Toegankelijkheid

Skip to main content

Liegebeest (1983-1987)

LiegebeestDe Vlaamse poppenserie Liegebeest is alleen op de Belgische televisie te zien geweest, maar trok ook in Nederland veel kijkers. Het Liegebeest is een vreemd groen wezen dat ervan houdt mensen in de maling te nemen. Hij woont in een kasteel dat op het Regenboogeiland door de lucht zweeft. In het kasteel woonde ooit een koninklijke familie, waarvan nu alleen nog Dikkie is overgebleven, een verwend prinsje. Andere bewoners zijn Dikkies vriendjes Willem en Fientje, de kokkin Bomma, Augustijn de dichter, ridder Korneel en Pepijn de goochelaar. Froes de professor vindt van alles uit, hij heeft onder andere van twee oude koffiepotten de robots Victor en Victoria gemaakt.

LiegebeestIn de kelder van het kasteel woont Kelderman, die helemaal groen is, samen met Beldertje. Omdat Dries en Carolus, de wachters van het kasteel, lui en dom zijn kan het Liegebeest bijna ongestoord zijn gang gaan. Meneerke is speciaal aangesteld om hem te vangen, maar ook hem is het Liegebeest telkens te slim af, en hij beschouwt zichzelf intussen als de echte kasteelheer. De bijzondere poppen, vanaf aflevering 18 gemaakt door het atelier Creatuur, hebben geen handen. Van de poppenspeler werd verwacht zijn eigen handen te gebruiken, naast de stemacteur die het hoofd bewoog.

De poppenspelers en de acteurs moesten hiervoor op handen en voeten door het decor kruipen. Deze serie is gebaseerd op de verhalen die Nele Verschelden schreef voor 'De Kinderkrant', dat als bijlage verscheen bij het Vlaamse editie van het tijdschrift Libelle.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
66

Uitgezonden door
BRT (11 september 1983 - 11 mei 1987 / 4 september 1989 - 22 september 1993)
Ketnet (30 augustus 1999 - 31 augustus 2003)

Creatie
Nele Verschelden

Scenario
Nele Verschelden
Guy Bernaert
Frank Dingenen
Frank Wouters

Poppenspelers
Carry Goossens
Karen De Visscher
Eef Heemsbergen

Muziek
Tars Lootens

Liedjes
Tars Lootens
Frank Dingenen

Begintune gezongen door
Door Van Boeckel

Regie
Dirk Gryspiert

Producent
Tars Lootens

 


Met dank aan Het Jeugdsentiment Portaal

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 22 december 2015

© Dienst Jeugd BRT

BRT, Jaren 80, Jaren 00, 1983, Ketnet