Toegankelijkheid

Skip to main content

Vuurtorenfamilie, De (1990-2005)

De VuurtorenfamilieEen behekste vuurtoren, een onderbroek met superkrachten, een leeftijdsmachine en een groene baby tussen de kool. Dergelijke en andere absurditeiten bepalen de lijn in de verhalen van de Australische auteur Paul Jennings. Als logopedist en kinderbegeleider vond hij dat er maar weinig leuke kinderboeken op de markt waren. Daarom besloot hij zelf over te gaan tot het schrijven van korte verhalen. Deze werden al snel gebundeld in een zestal boeken, die enorm populair bleken te zijn bij de Australische jeugd. Miljoenen exemplaren werden er verkocht, en in 1987 won Jennings voor het eerst de prijs voor het beste kinderboek van Australië.

De VuurtorenfamilieOp initiatief van regisseur Esben Storm besloot Jennings zijn verhalen te herschrijven voor een televisieserie. Er werden wèl enkele veranderingen toegepast. Waar in de korte verhalen steeds verschillende personages optraden, zou dat in de serie iedere aflevering dezelfde familie zijn. Het herschrijven bleek voor Jennings af en toe een ware crime te zijn. Vanwege het lage budget konden niet alle stunts en special effects uitgevoerd worden. Daarom kwam een aantal fragmenten uit het boek te vervallen en moesten andere vervangen worden door nieuwe ideeën. Uiteindelijk zou de familie Twist – bestaande uit vader Tony, de tweeling Pete en Linda en broertje Bronson – de hoofdrol gaan spelen.

De VuurtorenfamilieHet gezin besluit een nieuw leven te beginnen, en koopt in het plaatsje Port Niranda een behekste vuurtoren van de norse vrouw Nell. Zij zit eigenlijk niet zo op de komst van de familie Twist te wachten, maar bouwt naar verloop van tijd toch een band op met het gezin. Dit komt vooral door hun gezamenlijke afschuw van de familie Gribble, met name vader Harold. Hij is namelijk een makelaar en wil zowel Nell als de Twists hun huis uit zien te krijgen om het te kunnen verkopen. Daarnaast is ook zoon James een ware plaag, en moet vooral Pete Twist zijn pesterijen steeds weer ondergaan. Ondanks, en soms dankzij, de plaag van de Gribbles beleven de Twists de nodige avonturen.

De VuurtorenfamilieZo spelen zich heel wat bovenatuurlijke zaken af in en rond de vuurtoren, en komt de familie regelmatig in aanraking met onverklaarbare zaken. Na twee seizoenen hield Paul Jennings het wegens gebrek aan inspiratie voor gezien. Esben Storm nam samen met andere scenarioschrijvers het stokje van Jennings over, en de verhaallijnen uit Jennings’ boeken werden niet langer gebruikt. Uiteindelijk heeft de serie vier seizoenen gekend. Aangezien die ver uit elkaar lagen (de eerste reeks werd gemaakt in 1989, de laatste in 2000), en de (kind)acteurs ondertussen stukken ouder geworden waren, moest de kijker iedere keer weer wennen aan de nieuwe gezichten in Round the Twist.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52

Uitgezonden door
VARA (28 juni - 20 september 1990)
Kindernet (4 september 1993 - 30 maart 1996)
AVRO (19 februari - 20 augustus 2005)

Originele titel
Round the twist

Creatie
Paul Jennings

Scenario
Paul Jennings
Esben Storm
Tammy Burnstock
Ray Boseley
Chris Anastassiades
Robert Greenberg

Muziek
Andrew Duffield

Begintune gezongen door
Tamsin West

Regie
Esben Storm
Steve Jodrell
Mark Lewis
Ray Boseley
Pino Amenta
David Swann
Arnie Custo

Producenten
Patrica Edgar
Antonia Barnard
Claire Henderson

 


Bijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 20 maart 2022

© ABC Australia

AVRO, VARA, 1990, Jaren 90, Jaren 00, Kindernet