Toegankelijkheid

Skip to main content

Man van Atlantis, De (1978-1980)

De Man van AtlantisDr. Elizabeth Merrill, werkzaam voor de Foundation for Oceanic Research, krijgt op een avond te horen dat er een vreemde drenkeling gevonden is op het strand van Californië. Ze stelt vast dat zijn lichaam ongewone kenmerken heeft: in plaats van longen heeft hij kieuwen en tussen zijn vingers heeft hij zwemvliezen. Ze weet de man te redden door hem naar de oceaan te brengen, vanwege zijn kieuwen kan hij niet langer dan 12 uur zonder water. De vreemdeling heeft geheugenverlies en weet niet wie hij is of waar hij vandaan komt. Elizabeth bedenkt de naam Mark Harris voor hem. Uit dankbaarheid voor zijn redding gaat Mark voor haar organisatie werken.

De Man van Atlantis

Zijn hulp komt goed van pas, want hij zwemt beter dan een dolfijn, is heel sterk en heeft gevoelige zintuigen. Het oceanografisch onderzoek bestudeert niet alleen het leven in zee maar werkt vanuit hun geavanceerde duikboot Cetacean ook samen met de Amerikaanse inlichtingendienst. Verdwenen duikboten worden opgespoord en de onderzoekers krijgen te maken met tegenstanders zoals piraten, buitenaardse wezens en de waanzinnige dr. Schubert. Mark en Elizabeth proberen er tevens achter te zien te komen waar Mark vandaan komt. Zou hij de laatste overlevende kunnen zijn van Atlantis, het verdwenen continent?

De Man van AtlantisIedere aflevering had spectaculaire maar gevaarlijke acties onder water, daarom werd vooraf de jonge kijkers gevraagd deze vooral niet na te doen. Acteur Patrick Duffy moest voor zijn rol telkens zijn lichaam scheren, groene contactlenzen dragen en vele uren in het water doorbrengen. Hoewel de reeks, de eerste Amerikaanse serie die ook op de Chinese televisie te zien was, tegenwoordig een cultstatus heeft hadden de uitzendingen geen hoge kijkcijfers en werd de serie na 17 afleveringen stopgezet. Voor Patrick Duffy bleek dat een geluk bij een ongeluk: hij kon daardoor één van de hoofdrollen in de serie Dallas gaan spelen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
17

Uitgezonden door
TROS (15 juni 1978 - 5 september 1980)

Originele titel
Man from Atlantis

Creatie
Mayo Simon
Herbert F. Solow

Muziek
Fred Karlin

Scenario
Peter Allan Fields
Tom Greene
Robert Lewin
Michael L. Wagner

Producenten
Herman Miller
Herbert F. Solow
Robert H. Jostman

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 28 mei 2016

© NBC

TROS, Jaren 80, Jaren 70, 1978