Toegankelijkheid

Skip to main content

Robbie, Tobbie en het Frawatuig (1978)

Robbie Tobbie en het FrawatuigTobias Findeisen, door iedereen Tobbie genoemd, is een jongetje dat in de derde klas zit van de lagere school. Hij is erg slim en zou het liefst uitvinder worden. Zijn laatste uitvinding is een voertuig dat kan rijden als een auto, varen als een boot en vliegen als een vliegtuig. Dit Frawatuig is bovendien milieuvriendelijk want het werkt op frambozensap of levertraan. Tobbie weet alleen nog niet hoe hij zijn uitvinding zou kunnen bouwen. Maar dan staat er 's nachts een robot onderaan zijn raam, Robbie, die in de derde klas van de robotschool zit. Hij heeft de plannen van Tobbie helemaal uitgewerkt en het Frawatuig gebouwd.

Robbie Tobbie en het FrawatuigNu heeft Robbie de hulp nodig van Tobbie, want hij moet drie moeilijke examenvragen beantwoorden. Tobbie, die onder de indruk is, wil zijn blikken vriend graag helpen. De vragen gaan over een vuurtoren met gele en zwarte ringen, een onderzoeker die in een iglo op de Noordpool woont en een kasteel in Schotland. Dankzij het snelle Frawatuig kunnen Robbie en Tobbie de locaties één voor één bezoeken en de raadselachtige vragen oplossen. De tocht is niet zonder gevaar want op de Noordpool moeten ze het tegen een ijsbeer opnemen. Maar het tweetal maakt ook nieuwe vrienden, zoals de vuurtorenwachter Matthias, Frederik de dolfijn en de eskimozusjes Na-na en Nu-nu.

Ze krijgen zelfs hulp van Nessie, het monster van Loch Ness. Deze Duitse poppenserie, gebaseerd op het gelijknamige boek van Boy Lornsen, bevatte oorspronkelijk 4 delen met een totale duur van bijna vier uur. In Nederland werd de reeks uitgezonden in 9 afleveringen van elk 25 minuten.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
4

Uitgezonden door
VARA (10 februari - 7 april 1978 / 23 juni - 15 september 1980)

Originele titel
Robbi, Tobbi und das Fliewatüüt

Scenario
Werner von Appeldorn
Friedrich Arndt
Armin Maiwald
Monika Paetow
Wolfgang Schünke

Poppen
Friedrich Arndt
Hildegard Drescher
Karl-Heinz Drescher
Erika Fischer
Rudolf Fischer
Ingrid Höfer
Albrecht Roser

Decors
Wolfgang Schünke
Klaus von Schilling

Muziek
Ingfried Hoffman

Regie
Armin Maiwald

 


Publicatiedatum: 16 januari 2006
Laatste aanvulling: 22 juni 2014

© WDR

VARA, Jaren 80, Jaren 70, 1978