Toegankelijkheid

Skip to main content

Transformers (1988-1990)

TransformersIn het midden van de jaren '80 kregen veel huishoudens in Nederland dankzij kabeltelevisie een veel groter aanbod van zenders. Naast de muziekzenders MTV en Music Box waren het Super Channel en vooral Sky Channel die de aandacht trokken. Sky Channel was in 1982 als eerste Europese satellietzender van start gegaan en zond het kinderprogramma Fun Factory uit. Eén van de vele tekenfilms die in Fun Factory te zien waren was Transformers, en niet geheel toevallig want in de reclameblokken die tussen de tekenfilms te zien waren werd vooral het bijbehorende speelgoed gepromoot. Volgens hetzelfde concept werden ook My Little Pony en He-Man and the Masters of the Universe gemaakt

TransformersDeze series waren in de tweede helft van de jaren '80 ook allemaal bij Veronica te zien. Transformers gaat over een groep robots die zich in allerlei voertuigen en voorwerpen kunnen veranderen, en zelfs in dinosauriërs. Ze wonen op de planeet Cybertron in twee groepen, de vreedzame Autobots met hun leider Optimus Prime en aan het hoofd van de boosaardige Decepticons staat Megatron. Wanneer er een energietekort dreigt komen de groepen in een oorlog terecht die hen naar de Aarde brengt. Op die manier worden ook mensen bij de strijd tussen de Autobots en de Decepticons betrokken.

TransformersIn latere afleveringen is Optimus tijdelijk verdwenen, wordt Megatron omgevormd tot Galvatron en spelen de avonturen zich ook af op ander planeten, onder andere Junkion. Van deze populaire serie zijn meerdere vervolgen en een speelfilm gemaakt, naast alle computerspelletjes, stripverhalen en speelgoedrobots. Een aantal afleveringen werd voor uitbreng op video in het Nederlands nagesynchroniseerd. Ruim 20 jaar na de tekenfilmserie is in de zomer van 2007 een nieuwe speelfilm over de Transformers uitgebracht, nu met echte acteurs. Er kwamen vervolgfilms in 2009, 2011, 2014 en 2017.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
98

Uitgezonden door
Veronica (20 juli 1988 - 19 januari 1990)
Sky Channel
RTL 4
RTL Telekids

Muziek
Robert J. Walsh
Johnny Douglas
Ford Kinder
Anne Bryant

Regie
Jay Bacal   
John Gibbs   
John Walker   
Peter Wallach

Producenten
Joe Bacal 
Tom Griffin
Margaret Loesch 
Kenichi Morohashi
Edward Lee Rapp
Atsushi Shimizu
Nelson Shin
Tim Spiedel

 

 


Met dank aan V. Kwisthout

Publicatiedatum: 21 juli 2007
Laatste aanvulling: 30 juni 2017

© Hasbro/Marvel Productions

RTL 4, Veronica, Jaren 80, Jaren 90, 1988, RTL Telekids, Sky Channel, Jaren 20