Toegankelijkheid

Skip to main content

Overvallers in de Dierentuin (1986)

Overvallers in de DierentuinNa het bewerken van Briefgeheim voor de televisie koos regisseur Christ Stuur opnieuw een jeugdboek uit om te verfilmen, 'Overvallers in de Dierentuin' van Ciny Peppelenbosch. Dit keer werd het geen serie, maar een film die op 19 juli 1984 in première ging. Twee jaar later werd deze film bewerkt tot televisieserie, die waarschijnlijk maar weinig mensen hebben gezien omdat deze midden in de zomer op vrijdagmiddag werd uitgezonden. Het verhaal speelt zich af in Amersfoort, waar drie overvallers een pompstation beroven. Ver komen ze niet want hun vluchtauto begeeft het. Ze besluiten hun buit te verstoppen in het nabijgelegen Dierenpark Amersfoort.

Overvallers in de DierentuinDe overvallers verstoppen het geld in de dierentuin en willen 's nachts terugkomen om het op te halen, maar dan wordt één van hen door de gealarmeerde politie gearresteerd. De andere twee hebben zo'n haast met wegkomen dat ze de plattegrond waarop staat getekend waar de buit begraven ligt verliezen. Het papiertje wordt gevonden door Sonja en Steef, twee kinderen die als bijbaantje op de kinderboerderij in de dierentuin werken. Het wordt hen al snel duidelijk dat hierop staat aangegeven waar het geld verstopt is. Het is alleen niet duidelijk waar, de enige aanwijzing zijn de letters I en A.

Als Sonja ontdekt dat IA staat voor het geluid van een ezel, en dat achter het ezelsverblijf het geld is verborgen, zijn de overvallers inmiddels weer in de dierentuin aangekomen. Steef weet de geldtas, verborgen onder een grote berg bladeren, te vinden. Een achtervolging dwars door de dierentuin is het gevolg, waarbij één van de overvallers zelfs in de kooi van de jachtluipaarden belandt. Maar uiteindelijk loopt alles goed af, onder andere dankzij het optreden van Sonja en Steef.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen

Uitgezonden door
AVRO (18 juli - 1 augustus 1986)
RTL 4 (22 april 1992, als speelfilm / 2 september 1992, als speelfilm / 27 februari 1993, als speelfilm)

Scenario
Felix Thijssen

Muziek
Jochem Fluitsma
Eric van Tijn

Begintune gezongen door
Miranda Sanders

Regie
Christ Stuur

Producent
Gerrit Visscher

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 februari 2013

© Cine-Vista/Bridge Entertainment Group

AVRO, RTL 4, Jaren 80, Jaren 90, 1986, Marlous Fluitsma