Toegankelijkheid

Skip to main content

Tik Tak (1981-1991)

Tik TakBegin jaren 80 wilde de Belgische publieke zender BRT (thans VRT) een nieuw programma opzetten, geheel gewijd aan de allerkleinste kijkers van vier jaar en jonger. Hoe eenvoudig dit moge klinken, het heeft de programmamakers de nodige hoofdbrekens en kopzorgen gekost en concrete plannen kwamen maar niet uit de bus. Er ontstonden zelfs heftige discussies, want moesten zulke jonge kinderen wel voor de beeldbuis zitten? Totdat Mil Lenssens op een goede dag via zijn kleindochter ontdekte dat kinderen een grote interesse bleken te hebben voor de lottotrekking vanwege het steeds herhalen van dezelfde bewegingen.

Tik TakDe draaiende ballen met uiteenlopende kleuren die onder begeleiding van muziek in hetzelfde ritme telkens uit de draaiende bol tevoorschijn kwamen, brachten Lenssens op het idee van Tik Tak. Samen met zijn collega Clien de Vuyst werden de verschillende onderdelen van het programma in kaart gebracht en in 1981 begon men met de productie van 30 afleveringen. In 1991 kwam deze tot een einde toen er in totaal 366 afleveringen waren gemaakt: één voor iedere dag van het jaar, plus een extra aflevering voor de schrikkeljaren. De eenvoudige en repetitieve opzet bleek een schot in de roos.

Tik TakIedere dag weer vergaapten duizenden peuters zich aan de bewegende patronen en de eenvoudige cartoons. Elke aflevering begon met de schapen die bij de ondergang van de zon op een plateautje ronddraaiden, en eindigde met een schaduwfiguur die op een opengeslagen boek allerlei dingen beleefde. Het succes van Tik Tak ontging ook het buitenland niet. Binnen de kortste keren was het Belgische peuterprogramma ook in 27 andere landen te zien, waaronder Nederland, de Verenigde Staten, Australië en Israël. Tik Tak is dan ook het grootste exportproduct dat de Vlaamse televisie ooit heeft gekend.

 

Informatie

Aantal afleveringen
366

Uitgezonden door
BRT/KetNet (1 november 1981 - 24 mei 2005)
TROS (6 januari - 12 oktober 1990)
Kindernet
KRO

Muziek
Al Van Dam

Regie
Mil Lenssens

Producenten
Mil Lenssens
Clien De Vuyst

 


Bijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 4 februari 2005
Laatste aanvulling: 4 augustus 2021

© BRT

KRO, BRT, TROS, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Kindernet, 1981, Ketnet, KRO Kindertijd