Toegankelijkheid

Skip to main content

Zorro (1971-1975)

ZorroAan het begin van de 19e eeuw keert de jonge edelman Don Diego de la Vega vanuit Spanje terug naar Los Angeles. Hij gaat zijn vader, de rijke Don Alejandro, helpen in de strijd tegen kapitein Monastario die de lokale landheren en hun personeel dwarszit en uitbuit. Tot schrik van zijn vader gedraagt Don Diego zich lui en weinig geïnteresseerd, maar in het geheim zet hij zich in voor de onderdrukte bevolking, gehuld in een zwart masker, zwarte hoed en cape. Omdat hij overal het met zijn degen gemaakte Z-teken achterlaat krijgt Don Diego de bijnaam Zorro, het Spaanse woord voor vos. Zorro groeit uit tot de held van het volk, geholpen door zijn trouwe dienaar Bernardo.

ZorroIedereen denkt dat Bernardo doof is, zodat hij onopgemerkt mensen kan afluisteren, alleen Zorro weet dat hij kan horen. Bernardo vermomt zichzelf soms ook als Zorro om verwarring te zaaien over wie er achter het masker schuilgaat. Naast Bernardo heeft Zorro nog een trouwe vriend, de zwarte hengst Tornado. Later in de serie zou Zorro ook nog een wit paard krijgen, Phantom. In dezelfde aflevering leert hij ook de mooie Ana Maria Verdugo kennen, waar hij net als de dikke en klungelachtige sergeant Garcia een oogje op heeft. Garcia is echter degene die het onderspit delft, vaak met de letter Z in zijn kleren gekerfd.

ZorroZorro dankt zijn televisieserie aan Walt Disney, die in de jaren '50 op zoek was naar een financieringsproject voor zijn Disneyland. De 'Spaanse Robin Hood' was in de bioscoop al succesvol geweest, en ook de serie zou een kijkcijfersucces worden. De eerste aflevering was op 10 oktober 1957 in Amerika te zien. Nederland volgde pas begin jaren '70, maar ook hier werden zwarte maskers, capes en degens dankzij Zorro populair speelgoed en oude Zorro-films werden opnieuw in de bioscoop uitgebracht. Op de Belgische televisie is de serie herhaald in een door de computer ingekleurde versie.

Een computer geanimeerde tekenfilmserie, oorspronkelijke titel Zorro: The Chronicles, was op 7 maart 2016 voor het eerste te zien bij AVRO-TROS.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
78 + 4 specials

Uitgezonden door
TROS (7 oktober 1971 - 31 mei 1975)

Creatie
Johnston McCulley

Muziek
George Bruns
William Lava
Jamie Mendoza-Nava
Norman Foster

Begintune gezongen door
Bill Lee
Thurl Ravenscroft
Max Smith
Bob Stevens

Scherminstructeurs
Fred Cavens
Albert Cavens

Regie
Norman Foster
Charles Barton
Lewis R. Foster
Harmon Jones
Charles Lamont
John Meredyth Lucas
Hollingsworth Morse
Robert Stevenson
William Witney

Producenten
Walt Disney
Bill Anderson
Ron Miller

 


Met dank aan John Beringen

Publicatiedatum: 6 februari 2005
Laatste aanvulling: 21 maart 2022

© Walt Disney Television

TROS, Jaren 70, 1971, Walt Disney