Toegankelijkheid

Skip to main content

My Little Pony (1988)

My Little PonyBegin jaren '80 bracht de firma Hasbro de speelgoedreeks 'My Little Pony' op de markt, schattige paardjes in pasteltinten met lange manen en staarten. Om de speelgoedpony's te promoten werden er twee tekenfilms gemaakt, die direct een succes waren. Samen zouden deze promotiefilms de eerste vier afleveringen vormen van de tekenfilmserie. De vriendelijke pony's leven achter de regenboog in de sprookjesachtige Droomvallei. Sommige pony's kunnen vliegen en er zijn ook kleine eenhoorns en babyzeepaardjes. Maar op een dag wordt hun vrolijke leventje ruw verstoord door de komst van de Stratadons.

My Little PonyDeze draken hebben de opdracht de pony's te ontvoeren voor de gemene Tirak en zijn handlanger Scorpan. Tirak wil dat het altijd nacht is, en heeft de pony's nodig om zijn wagen trekken. Het lukt de Stratadons om twee pony's te vangen. Ze worden er opnieuw op uit gestuurd om nog meer pony's te vangen. Maar intussen hebben de andere pony's de hulp ingeroepen van Megan, een meisje uit de wereld van de mensen. Zij helpt de gevangen pony's, die inmiddels zijn omgetoverd in monsters, te bevrijden. Dankzij Megan wordt Tirak uiteindelijk verslagen. Als de betovering verbroken is worden de monsters weer pony's en blijkt Scorpan een prins te zijn.

My Little PonyDaarmee eindigt het eerste avontuur van de pony's. In latere afleveringen worden er nieuwe pony's geïntroduceerd en krijgen ze naast Megan ook hulp van de kinderen Danny en Molly en het vriendelijke draakje Spike. De meeste avonturen waren vervolgverhalen die meerdere afleveringen besloegen. Het succes van de serie resulteerde, naast veel speelgoed, in een speelfilm die in 1988 ook in de Nederlandse bioscopen te zien was. De speelgoedpaardjes zijn altijd populair gebleven, en in de zomer 2003 lanceerde Hasbro een nieuwe lijn van 'My Little Pony'. Sindsdien zijn er ook nieuwe tekenfilms gemaakt, die direct op dvd zijn uitgebracht.

In 2010 werd een nieuwe, computergeanimeerde reeks uitgebracht onder de titel My Little Pony - Friendship is magic. In Nederland was deze serie van 24 oktober 2011 tot en met 31 oktober 2013 te zien bij Kindernet als My Little Pony - Vriendschap is betoverend en vanaf 2 januari 2016 bij RTL 8. 
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
65

Uitgezonden door
Veronica (6 april - 28 september 1988 / 9 november - 14 december 1988 / 12 april 1989 - 17 maart 1990)
RTL 4 (4 januari - 18 juli 1992)
Kindernet/KinderNet 5 (7 maart 1998 - 31 mei 2000)

Originele/alternatieve titel
My Little Pony and friends
My Little Pony 'n friends

Scenario
Michael Reaves
David Wise
George Arthur Bloom

Ontwerp decors
Dennis Venizelos

Muziek
Robert J. Walsh

Begintune gezongen door
Eva Zeijlstra

Regie
Michael Joens

Producenten
Joe Bacal
Margaret Loesch
Tom Griffin

 


Publicatiedatum: 10 september 2005
Laatste aanvulling: 23 maart 2022

© DiC Enterprises /Hasbro Inc./Marvel Productions/Sunbow Productions

RTL 4, Veronica, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, 1988, Kindernet, KinderNet 5, Eva Zeijlstra