Toegankelijkheid

Skip to main content

Super-Oma (1986-1987)

Super-OmaMidden jaren '80 maakte de wereld kennis met een nieuwe superheld. Waren het eerst Batman, Superman en Spiderman die het crimineel rapaille de stuipen op het lijf joegen, nu werden deze taken waargenomen door de Schotse Granny Smith. Wanneer deze gerimpelde bejaarde zoals er zo veel zijn op een dag een wandeling door het park maakt verandert haar leven grondig. De plaatselijke crimineel Scunner Campbell en zijn handlangers Dustin en Muscles hebben namelijk een mysterieus toverapparaat gestolen van uitvinder Black - een goede kennis van Granny Smith - en geheel per ongeluk richten zij de stralen van dit apparaat op de bejaarde vrouw.

Super-OmaDoor deze gebeurtenis verandert Granny Smith in een oma met superkrachten, en vanaf dat moment wordt zij 'SuperGran' - oftewel ‘Super-Oma’ - genoemd. Uiteraard gebruikt SuperGran haar krachten ten bate van de maatschappij. Samen met haar kleinzoon Willie bestrijdt zij de misdaad in haar woonplaats Chisleton. Zij jaagt vooral op Scunner Campbell, Muscles en Dustin, en wordt daarin geholpen door uitvinder Black die voor haar onder andere de Skimmer Mobile en een "flycycle" (een vliegende fiets) uitvindt, die de opsporing van de criminelen aanzienlijk vereenvoudigen.

Het is voor SuperGran daarnaast absoluut geen probleem om auto’s en andere zware voertuigen op te tillen, en het beklimmen van gebouwen is voor deze krasse bejaarde eveneens een fluitje van een cent. SuperGran is van oorsprong het idee van de Britse schrijver Forrest Wilson. Hij schreef een aantal kinderboeken rondom dit personage. Jenny McDade echter paste de verhalen aan voor de televisieserie. De titelsong wordt gezongen door de Schotse komiek Billy Connolly.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
26 + 1 special

Uitgezonden door
VARA (5 maart 1986 - 14 september 1987)
Kindernet (8 januari 1989 - 3 februari 1990)

Originele titel
SuperGran

Creatie
Forrest Wilson (boekenreeks "Super Gran")

Scenario
Jenny McDade

Stunt coördinator
Paul Weston

Muziek
Anthony Isaac
Phil Coulter
Billy Connolly

Begintune gezongen door
Billy Connolly

Regie
Tim Dowd
Anthony Simmons
Gerry Mill
Roger Cheveley
Gerald Blake
Tony Kysh

Producenten
Keith Richardson
Graham Williams

 


Bijdrage: Willem Bas

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 27 augustus 2013

© Tyne Tees Television

VARA, Jaren 80, Jaren 90, Kindernet, 1986