Toegankelijkheid

Skip to main content

Thierry de Slingeraar (1967)

Thierry de SlingeraarAls de Franse koning Jan de Goede in 1360 bij Poitiers wordt verslagen is dat een zware nederlaag voor de Fransen in hun strijd tegen de Engelse bezetters. De oorlog tussen beide landen duurt dan al 23 jaar. De koning wordt gevangen gezet en gedwongen een groot aantal provincies af te staan aan Engeland. Hieronder valt Sologne in het midden van Frankrijk waar Edward II, prins van Wales, met harde hand regeert. Vanwege zijn donkere harnas krijgt hij de bijnaam Zwarte Prins. Zijn leger bestaat niet alleen uit Engelsen maar ook uit Franse soldaten die aangeworven zijn. Zij gedragen zich ruw tegenover hun landgenoten en houden zich voornamelijk bezig met plunderingen.

Thierry de SlingeraarOok onder de landheren heerst verdeeldheid. Sommigen collaboreren met de Engelse bezetter, terwijl anderen trouw blijven aan de Franse koning. Onder hen is Thierry de Janville die na verraden te zijn door zijn ritmeester Florent de Clouzol in de gevangenis belandt. Dankzij Jehan de dief weet hij te ontsnappen en verbergt zich in de nabijgelegen bossen. Samen met een aantal vogelvrijverklaarde medestanders gaat Thierry de strijd aan tegen de Engelse bezetters. Naast Jehan sluiten ook onder anderen Bertrand de tonnenmaker, Martin de klompenmaker, Pierre de dichter en Judas de toneelspeler bij hem aan.

Thierry de SlingeraarDat geldt ook voor Boucicault die zijn geheugen is kwijtgeraakt maar nog wel weet dat hij de Engelsen haat. Uiteindelijk besluit Thierry om naar Engeland te gaan om de koning te bevrijden. De tocht is vol gevaren want de Engelsen liggen overal op de loer maar Thierry en zijn mannen kunnen vaak rekenen op de steun van de dorpelingen en van de mooie Isabelle, de geliefde van Thierry. Vanwege zijn favoriete wapen, de slinger, krijgt Thierry al snel de bijnaam 'la fronde' (de slingeraar). De avonturen van de "Franse Robin Hood" waren behalve in Frankrijk ook in België en Nederland populair, en zouden een inspiratiebron zijn voor Floris.

Jean-Claude Deret, één van de scenarioschrijvers, speelt ook de rol van de verrader Florent. Hoofdrolspeler Jean-Claude Drouot kreeg in zijn thuisland te maken met het Swiebertje-effect: ondanks zijn vele theater- en filmrollen raakte hij het imago van avonturier nooit meer kwijt. 

 

Informatie

Aantal afleveringen
52 (31 in Nederland uitgezonden)

Uitgezonden door
NTS/NOS (22 januari - 3 september 1967 / 8 juli - 23 september 1973)

Originele/alternatieve titel
Thierry la fronde
Thierry
Jerry de slingeraar

Scenario
Jean-Claude Deret
Jacques Harden

Muziek
Jacques Loussier

Regie
Pierre Goutas
Robert Guez

Producent
Roger Deplanche

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 22 maart 2022

© ORTF/Just Entertainment

NTS, Jaren 70, Jaren 60, NOS, 1967