Toegankelijkheid

Skip to main content

Arpad de Zigeuner (1974-1975)

Arpad de ZigeunerDe laatste jaren van de 17de eeuw zijn voor Hongarije geen gemakkelijke tijd. Nog maar net zijn de Turken verdreven of de Oostenrijkers bezetten het land. Vooral de zigeunerbevolking heeft onder het bewind te lijden. In deze periode keert Arpad, lid van de stam van de Hagedoorn, terug naar zijn land. Tijdens zijn reis door Polen en Roemenië heeft zijn rivaal István zijn oog laten vallen op Arpads geliefde, de mooie Rilana. Omdat haar vader niet langer op de terugkeer van Arpad wilde wachten heeft hij haar hand beloofd aan István. Arpad wil hem overtuigen op zijn besluit terug te komen en schiet als teken van zijn goede bedoelingen een hert.

Arpad de ZigeunerMaar dat komt hem duur te staan want hij wordt door de Oostenrijkers betrapt die hem van stroperij beschuldigen en hem vogelvrij verklaren. Als István hem vervolgens verraadt kan Arpad niet langer bij zijn eigen volk blijven wonen. Hij verschuilt zich in de wouden van waaruit hij zich verzet tegen de Oostenrijkers. Hij krijgt hierbij hulp van de Hongaarse prins Franz von Bekeczy, die zich ook tegen het Oostenrijkse bewind verzet en Arpad van de strop weet te redden. Arpad op zijn beurt weet de prins uit de gevangenis te bevrijden. Als een tweede Robin Hood groeit Arpad uit tot held van het volk.

Arpad de ZigeunerOp de dag dat ze met István moet trouwen weet Rilana dankzij een list te ontsnappen en sluit zich ook bij Arpad en zijn medestanders aan. Ze wil niets liever dan met hem trouwen en het land verlaten, maar hoewel ze uiteindelijk trouwen wil Arpad zijn verzet niet opgeven. Deze Frans-Hongaarse serie was met name in de Duitstalige landen zeer populair. Midden jaren '70 kregen veel pasgeboren meisjes de naam Rilana. Opmerkelijk is dat de serie geen gelukkig einde kent voor de twee geliefden. Arpad en Rilana worden in een hindernis gelokt en allebei neergeschoten. Zwaargewond worden beiden weggedragen, waarbij niet duidelijk wordt of ze de aanslag hebben overleefd.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26

Uitgezonden door
TROS (30 september 1974 - 21 juli 1975)

Originele/alternatieve titel
Arpad le tzigane
Arpad, der Zigeuner

Scenario
Guy Saguez
Thomas Münster

Muziek
Georges Bourgeois
Paul Piot

Regie
Christian-Jaque
Frank Guthke
Guy Saguez

Producenten
Dezsö Jutasi 
András Ozorai 
Tóth Sándor

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 27 januari 2018

© ORTF

TROS, Jaren 70, 1974