina vervolgens moet gaan bakken.

Bart BoudewijnDe Rappe Redders krijgen het pas echt druk als ze ongewild bij een diefstal worden betrokken. Nadat er in het dorp al drie keer is ingebroken, ontdekken Bart en Juul dat hun clubhuis wordt gebruikt om de gestolen spullen te verstoppen. Maar op dat moment staat de dief in de deuropening...
De hoofdrol in deze jeugdserie, waarvan de scripts ook in boekvorm zijn verschenen, werd gespeeld door Hans Nijpels. Hij zat samen op school met Ben van Baardwijk (Mario, zijn vriend), die net als Marianne Silberstein (Juul, hun vriendin) deel uitmaakte van het destijds populaire kinderkoor De Damrakkertjes.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
8

Uitgezonden door
KRO (17 oktober 1967 - 25 juni 1968, als onderdeel van Spitsuur)

Tekst
Jan Staal

Script
Hemmie Ruhe

Decorontwerp
Wijnand Grijzen

Regie
Paul Pouwels

Producent
René Sleven

 


Met dank aan Hans Nijpels en John Beringen

Publicatiedatum: 28 september 2006
Laatste aanvulling: 21 juli 2012

© KRO

KRO, Jaren 60, 1967