Toegankelijkheid

Skip to main content

Sprookjestheater (1987-1988)

SprookjestheaterActrice Shelley Duvall is bij het grote publiek vooral bekend door haar rollen als echtgenote van Jack Nicholson in 'The shining' en Olijfje in 'Popeye'. In de jaren '80 was ze voornamelijk actief als producent van kinderprogramma's, waarvan Faerie Tale Theatre, oftewel Sprookjestheater, de bekendste is. Dankzij haar connecties met de filmwereld wist Shelley grote namen te strikken voor de verfilming van bekende en minder bekende sprookjes uit de hele wereld. Zo speelde Robin Williams in de eerste aflevering de titelrol in 'De kikkerprins', was Joan Collins de heks uit 'Hans en Grietje' en had Susan Sarandon de vrouwelijke hoofdrol in 'Beauty and the beast'.

SprookjestheaterOpvallend was ook de rol van Mick Jagger, die vrijwel onherkenbaar de keizer speelde in 'De Chinese nachtegaal'. Iedere aflevering werd door Shelley Duvall zelf ingeleid, en ook trad ze een paar maal op als vertelster en speelde ze onder andere de moeder van Sneeuwwitje en de molenaarsdochter uit Repelsteeltje. Ook achter de camera waren grote namen te vinden, onder de gastregisseurs bevinden zich Francis Ford Coppola, Roger Vadim en Tim Burton. Er werd veel zorg besteed aan de aankleding en decors, wat de productie erg duur maakte. In de vijf jaar dat de serie liep werden er soms maar een paar afleveringen per jaar gemaakt.

In Nederland was Sprookjestheater te zien op zondagmorgen en op woensdagmiddag in Villa Achterwerk. Shelley Duvall maakte later nog de series Tall tales and legends, over historische en legendarische Amerikanen, en Bedtime stories, een tekenfilmserie waarin bekende Amerikanen verhalen voorlezen. Deze reeksen zijn in Nederland nooit uitgezonden, waarschijnlijk omdat de verhalen hier nauwelijks bekend zijn. Overigens heeft deze serie niets te maken met het Belgische Sprookjestheater van de BRT.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
27

Uitgezonden door
VPRO (3 juni 1987 - 14 augustus 1988)
RTL 4 (13 september 1997 - 1 december 1999)

Originele titel
Faerie Tale Theatre

Scenario
Jeffrey Alan Fiskin
Rod Ash
Mark Curtis
Patricia Resnick
Bruce Franklin Singer

Muziek
Stephen Barber
James Horner

Regie
Eric Idle
Ivan Passer
James Frawley
Tony Bill
Howard Storm
Peter Medak
Robert Iscove
Mark Cullingham
Tim Burton
Roger Vadim
Francis Ford Coppola
Gilbert Cates
Lamont Johnson
Graeme Clifford
Emile Ardolino
Jeremy Kagan
Nicholas Meyer
David Hemmings

Producenten
Shelley Duvall 
Jonathan T. Taplin 
Bridget Terry

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 25 februari 2014

© Platypus Productions

RTL 4, VPRO, 1987, Jaren 80, Jaren 90, Villa Achterwerk