Toegankelijkheid

Skip to main content

Molletje, Het (1973-1986)

Het MolletjeDe Tsjechische filmmaker Zdeněk Miler wilde begin jaren '50 graag een eigen tekenfilmfiguur ontwerpen, zoals Walt Disney ooit Mickey Mouse had bedacht. Omdat het hem aan goede ideeën ontbrak besloot hij 's avonds een wandelingetje te maken. Toen hij daarbij over een molshoop struikelde was dat het begin van Krtek, oftewel Het molletje. Drie maanden werkte Miler aan zijn creatie, waarbij hij van een blind diertje dat voornamelijk onder de grond leeft een vrolijk en innemend figuurtje maakte dat zijn kopje regelmatig boven de grond uitsteekt. In het eerste filmpje uit 1957, waarin de mol een overall krijgt met hulp van andere dieren, was het molletje ook sprekend te horen.

Het MolletjeIn alle andere afleveringen spreekt hij slechts een brabbeltaaltje dat nog het meest lijkt op peutergeluiden. Dat is niet zo vreemd want Miler gebruikte hiervoor bandopnamen die hij van zijn eigen dochters had gemaakt. Vanaf het eerste filmpje was het molletje een groot succes, waardoor ook de WDR interesse toonde. In ruil voor uitzendrechten ging deze Duitse zender nieuwe afleveringen meefinancieren. Deze werden uitgezonden als onderdeel van Die Sendung mit der Maus en ook in de Nederlandse versie van dit populaire programma waren de belevenissen van het naamloze molletje en zijn vriendjes de muis, het konijn en de egel te zien.

Het MolletjeIn iedere aflevering stuit het molletje als hij zijn hoofd boven de grond steekt op een ander dier, een voorwerp of een probleem, dat hij met veel inventiviteit weet op te lossen, bijvoorbeeld wanneer hij kauwgom in het bos vindt dat aan zijn handen blijft kleven. Het laatste filmpje is in 2002 gemaakt, toen Zdeněk Miler al 81 jaar oud was. In 2005 zijn 7 filmpjes uit de periode 1963-1975 in diverse landen, waaronder Nederland, in de bioscoop uitgebracht onder de titel 'De avonturen van het Molletje', gevolgd door 'De nieuwe avonturen van het Molletje' in 2009. Zdeněk Miler is op 30 november 2011 overleden, op 90-jarige leeftijd.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
62

Uitgezonden door
NOS (9 december 1973 - 20 april 1975, als onderdeel van Het Programma met de Muis)
VARA (28 maart 1984 - 28 mei 1986, als onderdeel van Filmclub)
VPRO (vanaf 6 oktober 2015)

Originele titel
Krtek

Scenario
Zdeněk Miler

Muziek
Vadim Petrov
Miloš Vacek
Jiří Strohner
Wiliam Bukový

Regie
Zdeněk Miler

Producenten
J. Šebestik
H. Kiliánová

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 8 oktober 2015

© Krátký Film Praag/WDR

VARA, VPRO, Jaren 80, Jaren 70, Jaren 10, NOS, 1973