Toegankelijkheid

Skip to main content

Pippi Langkous (1969-1972)

Pippi LangkousToen het 7-jarige dochtertje van Astrid Lindgren ziek was vroeg zij haar moeder om een verhaaltje te verzinnen over een meisje met de naam Pippi Langkous. Geen gewone naam, daarom bedacht Astrid dat het om een ongewoon meisje moest gaan. Pippi heeft rood haar met staartjes en woont ergens in Zweden in villa Kakelbont, samen met haar aapje meneer Nilsson. Op de veranda staat haar gestippelde paard Witje. Pippi’s moeder is een engel en haar vader scheepskapitein die over de wereldzeeën reist. Van hem heeft Pippi een grote tas met goudstukken gekregen waarmee ze alles kan kopen wat ze wil. Ook is Pippi heel sterk, met gemak tilt ze haar eigen paard op.

Pippi LangkousPippi draagt een groene en een oranje kous en bij voorkeur schoenen die een paar maten te groot zijn. Ze raakt bevriend met Tommy en zijn jongere zus Annika die in de buurt wonen. Met hen beleeft ze de meest wonderlijke avonturen. Astrid Lindgren begon de verhalen over Pippi op te schrijven, en met succes. Het eerste boek verscheen in 1945 en er zouden er nog twee volgen, die in meer dan 70 talen zijn uitgegeven. In Nederland verscheen het eerste boek in 1952. Vier jaar eerder was in Zweden al een speelfilm over Pippi gemaakt, maar veel bekender is de televisieserie die eind jaren ’60 werd gemaakt in een Zweeds-Duitse coproductie.

Pippi LangkousDe verhalen werden door Astrid Lindgren zelf tot scenario bewerkt. Ze veranderde het personage van de lerares in de tuttige tante Pastellia die wil dat Pippi in een kindertehuis gaat wonen. De eerste aflevering werd in 1969 uitgezonden, zowel in Zweden als in Nederland. Na één aflevering moest de NOS de uitzendingen voorlopig staken: de Duitse producent Beta-Film had de serie bewerkt tot twee speelfilms, Pippi Langkous en Pippi gaat van boord, en was bang dat er daardoor minder mensen naar de bioscoop zouden gaan, hoewel de films toen nog niet in Nederland te zien waren. Pas in 1972 mocht de serie worden uitgezonden.

Pippi LangkousIntussen waren er in Zweden nog twee films gemaakt, Pippi in Taka-Tukaland en Pippi zet de boel op stelten, die in Nederland als serie van acht delen aan de bestaande afleveringen werden toegevoegd. De NOS had Wim Povel gevraagd een Nederlandse vertaling en nasynchronisatie te maken omdat hij al ervaring had met het inspreken van Disneyfilms. Hij vond de serie maar niets, Pippi was volgens hem “onbeschaafd” en “verderfelijk voor de opgroeiende jeugd” vertelde hij in een interview met de Leidse Courant bij de start van de serie in 1972. Maar de serie en de films werden wereldwijd een groot succes en worden nog regelmatig vertoond.

In 2005 organiseerde de Duitse zender RTL+ een verkiezing van het beste kinderprogramma aller tijden. Pippi Langkous eindigde als zesde en de zender had speciaal Inger Nilsson (Pippi) uitgenodigd. Als verrassing waren ook Pär Sundberg (Tommy) en Maria Persson (Annika) aanwezig. Omdat Maria op Mallorca woont had het drietal elkaar al jaren niet meer gezien.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
21

Uitgezonden door
NOS (5 oktober 1969 / 2 januari - 21 mei 1972 / 5 januari - 25 mei 1975)
VARA (8 april - 26 augustus 1983 / 2 oktober 1985 - 26 februari 1986)
AVRO (23 mei - 20 juni 1994 / 4 mei - 28 december 1996 / 24 maart - 21 april 1998 / 3 september 2004 - 25 augustus 2005 / vanaf 14 juni 2011 regelmatig herhalingen)
Kindernet (12 september - 10 oktober 1998)

Originele/alternatieve titel
Pippi Långstrump
Pippi Langkous klassiek

Scenario
Astrid Lindgren

Muziek
Jan Johansson
Georg Riedel

Begintune gezongen door
Paula Majoor
Televisie Kinderkoor o.l.v. Henk van der Velde

Liedjes gezongen door
Televisiekoor onder leiding van Henk van der Velde

Regie
Olle Hellbom

Producent
Olle Nordemar

Nederlandse vertaling en stemmenregie
Wim Povel

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 augustus 2021

© Beta Film-Iduna Film/KB Nord-Art/Sveriges Television/Moefie Klub

AVRO, VARA, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, Jaren 10, Kindernet, Jaren 60, 1969, NOS, Astrid Lindgren, Aart Staartjes, Olle Hellbom, Paula Majoor, Trudy Libosan, Ida Bons, Paul van Gorcum