Toegankelijkheid

Skip to main content

Pim de Pinguïn (1988)

Pim de PinguïnDe kleine pinguïn Pim woont met zijn ouders op de Zuidpool, samen met tientallen andere pinguïns. Hij heeft tot zijn teleurstelling geen broertjes of zusjes maar sluit al snel vriendschap met Fifi. Zij is gelijktijdig met Pim uit het ei gekropen maar durft niet zoveel als Pim. Opa-pinguïn staat aan het hoofd van de kolonie, hij leert hen uit te kijken voor roofdieren en mensen. Maar Pim wil liever zelf alles ontdekken en gaat er stiekem vandoor. Hij leert de sledehond Toby kennen en diens eigenaar, een vriendelijke professor. Dankzij Toby weet Pim te ontsnappen aan een roofvogel. Vanwege zijn onvoorzichtige gedrag wordt de nieuwsgierige pinguïn naar school gestuurd.

Pim de PinguïnOpnieuw sluipt Pim weg en neemt Fifi mee. Het tweetal belandt op een ijsschots die naar zee drijft. Fifi is bang en wil naar huis, maar de jonge pinguïns weten niet dat ze kunnen zwemmen. Als ze een schip zien denken ze dat gered zijn, maar het tegendeel blijkt waar: ze worden gevangen genomen. Maar Pim is gelukkig ook slim en het lukt hem met Fifi te onstnappen. De scheepshond helpt hen samen met Manni, een pinguïn die ook opgesloten zat, van het schip af te komen. Met hulp van een vriendelijke walvis keren de drie pinguïns terug naar het vasteland, waar Pim en Fifi worden herenigd met hun ongeruste ouders.

Ze weten niet dat de jagers hen achterna zijn gereisd en bijna alle jonge pinguïns hebben gevangen. De pinguïns laten het er niet bij zitten en weten na een zware strijd hun jongen te bevrijden. Opa-pinguïn vindt dat het tijd is voor een nieuwe leider en kiest de avontuurlijke Pim. Deze tekenfilm, een Amerikaans-Japans-Russische coproductie, was oorspronkelijk bedoeld voor de bioscoop maar werd in Nederland in twee delen op televisie vertoond. Een jaar later werd Pim de pinguïn opnieuw uitgezonden, nu als een vierdelige serie.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
2

Uitgezonden door
Veronica (21 december - 28 december 1988 / 29 november - 20 december 1989)
Kindernet (26 december - 29 december 1993 / 27 februari - 9 maart 1995 / 26 december - 29 december 1995)

Originele/alternatieve titels
Chiisana penguin lolo no buken
Scamper the penguin
De avontuurlijke reis van Pim de pinguïn
De avonturen van Pim de pinguïn (dvd-release)

Ontwerp personages
Hiromitsu Morita

Scenario
Shozo Matsuda   
V. Meleciko   
Eiichi Taji   
Collins Walker

Muziek
Bullets

Begin- en eindtune gezongen door
Eva Zeijlstra

Regie
G.A. Sokoljishij   
Jim Terry   
Kinjiro Yoshida

Producenten
Patricia Curran
Yoshi Enoki
Tohru Komori
Jim Terry

Tekst, muziek en regie Nederlandse versie
Peter Joosten

 


Publicatiedatum: 16 januari 2006
Laatste aanvulling: 29 januari 2014

© Enoki Films 

Veronica, Jaren 80, Jaren 90, 1988, Kindernet, Eva Zeijlstra