Toegankelijkheid

Skip to main content

Woefs en de Lamaars, De (1970-1971)

De Woefs en de LamaarsNa twee jaar met veel succes fabels geschreven te hebben voor de Fabeltjeskrant bedacht tekstschrijver Leen Valkenier een nieuwe poppenserie, over de bewoners van het Nijverdal. Deze bestaan uit de Woefs, een hondachtig ras, en de katachtige Lamaars. De Woefs zijn harde werkers en maken onder leiding van Grote Bons Dingen die ze opslaan op de Dingeberg omdat ze niet weten wat ze er anders mee moeten doen. Dit in tegenstelling tot de Lamaars die, zoals hun naam al verraadt, nogal lui van aard zijn. Er was ook nu weer een verteller, Woefcas, die dezelfde rol had als meneer de Uil en de kijkers in plaats van kijkbuiskinderen het kindervolkje noemde.

<De Woefs en de LamaarsIedere aflevering werd door Woefcas afgesloten met "Zo, en nu maar weer fijn gaan slapen, want morgen is het weer vroeg dag, woeftrusten!". Al na enkele weken werd duidelijk dat de serie geen succes was. Kinderen lieten via ingezonden brieven weten dat ze de verhalen te moeilijk vonden en dat ze nog lang niet waren uitgekeken op de meer kleurrijke dieren uit de Fabeltjeskrant. Na ruim drie maanden werd de serie stopgezet. Oorspronkelijk zouden van de serie 250 afleveringen worden gemaakt, dat werden er uiteindelijk minder dan de helft. Sommige bewoners van het Nijverdal waren later opnieuw te zien in de Fabeltjeskrant.

De Woefs en de LamaarsLamaar Snoespoes had zich altijd al een buitenbeentje tussen de Lamaars gevoeld, helemaal nadat ze met Woef Hektor een stel was geworden. Omdat hun relatie door de honden niet werd geaccepteerd waren zij naar het Grote Dierenbos verhuisd, waar Woef Hektor voor Ed en Willem Bever ging werken. Het ondeugende Hondje Woef en de gluiperige Woefdram zouden volgen. Woefdram was door zijn achterbakse gedrag bij niemand geliefd, juffrouw Ooievaar uitgezonderd. Opvallend is dat ondanks de korte tijd dat de serie op televisie te zien was er toch veel merchandising is uitgebracht. In 1973 en 1974 werd de reeks nog wel op de Duitse televisie uitgezonden.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
106 

Uitgezonden door
NOS (1 oktober 1970 - 14 januari 1971)

Creatie
Leen Valkenier

Tekst
Jan de Vries
Leen Valkenier

Poppen
Paul Heineman
Henriëtte Lenseling
Henk Beukers

Decors
Ruud van Dijk

Muziek
Ruud Bos

Regie
Cocky Goudsmit

Producent
Thijs Chanowski

 


Publicatiedatum: 7 februari 2005
Laatste aanvulling: 7 april 2018

© Chanowski Productions B.V./De Levita Productions B.V.

Jaren 70, 1970, NOS, Trudy Libosan, Ger Smit, Ruud Bos, Frans van Dusschoten